menú principal Cataluña
Dia de Reis

Els tortells de Reis, una tradició que no falta: quins són els preferits?

  • Els pastissers preveuen aconseguir un 2% més de vendes que l’any passat

  • Amaguen joies d'or en tortells de Reis de cinc pastisseries de Vilafranca

El Gremi de Pastissers de Barcelona assegura que aquest any es mantindran els preus tot i l'encariment de matèries primeres
Yael Carrasco
Tiempo de lectura 4 min.

Són dies de celebració, de fer carta de Reis, de regals i de tortells. El bon inici de la campanya de Nadal en torrons i panettones alimenta l'optimisme dels pastissers, que confien a incrementar les vendes de tortells artesans pel dia de Reis. Preveuen superar el milió a Catalunya, un 2% més que en 2023.

Els pastissers són optimistes amb les vendes de tortells de Reis, que mantenen el preu

A Vilafranca del Penedès, han volgut amagar deu joies d'or dins dels tortells per potenciar el comerç local. Els anells i polseres distribuïts aleatòriament a cinc de les pastisseries tenen un valor total de 4.500 euros. A qui li tocarà?

Quins tortells agraden més?

Els tortells de massapà i fruita i el farcit de nata són els més venuts. Ara, però, creixen altres opcions innovadores que incorporen ingredients com el yuzu, el te matxa, el cacau o el caramel. El president del Gremi de Pastissers a Barcelona, Antoni Bellart, afirma la revalorització del producte artesà amb productes de qualitat i acabat de coure, sobre l'industrial.

Els pastissers preveuen superar les vendes de tortells de Reis del 2022

Els pastissers preveuen superar les vendes de tortells de Reis del 2022

Des del gremi, asseguren que aquest any s'han mantingut els preus tot i l'encariment d'algunes matèries primeres; gràcies a la moderació de l’escalada inflacionista que ha afectat els ingredients i l’energia.

Joies amagades als tortells

A Vilafranca del Penedès, cinc pastisseries s'han aliat amb la Joiera Moner, també del municipi, per amagar anells i polseres d'or dins d'alguns tortells de Reis. La iniciativa s'ha portat a terme per dinamitzar el comerç local i promocionar els productes artesans i ha aconseguit una gran difusió; enguany s'han accelerat els encàrrecs.

Les joies es trobaran dins de deu dels 5.000 tortells que s'esperen vendre a partir de divendres i reemplaçaran la fava, el llegum que ningú vol trobar-se si no vol pagar el tortell l'any següent. Són peces d’or de 18 quirats, de disseny propi. Els anells, acabats amb topazi blau i diamants, estan valorats en 650 euros i les polseres en 250.

El tortell artesà perfecte

El resultat per tenir un bon tortell artesà és que el massapà de l’interior sigui humit i amb un lleu toc amarg procedent de les ametlles naturals amb les quals s’elabora. La part de fora ha de ser daurada i amb un color uniforme, sense parts més fosques. I la capa superior ha de tenir sucre bolat, un tipus de sucre natural no agafa color ni es desfà quan el posem al forn.

També la clau és evitar els conservants i colorants artificials. Segons un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), el tortell industrial porta fins a onze additius de mitjana i alguns superen els vint. Els artesanals, en canvi, no porten cap component que no sigui natural.

La recepta

Preparar un tortell artesà comporta entre 6 i 8 hores de feina; i per començar cal fer la massa de brioix amb: massa mare, farina de força, llevat fresc, ous frescos i mantega. A continuació, s'ha d'estendre i donar-li forma ovalada, afegir mantega perquè quedi fullat i col·locar el cilindre de massapà (aquest inclou ametlla i sucre a parts iguals, rebaixat amb clara d'ou). Després s'enrotlla i es deixa reposar.

La segona part va de pintar el tortell amb massapà rebaixat i col·locar la fruita confitada, que es deixarà fermentar un mínim de 3 hores. Tradicionalment, acostumen a ser taronja, cireres i làmines de mel, que es confiten bullint-les amb aigua i sucre i es tenyeixen amb colorant natural, ja que perden el color quan es posen a altes temperatures. Tot seguit, s'afegeix sucre esponjat i es fica al forn a una temperatura de 90º durant 15 minuts. I una vegada fornejat, ja està llest per posar a la taula i consumir.