Cataluña
Lèxic

Com es diu "tumbona" en català?

  Déu n'hi do  
  • Tumbona és un mot castellà que ve del verb tumbar

  • L'hamaca és la xarxa que es col·loca enter dos arbres

MERITXELL ESTEVE
2 min.

Com s’en diu del seient plegable de lona amb les potes articulades en forma d’aspa per tal de regular-ne la inclinació? En català se’n diu gandula. Efectivament, tumbona és un mot castellà i ve del verb tumbar. En català també existeix el verb tombar, amb o, però no hem creat cap derivat per anomenar aquest seient, i no passa res! Cada llengua fa la seva evolució.

Però d’on ve gandula? Si mirem l’etimologia, us enamorareu d’aquest mot! Gandula ve del castellà gandul, i aquest de l’àrab ¿andûr: ‘jove de classe modesta, fatxenda, que cerca d’agradar a les dones, viu sense treballar i agafa fàcilment les armes’.

Es pot dir amb tranquil·litat que gràcies a les persones gandules, als mantes, existeixen les gandules! El gandul reposa sobre la gandula. I quina diferència hi ha entre una gandula i una hamaca? L’hamaca és aquella xarxa que, suspesa horitzontalment pels seus dos extrems en dos arbres, estaques, etc., serveix com a llit o gronxador. Ve del taíno hamaca i significa ‘arbre’. Les primeres hamaques s’elaboraven amb l’escorça de l’arbre d’Hamack.

Per més curiositats sobre la llengua catalana recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.

Déu n'hi do - Els "skills", anar "a El Vendrell" i les tumbones - Veure ara

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz