Cataluña
Gastronomia

L'escudella, la sopa especial típica de Catalunya

  La Recepta Perduda
Lorena Montón
3 min.

L’escudella és un dels plats que representen a la comunitat catalana, molt típic d’ocasions especials com és el dia de Nadal. Per fer aquest caldo es necessiten carns i verdures, a més a més de llegums i de la seva indispensable pilota. A ‘La Recepta Perduda’ Sílvia Abril marxa fins al barri de Gràcia, a Barcelona, per conèixer com es prepara aquesta sopa tan arrelada que constitueix un signe identificatiu de Catalunya.

L’origen de la tradició de l’escudella

L’escudella és un plat d’olla que tradicionalment es penjava diàriament, però que en la seva versió especial, amb la carn d’olla i la pilota, es reserva per a celebracions i festes com en Nadal. És una oportunitat de seure amb familiars i amics i compartir aquesta recepta que barreja ingredients de tota mena i que reconforta el cos i l’esperit.

L’historiador de cuina Jordi Tresserras explica que el nom de la recepta prové del recipient d’on es menjava, una mena de plat que podia tenir dues nanses i que s’agafava amb les dues mans. L’escudella necessita el seu temps al foc i molt d’amor, els dos elements clau perquè quedi deliciosa.

Escudella amb carn d'olla

Escudella amb carn d'olla RTVE Catalunya

Carn, verdures i llegums

L’escudella tradicional es prepara amb tres tipus d’ingredients. Per una banda, la carn, que és la que li dona el gust de base. Pollastre, ossos, vedella, porc, gallina... tots els elements són necessaris per tenir un caldo gustós.

La comunitat gitana té per costum preparar l’escudella amb sagí i gallina, dos ingredients característics en la seva recepta. De fet, la gallina sí que es menja, però molta gent fa el caldo i no la vol. El motiu és que és una carn més forta i dura que la del pollastre. Per aquesta raó, necessita més temps de cocció, però és indispensable, ja que el seu greix dona un sabor especial al caldo.

Pel que fa a la verdura característica de l’escudella, es necessita col, que és ferma i forta, nap, xirivia, pastanaga, patata, porro i api. Com a llegums es poden tirar mongetes o cigrons, que donen consistència al plat.

INGREDIENTS

VERDURES

PILOTA

PAS A PAS

  1. Tira els ossos en una olla amb aigua i deixa bullir 30 minuts
  2. Afegeix els cigrons que han estat tota la nit en remull
  3. Tira la resta de la carn
  4. Tira la verdura a l’olla i deixa que bulli una hora
  5. Passats 30 minuts, tira la pilota
  6. Treu la carn d’olla i les pilotes
  7. Treu la verdura i tira els galets a l’olla

PER FER LA PILOTA

  1. Afegeix ous i pinyons a la carn picada, i barreja-ho
  2. Posa farina
  3. Dona-li forma de pilota o pilotes

La Recepta Perduda - Escudella al barri de Gràcia - Veure ara

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz