Cataluña
Economia

Repunt de l'atur al desembre, però el 2023 registra les xifres més altes d'ocupació des de fa 15 anys

  • Catalunya és una de les tres comunitats espanyoles on l'atur ha pujat aquest darrer mes

  • Tot i l'augment, es registra la millor xifra d'ocupació des del 2007

Bea Gálvez | Andreu Santos | Isabel Fernández
3 min.

El mercat laboral conté la respiració i tanca el 2023 amb xifres amb tendències divergents. Si bé el nombre d'aturats continua la tendència a l'alça per tercer mes consecutiu, la valoració del conjunt de l'any és bona perquè hi ha més gent treballant.

En concret, la xifra d'aturats registrats a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya repunta al desembre i suma 3.474 desocupats més respecte del novembre, fins a les 343.381 persones. Representa un 1,02 % més, segons les dades publicades aquest dimecres pel Ministeri de Treball. Això sí, es manté com la dada més baixa en aquest mes des del 2007.

Millora en termes anuals

Així i tot, en termes anuals, les dades són bones. L'afiliació a la Seguretat Social el darrer mes va tornar a retrocedir a Catalunya després que al novembre ja ho fes en 1.316 persones. Aquest cop, al desembre, es van registrar 3.548 afiliats menys que el mes anterior, en tota, 3.709.808 persones estan afiliades un cop tancat l'any de mitjana. Si es compara amb el desembre del 2022, van augmentar un 2,6 %, amb 94.028 persones més.

Mai havíem tingut tanta gent treballant

“Mai havíem tingut tanta gent treballant”, ha dit en roda de premsa el conseller d'Economia, Roger Torrent, qui ha valorat positivament les dades del mercat laboral perquè “el 2023 ha estat un any rècord pel que fa a l’ocupació” que "s’ha sobreposat a les males expectatives que hi havia".

El 2023 tanca amb un descens del nombre d'aturats i marca el millor any d'ocupació des de fa 15 anys

La prudència del Govern

El titular d'economia ha destacat l’increment de l'afiliació de les dones respecte dels homes i els joves, i que estan darrere de les bones xifres rècord de 2023: “És un element molt positiu pel que fa a la bretxa en el món del treball”. El 2023 ha tancat amb xifres positives per a les dones a tot l'estat. N'hi ha 300.000 més cotitzant respecte del desembre de l'any anterior.

De cara al 2024, Torrent ha descartat fer previsions i ha apostat novament per la "prudència". El conseller considera que la robustesa del teixit industrial català i de les polítiques actives d'ocupació donen garanties per continuar la bona tendència.

Per PIMEC, també calen canvis en les polítiques actives d'ocupació. I valoren negativament les dades de l'atur al desembre a Catalunya. "Comencem a constatar que el mercat de treball es comença a ressentir de l'increment de costos laborals i de la rigidesa, de la falta de flexibilitat", ha assenyalat el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta.

Baixa l'atur al conjunt de l'Estat

Una tendència de signe contrari al conjunt de l'Estat. La xifra de desocupats va caure al desembre en 27.375 persones (-1%) i es va situar en 2.707.456, la dada més baixa en aquest mes des del 2007. Si es compara en termes interanuals, l'atur es va reduir en 130.197 persones (-4,59%). Segons el Ministeri, el 2023 ha estat un any "molt positiu en termes d'ocupació tot i la incertesa de la conjuntura internacional".

Catalunya, el País Valencià i La Rioja han estat els tres únics territoris de l'Estat on l'atur ha pujat aquest desembre respecte del mes anterior. A les Illes Balears és on més han baixat aquestes xifres, amb un 3,74% menys d'aturats que el mes anterior (31.079).

Al conjunt de l'Estat, la Seguretat Social va acabar l'any amb 20.774.625 treballadors registrats al desembre descomptant l'estacionalitat i l'efecte calendari. Es tracta d'una xifra que, segons el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, suposa la millor dada de la sèrie històrica després d'haver sumat 533.731 persones al sistema. L'afiliació mitjana es va situar en les 20.836.010 persones, la millor dada en un mes de desembre.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz