Cataluña
Mercat laboral

L'atur baixa lleugerament a Catalunya després de dos mesos a l'alça

  • Hi ha 3.340 desocupats menys, el que deixa un total de 335.432 persones que busquen feina

  • Al conjunt de l'Estat, l'atur ha pujat en gairebé 20.000 persones

Maria Bosch
2 min.

Catalunya lidera la caiguda de l'atur al setembre amb 3.340 desocupats menys, mentre que al conjunt de l'Estat ha pujat en gairebé 20.000 persones. Així, l'atur ha baixat un 1% després de dos mesos consecutius a l'alça i consolida el millor setembre des de 2007. I és que el final de les vacances d'estiu no ha empitjorat el mercat de treball, sinó que hi ha un nivell d'afiliació a la seguretat social rècord en aquest mes.

En total, el nombre de persones desocupades i que busquen feina és de 335.432, i les ocupades és de 3,7 milions. El nombre d'afiliacions ha pujat en 9.300 persones en un mes, que contrasta amb el sotrac de l'agost. El nombre d'empleats ha assolit el quart registre més alt de la sèrie històrica, per darrere del maig, juny i juliol d'aquest any.

Serveis, el sector que més ocupació genera

Després de dos mesos a l'alça, l'atur a Catalunya baixa al setembre. Un descens de la desocupació que és poc freqüent en aquest mes pel final de la temporada d'estiu i l'inici de curs, el que comporta, generalment, que es destrossin llocs de treball. El sector serveis és el que més ocupació genera durant els mesos d'estiu i també el que més atur deixa un cop comença el setembre.

Així, per sectors, el sector serveis ha acaparat la majoria del descens de l'atur aquest setembre amb 3.374 persones menys, seguit de la indústria (-445) i de la construcció (-338). En canvi, s'ha notat un augment en l'agricultura amb 140 desocupats més i també les persones que s'han apuntat a les llistes del SOC sense tenir una feina anterior (577).

A l'Estat, l'atur creix

L'Estat ha sumat mig milió d'afiliats des de l'inici de l'any, fins als 20,72 milions de treballadors al setembre, superant la creació d'ocupació del conjunt del 2022. Segons el Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, les cotitzacions han augmentat un 9,8% "per la millora en la quantitat i qualitat de l'ocupació i per la recuperació salarial".

En canvi, la tendència és diferent pel que fa a l'atur, que va deixar un registre de 2,72 milions en acabar el mes de setembre. Així doncs, la desocupació va augmentar en 19.768 persones, seguint la tendència de creixement habitual d'aquest mes que coincideix amb el final de la temporada estival. Respecte a fa un any, els registres són un 7,5% més baixos.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz