Ester Xargay va entrar a l'estudi del poeta Joan Brossa i el primer que va fer va ser engegar la càmera i filmar-ne les claus, posades a la porta. L'enregistrament, tot seguit, va ser un dels treballs que van deixar satisfeta aquesta artista inconformista, nascuda a Sant Feliu de Guíxols, i que sempre buscava experimentar i aprendre.
Ella mateixa explica com va ser aquell moment de descoberta a "Mi bohemia. El artista en su taller", que RTVE va emetre al programa Soy cámara, de La 2. El programa pretenia explicar que l'estudi o el taller és un espai intrínsec al fet artístic, i que el concepte 'bohemi' és més part de la ment de qui analitza l'art, i no pas del mateix artista.
Aventurar-se a elaborar accions artístiques noves era una de les raons de Xargay. Va estudiar Història a la UB, va escriure novel·la, assaig i articles per als diaris, amb ganes d'innovar, descobrir. Com quan va escriure 'Un pedrís de mil estones' amb Carles Hac Mor, el poeta amb qui col·laborava sovint, i que va merèixer la ressenya de la brevíssima secció 'Vitrina' a l'espai de llibres i literatura Literal, dirigit i presentat per Raimon. El programa glossava que vertiginós era el ritme d'aquest llibre d'Hac Mor i Xargay, que estudia el vincle entre vida i literatura de 50 textos de ficció, surrealistes.
Com a aquest llibre o a les seves novel·les, Xargay gaudia amb la ficció, però també escrivia assaig i, com en l'enregistrament de l'estudi de Brossa, deixava constància que l'art també és ben viu en la realitat que ens envolta.
Amb Carles Hac Mor, Ester Xargay, també va escriure teatre. Obres com 'La construcció de socialisme' o 'Tirant lo Blanc', i novel·les experimentals, com ara Carabassa a tot drap, o Amor lliure, ús i abús. , L'artista ha mort aquest divendres 19 de gener a Palamós.