Televisión
L'entrevista

Eduard Sallent veu "desordres públics importants" en els actes de Tsunami

Notícia - Cafè d'idees 
CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
3 min.

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, qualifica de "desordres públics importants" els actes de Tsunami Democràtic arran de la sentència del Procés. Sallent explica que els Mossos van fer un atestat dels fets de l'octubre del 2019 a l'aeroport del Prat i no ho van qualificar de terrorisme: "No qualifico mai els fets. Van ser desordres públics importants, perfectament acreditats". El comissari en cap recorda que el delicte de terrorisme està ben tipificat al Codi Penal i que la fiscalia de l'Audiència Nacional tampoc ho considera els fets com a terrorisme.

Sallent qualifica de "curiós" el sobrenom de "Xuxu Rondinaire", un investigat a la causa de Tsunami Democràtic que el jutge Manuel García Castellón relaciona amb els Mossos d'Esquadra: "Ja veurem que resol la causa penal. La Guàrdia Civil està acreditant aquests elements. Un sobrenom curiós". Preguntat per si Carles Puigdemont ha de recuperar l'escorta policial, sosté que "és una persona que suscita reaccions que poden posar en risc la seva integritat".

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Sallent reconeix que les dades de delictes a la ciutat de Barcelona aquest any no són bones i continuem tenint increments a altres municipis: "Ha augmentat el furt, els delictes sexuals, els ciberdelictes i la multireincidència. Un 8% de creixement a Barcelona i a Catalunya un 6%". El comissari en cap reclama ampliar jutjats i més jutges per aconseguir una resposta ràpida per aconseguir "una justícia efectiva" davant la multireincidència: "Seria una mesura correctora i ja hem expressat aquesta necessitat".

Sallent descarta atribuir la delinqüència a un col·lectiu determinat i diu que la policia se centra en les persones que delinqueixen, que "les procedències no marquen", però sí que relaciona els delictes amb l'exclusió social: "No ho explica tot, ni intento traslladar una justificació".

La violència s'ha incrementat després de la pandèmia

El comissari en cap dels Mossos explica que estan analitzant l'impacte que ha tingut la pandèmia en l'increment de la violència i de més delictes de manera transversal també amb menors implicats: "Veurem quin impacte va tenir l'aïllament, l'afebliment i a les persones que estan en una fase que estan aprenent a socialitzar-se. Ens preocupa". Sallent no és partidari de reduir l'edat penal als menors: "Si baixem l'edat penal, fins a on, i després què? Com socialitzem aquestes persones?".

Amb relació a la mort de dos agents de la Guàrdia Civil divendres a Barbate, Sallent admet "conseqüències" al litoral català de la "pressió" que hi ha a l'Estrat amb el narcotràfic: "Cal un plantejament global de la lluita contra la droga a Catalunya".

Garantir el dret de protesta i el de circulació

Amb relació a la mobilització de pagesos i ramaders d'aquest dimarts, Sallent assegura que els Mossos d'Esquadra miraran de permetre el dret a la protesta amb el dret de la resta de ciutadans: "Mantenir la seguretat de les vies de comunicació i assegurar de fer compatible el dret de treball, la circulació del trànsit de mercaderies i la protesta. Garantir que tothom pot viure amb els seus drets". 

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz