Cataluña

S'ha mort l'actriu barcelonina Montse Miralles, a qui vam conèixer a Doctor Caparrós

FRANCESCA PUIG
3 min.

Montse Miralles era nascuda a Barcelona i la setmana que ve hagués fet 67 anys. Va ser actriu i actriu de veu i directora de doblatge, s'havia format en interpretació i també havia estudiat veu, cant i música al Conservatori del Liceu.

Actriu en tota mena de registres

A televisió va començar fent papers a les sèries que TVE Catalunya produïa en català, com ara la mítica Doctor Caparrós. Quan la sèrie es va reemetre en homenatge a Joan Capri el 1998, ens va explicar què va representar per a ella aquesta participació.

Miralles va destacar la simpatia i el suport del públic al mateix plató de l'enregistrament i el tipus de personatge que representa: una noia intel·lectual i feminista.

Especial Doctor Caparrós, presentat per Montse Miralles

A TVE Catalunya va treballar a la sèrie infantil Planeta Imaginari i també a diversos capítols de la sèrie sobre una botiga de moda Prêt a porter.

Arxiu TVE Catalunya - Pret a Porter - Són com nens

En cinema, va actuar a Tros, El cadàver d'Anna Fritz o El retaule del flautista. Miralles va treballar també a la sèrie 'Cuéntame cómo pasó'. 

Directora de doblatge des de ben jove

La seva trajectòria i experiència i també els seus estudis i tarannà li van permetre posar-se a dirigir doblatges des dels 26 anys. La seva veu ens ha acompanyat en moments inoblidable del cinema i la televisió. Va doblar Marilyn Monroe i també Victoria Principal a 'Dallas', a Miranda Richardson com a reina Elisabet I a L'escurçó negre, i va posar també la seva veu a Perry Mason i Makinavaja.

Els seus primers doblatges els va fer en castellà a La dona del tinent francès o Airplane II: The Sequel. Com a directora de doblatge, va dirigir el pas a català de grans produccions internacionals, com El Padrí, Allò que el vent s'endugué i Casablanca, i la recordada sèrie dramàtica Tenko.

El teatre, a escena i per a televisió

Com les grans actrius, va començar al teatre, interpretant Testimoni de càrrec al Teatre del Raval, El somni de nit de Sant Joan a la Nau Ivanow, i L’auca del Senyor Esteve al Teatre Romea. A més, va enregistrar una obra de Joan Brossa per a TVE Catalunya a l'espai Taller de comèdies. Es tracta de La jugada, en la que va participar amb altres intèrprets del Grup d'Estudis Teatrals d'Horta.

Arxiu TVE Catalunya - Taller de Comèdies - La Jugada

També va intervenir en un capítol de la sèrie escrita per Robert Saladrigas Històries de cara i creu, al capítol sobre uns matrimonis que es plategen el seu futur.

El prou de les dones

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz