Televisión

Pere Aragonès convoca eleccions pel 12 de maig

  • El President de la Generalitat es veu obligat a avançar les eleccions després del veto als Pressupostos

  • Junts posa sobre la taula el retorn de Carles Puigdemont al debat d'investidura

  • La campanya electoral arrencarà la nit del del 25 al 26 d’abril

Marc Guasch | Laura Herrero
4 min.

El rebuig del projecte de llei dels Pressupostos de la Generalitat ha acabat de forma precipitada amb la legislatura. Pere Aragonès ha comparegut al Palau de la Generalitat, després de reunir el seu executiu d'urgència, per anunciar la dissolució de la Cambra. Les eleccions se celebraran el 12 de maig, i sembla que un dels protagonistes cap de cartell serà Carles Puigdemont.

"Avui les línies vermelles i el bloqueig entre els uns i els altres han comportat que el pressupost amb més recursos de la història de la Generalitat de Catalunya hagi estat rebutjat", ha dit Pere Aragonès, en una declaració institucional sense preguntes, per justificar l'avançament electoral.

Per a Aragonès, el 'no' dels grups als Pressupostos és una "irresponsabilitat", i ha afirmat que aquests vetos creuats no han estat contra el Govern, sinó contra els ciutadans de Catalunya, contra els seus interessos i contra els serveis públics.

El president de la Generalitat té fins dimecres per convocar oficialment les eleccions. Sí és així, la campanya electoral arrencarà oficialment la nit del 25 d'abril, dos dies després de Sant Jordi.

El Parlament rebutja els pressupostos

Els fets s'han precipitat després que el Parlament hagi rebutjat tramitar els comptes pel 2024. La cambra ha aprovat les esmenes a la totalitat, i el pacte entre el Govern i el PSC ha estat insuficient per tirar endavant els comptes. El veto dels comuns al Hard Rock ha estat decisiu, tot i els intents d'última hora de l'executiu per convèncer el grup de Jéssica Albiach. 

Salvador Illa assegura que està "preparat"

El primer secretari dels socialistes catalans celebra la convocatòria electoral i assegura que "Catalunya necessita un govern fort i un president, en comptes d'un candidat, per passar pàgina". En aquest sentit, ha destacat que "el PSC està preparat, jo estic preparat" per les eleccions del 12 de maig. Per Illa el proper mes de maig Catalunya decidirà entre "avançar o retrocedir". 

Junts fa planejar el retorn de Puigdemont

 El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, assegura que la convocatòria anticipada de les eleccions al Parlament és la "constatació d'un fracàs". "Vàrem advertir al president que no es podia governar amb una minoria total", ha dit. El secretari de Junts assegura que el partit està preparat per a les eleccions.

Pel que fa al candidat, ha dit: "La persona que tots tenim al cap amb aquest calendari que se'ns ha proposat, el dia del possible debat d'investidura serà a Catalunya", en clara referència a Carles Puigdemont, que ja ha avançat a Brusel·les que per l'investidura serà a Catalunya.

També el portaveu de la CUP al Parlament, Xavier Pellicer, ha qualifcat l'avançament electoral com a constatació d'un "fracas personal de Pere Aragonès" a qui li ha pesat "no tenir projecte polític".  

"El més coherent" pels comuns

La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, assegura que "convocar eleccions és la decisió més coherent que ha pres Pere Aragonès durant tota la legislatura". Ha advertit que ha estat "fruit d'un govern feble, de final d'etapa, que és incapaç de teixir majories". Ara bé, també ha demanat que el govern en funcions no tiri endavant cap decisió que faci irreversible el Hard Rock

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha assegurat que "la legislatura s'hauria d'haver acabat quan Junts va abandonar el Govern". En aquest sentit ha celebrat l'avançament electoral davant la incapacitat d'ERC de poder tirar endavant el seu projecte polític. Des de Vox, Ignacio Garriga, també s'ha mostrat convençut que el 12 de març suposa "una oportunitat per recuperar Catalunya".

El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, considera la convocatòria avançada de les eleccions un "espectacle lamentable del procés interminable que estem vivint". Fa una crida a la societat catalana a "passar pàgina del pitjor de la nostra història recent".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz