Cataluña
Situació inèdita

Catalunya viu la pitjor sequera de la seva història

  • L’episodi de sequera és el més greu des de l’any 1916, el primer des del qual es tenen registres

  • El Servei Meteorològic de Catalunya no preveu pluges abundants ni a curt ni a mitjà termini

David Gallach | Isabel Fernández | Ignasi Gras
2 min.

Catalunya viu la pitjor sequera de la seva història. Així ho demostren les dades que es desprenen del darrer informe que ha presentat el Servei Meteorològic de Catalunya. L'episodi actual és el més greu des de l'any 1916, quan es comencen a tenir registres. La magnitud dels dèficits de precipitació, l’extensió de les zones afectades i la durada del fenomen fan que se superi el precedent més extrem que va tenir lloc entre els anys 2005 i 2008.

Catalunya viu la pitjor sequera des que hi ha registres | Ignasi Gras

La ratxa seca acumula ja 31 mesos i el 50% del territori català s’ha vist afectat de manera persistent, amb un dèficit global de precipitació de 446 mm. Per tornar a una situació de normalitat caldria una precipitació equivalent a la pluja que cau de mitjana a Barcelona en tot un any. Un fet que no passarà, ja que el Servei Meteorològic de Catalunya no preveu pluges abundants ni a curt ni a mitjà termini.

Quan arrenca aquesta crisi climàtica?

Catalunya acumula un dèficit pluviomètric de gairebé 500mm en els últims tres anys. L’episodi arrenca la tardor del 2020. Des d’aleshores no hi ha hagut cap estació climàtica de pluges regulars o abundants, i només la primavera del 2022 i l’estiu del 2023 han estat climàticament normals. La resta, han estat seques, molt seques o extremadament seques, segons l'informe del Servei Metorològic de Catalunya.

Els rius pateixen la sequera històrica que viu Catalunya

El Glòria, el darrer fenomen de pluja abundant

El temporal Glòria que va tenir lloc el gener de l'any 2020 va ser el darrer fenomen de pluja abundant. El dèficit de precipitació respecte a la mitjana climàtica arrenca a l’agost d’aquell any. El març de 2001 s’estableix l’inici de la sequera meteorològica, al maig l’inici de la sequera agrícola i al juliol, de la sequera forestal.

Els embassaments: l'altre punt crític de la manca d'aigua

En l'any 2022, concretament al mes de novembre, s’estableix l’inici de la sequera hidrològica amb alerta a les conques del Ter i el Llobregat. El gener d’enguany es dona per iniciada la sequera agrícola i el mes de setembre es va entrar en la sequera hidrològica en grau d’excepcionalitat també al Ter/Llobregat, i d’emergència a la Muga.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz