Cataluña
L'entrevista

Jaume Asens: "El TC ha sigut l'origen del problema, i ara pot ser la solució"

Notícia - Cafè d'idees 
  • El negociador de Sumar amb Junts considera que l'Alt tribunal hauria de decidir si l'amnistia és constitucional

  • Asens demana accelerar les negociacions al PSOE i que la llei d'amnistia es marqui al 2010 i deixi fora Borràs

CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
3 min.

L'expresident d'Unidas Podemos al Congrés i interlocutor de Sumar amb Junts, Jaume Asens, destaca que el Tribunal Constitucional (TC) haurà de decidir si l'amnistia és constitucional. Asens considera que el problema polític amb Catalunya "es trena quan intervé un tribunal de forma unilateral, el TC és l’origen del problema i ara pot ser la solució". El negociador creu que ara, a diferència del 2017, Carles Puigdemont té davant un govern que està en disposició de negociar: "Desapareix la temptació de la unilateralitat".

Asens: "L'amnistia pot ser l'altra cara del 155"

Asens defensa que la via de l'amnistia té "moltes més opcions" ara que durant la passada legislatura perquè ara el Tribunal Constitucional està "en mans progressistes". L'exdiputat d'Unidas Podemos argumenta que l'amnistia pot ser l'altra cara del 155 o de la sentència del 2010 que anul·lava l'Estatut, "ara podem posar el marcador a zero".

Descarta que Laura Borràs hagi d'estar inclosa en la llista de persones amnistiades perquè és una "carpeta oberta" i ja hi ha una petició d'indult: "Òmnium l'exclou. Gent de Junts creuen que ha de tenir una altra solució".

Asens reclama accelerar les negociacions al PSOE

Asens considera que el PSOE està anant molt a poc a poc i que ara per ara no hi ha negociació amb Junts: "El PSOE considera que ara és el moment de Feijóo. Pensem que quan abans comenci millor, té complexitat".

L'exdiputat creu que la negociació d'una llei d'amnistia "no serà fàcil" i recorda que cal redactar l'exposició de motius, a qui afecta o quins delictes inclou i que queda poc temps perquè s'aprovi “en lectura única” abans de la investidura: "Quan abans comencem abans ens posarem d'acord, s'ha de poder votar i els temps són justos".

Veu factible l'acord d'investidura: "Tothom actua amb responsabilitat"

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Asens s'ha mostrat convençut que hi haurà govern progressista, però demana accelerar els temps de negociació. L'exdiputat creu que el president, Pedro Sánchez, "és molt més valent" i el pas natural i coherent és ara un pas més ambiciós: "Estic convençut que no serà fàcil, però el veig factible, tothom actua amb responsabilitat, hi ha un conflicte polític i s'ha de resoldre políticament, també hi ha un reconeixement de legitimitat mútua".

Asens: "Ja ha sortit algun nom de mediador"

Amb relació a la figura d'un mediador, Asens recorda que la Declaració de Pedralbes ja preveu una figura que facilités la conversa i coordines la negociació aixecant acta i reconeix que ja ha sortit algun nom que està segur que ERC acceptarà: "No crec que hi hagi un problema amb aquest punt".

Entre els noms, Asens valora la figura de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, però descarta que pugui ser mediador perquè forma part d'una de les parts: "Pot jugar algun paper. Pedro Sánchez hauria d'escoltar més a Zapatero que a González, les posicions han sigut més avançades".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz