Cataluña
Receptes

Res més gustós que cuinar amb bolets: t'expliquem com en surten, de bons, amb l'arxiu de TVE Catalunya

  • Ampliem les receptes de cuina amb bolets, ara que la pluja ens ha portat confiança per trobar i tastar aquestes delícies de tardor

  • A l'arxiu històric de TVE Catalunya hi ha un munt de receptes per a preparar els bolets gràcia i gaudir-ne del bon gust

FRANCESCA PUIG
5 min.

Sovint cuinem els bolets a la planxa o només amb una mica d'all i julivert. Però a Catalunya, la cuina tradicional ens pot ajudar a gaudir-ne amb receptes que no són pas difícils i que fins i tot en destaquen encara més el gust. Les pluges dels darrers dies animen els boletaires i aficionats i encara som a temps de gaudir d'aquest menja tan senzilla i exquisida de la tardor.

A TVE Catalunya hem gravat receptes a moltes cuines on s'hi han preparat bons plats d'aquest aliment, que ni és planta ni és animal i que tants èxits dona a la cuina catalana. No deixeu de descobrir aquestes propostes tan gustoses!

Amanida de camagrocs i rovellons amb salsa de taronja

Des d'una cuina del Pont de Suert, hem après a fer una amanida senzilla on el gust predominant el donen els camagrocs, que també coneixem per rossinyols de pi. La cuinera Àngels Cortinat, de Casa Prades, ens ensenya també com fer els rovellons amb salsa de taronja, un bon acompanyament per un segon de carn.

Arxiu TVE Catalunya - Catalunya avui - 12 Jornades Gastronòmiques del Bolet al Pont de Suert

Estofat de vedella amb bolets

Un dels clàssics de la cuina catalana, un plat calòric i contundent, ideal per combatre el fred. Hem après a fer aquesta recepta, de la que aquí teniu tots els passos i ingredients necessaris, amb Sílvia Abril i Conxita Gau. a La recepta perduda. Renoi, quina gana!

La recepta perduda - 'Estofat de vedella amb bolets' a La Cerdanya

Crema de ceps amb patata del buffet

Al programa Catalunya avui vam seguir també una mestressa de casa, l'Eulàlia Fargas, sempre a punt per seure a taula amb un plat fet amb bolets. Ens explica com cuina una crema de patates del bufet amb ceps i com els prepara per no haver de rentar-los, perquè no els quedi gens de terra, perquè, com diu, 'els bolets són una esponja'.

Arxiu TVE Catalunya - Catalunya avui - Triar una bona cistella a mercat

Terrina de pollastre farcit de múrgoles

És el cuiner Fermí Puig qui en el programa Menjar bé ens va proposar una recepta que queda molt vistosa al plat i no és pas complicada. L'au ha d'estar ben desossada i un cop amb els bolets dins, cal lligar-la bé perquè no es desfaci dins la cassola. Un bon raig de vi blanc sempre és un ingredient indispensable.

Arxiu TVE Catalunya - Menjar bé - Terrina premsada de pollastre amb múrgoles

Llaminera amb vi negre i bolets

A l'Arxiu històric de TVE Catalunya hi hem trobat moments de bona cuina que ens ajuden a descobrir les possibilitats dels bolets, de diferents varietats. Un producte delicat de bon gust i millor digestió

Ara és la cuinera Ada Parellada la que ens ensenya a fer un plat senzill però boníssim i que es fa amb productes habituals i en poca estona: un bon tall de llaminera de porc, bolets i vi negre. Guaita-la, què eixerida ens el presenta!

Amor Gastronómik - Llaminera amb vi negre i bolets d'Ada Parellada

'Piano' de porc amb bolets

Cuina tradicional catalana que arriba del cor de Catalunya, amb el grup de Les cuineres del Bages, quan van passar per Vespre a La 2. Van cuinar un costellam de porc, com un piano. El farciment és de ceba, poma, fruits secs i bolets. Quina flaire que feia el plató aquella tarda!

Vespre a La 2 - I això com es menja? - Les cuineres del Bages

Un pet de llop de més de tres quilos!

A Guardiola de Berguedà, el programa Catalunya avui ens va ensenyar un gegant del bosc, un bolet anomenat pet de llop, que té forma de baldufa, de 3,5 quilos. Amb un del sol n'hi ha prou per omplir la cassola!

Arxiu TVE Catalunya - Catalunya avui - La comarca del Berguedà impulsa la cuina del bolet

Fredolics, siurenys, llenegues i rovellons

La sèrie de TVE Catalunya A l'abast de la mà va mostrar-nos diferents tècniques d'artesania i de cuina, que d'art en té molt. Hi vam aprendre molt de bolets, de la mà del gran expert Ramon Cabau. La recuperem perquè pugueu aprendre quatre receptes molt saboroses, cadascuna preparada per un cuiner català de renom. En el capítol dels fredolics, va ser Santi Santamaria, de Sant Celoni, qui ens va ensenyar a preparar un plat típic del Montseny: la Sopa de fredolics.

Arxiu TVE Catalunya - A l'abast de la mà - Bolets: el fredolic

Per tastar les llenegues, els cuiners Josep Lladonosa i Lluís Tomàs, de la Fonda del Nastasi de Lleida, van preparar Ventre de porc amb llenega negra. Els carquinyolis i el brou formen part de la picada d'aquest plat tan contundent.

En parlar dels rovellons, vam aprendre a fer-ne conserva, i així tenir-los llestos per llençar a la cassola. La recepta, el gustós Pollastre amb rovellons, és fet a les cuines de Jaume Subirós, de Figueres.

Arxiu TVE Catalunya - A l'abast de la mà - Bolets: el rovelló

Finalment, Siureny a la crema de xerès. El prepara Isidre Gironés, del Ca l'Isidre de Barcelona. Per llepar-se'n els dits!

Arxiu TVE Catalunya - A l'abast de la mà - Bolets: el siureny

I fins l'hora de cuinar-los, com cal conserar els bolets?

La Carme Ruscalleda ens va descobrir com podem netejar-los i tenir-los a casa de la manera més adequada, fins que preparem el plat.

Secció de cuina de la xef Carme Ruscalleda, parlem d'un producte de cuina de temporada: els bolets

Que vagi molt de gust!

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz