Cataluña

50 anys de la mort de Puig Antich: les declaracions d'un company de militància

  • Ignasi Solé Sugranyes, va ser company de Salvador Puig Antich al MIL: recuperem les seves declaracions als 50 anys de l'execució del jove anarquista

  • El règim franquista va voler mostrar la seva força complint la sentència de mort

FRANCESCA PUIG
3 min.

Salvador Puig Antich tenia 25 anys quan va ser executat a garrot vil a la presó Model, al centre de la ciutat on va néixer, Barcelona. No va quedar provat que ell hagués disparat la bala que va matar un policia, quan l'anaven a detenir. Segons els advocats, ni el judici ni la investigació es van dur a terme amb imparcialitat ni garanties. El successor del règim, Luis Carrero Blanco, havia estat assassinat per ETA i el govern enviava un missatge de suposada fermesa amb la condemna a mort i l'execució.

Ignasi Solé Sugranyes, company de militància

Ignasi Solé Sugranyes coneixia Puig Antich des dels anys 60. Tots dos eren del MIL, Moviment Ibèric d'Alliberament, un grup anarquista que creia en la difusió de les idees sempre acompanyades de l'acció anticapitalista. Per ells i pel moviment, 1973 va ser un any decisiu.

Solé Sugranyes en va ser expulsat, altres en van marxar, i el MIL va acabar dissolt, entre discussions i falta d'organització. Alguns van continuar, com Puig Antich, fent atracaments a bancs. Al mes de setembre, la policia el va detenir, amb altres companys. El 1989, l'antic militant es reuneix amb un periodista de TVE Catalunya i li explica, entre altres qüestions històriques, quina va ser l'aportació del MIL al moviment llibertari.

Solé Sugranyes: el MIL dins el moviment llibertari

La idea del grup al qual pertanyia Puig Antich, segons l'entrevistat, era més conseqüent que altres perquè aplicaven les teories en què creien a l'activitat.

Solé Sugranes explica a quin tipus de moviment pertanyia Puig Antich

La mort de Salvador Puig Antich va impactar Solé, com a tots els companys. Havien mirat de trobar la manera per forçar-ne l'alliberament, però no se'n van sortir.

Arxiu TVE Catalunya - Ignasi Solé Sugranyes: el moment de la condemna a mort de Puig Antich

Segons Ignasi Solé Sugranyes, tampoc l'oposició antifranquista no va ser prou forta per aixecar més la veu conta la pena de mort a Puig Antich.

Ignasi Solé Sugranyes, exmilitant del MIL

El testimoni de Magda Oranich

Igualment es va manifestar Magda Oranich, advocada defensora de Puig Antich: l'execució, el 2 de març del 1974, es va fer per donar exemple, i potser es podria haver fet més per intentar aturar-la. Per Oranich, va ser una venjança que va deixar astorats els moviments internacionals de drets humans.

L'advocada Magda Oranich parla de l'execució de Puig Antich

Qui va ser amic de Puig Antich, Ignasi Solé Sugranyes, va ser empresonat durant la Transició i va formar part del Comitè Solidaritat Presos MIL de Barcelona. A finals del 1976 es va encarregar de dipositar el fons de documentació del MIL al Centre d’Estudis Històrics Internacionals del Pavelló de la República, el CEHI, que pertany a la Universitat de Barcelona. Posteriorment, el centre va rebre el fons personal de Salvador Puig Antich.

Solé Sugranyes va morir fa 5 anys, 45 després que el seu amic, víctima de malaltia.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz