Cataluña
Agressions en grup

Badalona aborda les agressions sexuals grupals a menors a la ciutat

  • Denuncien vuit violacions grupals entre menors a Badalona comeses durant el darrer any

  • Els Mossos celebraran una reunió extraordinària per abordar els casos de violacions grupals entre menors

EN DIRECTE | Segueix minut a minut l'actualitat d'aquest divendres a Catalunya

Beatriz Gálvez
5 min.

L'Ajuntament de Badalona ha celebrat un ple extraordinari aquest dijous al matí per "rebutjar i condemnar" l'última agressió sexual grupal a una menor que hi ha hagut al municipi. El ple ha aprovat una declaració institucional per mostrar la voluntat del consistori de personar-se, en l'exercici de l'acusació popular. També l'alcaldia s'ha posat a disposició de víctima i família.

Durant la sessió, la 2a tinenta d'alcaldia, Aïda Llauradó, ha llegit un manifest que condemnava els fets i feia una crida a totes aquelles víctimes d'agressions sexuals i de violència masclista que s'atreveixin a denunciar.

L'alcalde interí, Rubén Guijarro, ha mostrat el rebuig de tot el consistori i ha agraït a tots els grups municipals i col·lectius veïnals de la ciutat "el front comú" d'acció en contra d'aquestes agressions.

En acabar la sessió s'ha aprovat una declaració institucional per mostrar la voluntat del consistori de personar-se, en l'exercici de l'acusació popular. També l'alcaldia s'ha posat a disposició de víctima i família.

Tot plegat, arran de l'última presumpta violació d'un grup de menors a una noia també menor d'edat que hauria tingut lloc el cap de setmana i que està investigant els mossos d'Esquadra. La noia hauria denunciat que l'agressió va tenir lloc el passat dissabte a la tarda. Un grup de suposat agressor d'entre 6 i 8 joves, la majoria menors d'edat, entre els quals estaria la seva parella.

Els Mossos investiguen una presumpta agressió sexual múltiple a una menor a Badalona

La Unitat Central Contra agressions sexuals investiga el cas i tot apunta que va ser precisament la parella de la noia qui va incitar a la resta del grup a violar-la i que fins i tot la podrien haver gravat. La noia va ser traslladada a l'Hospital on va rebre assistència mèdica i psicològica.

8 casos en gairebé un any

Els Mossos d’Esquadra han obert durant l’últim any vuit investigacions per vuit casos de violacions en grup comeses per menors a Badalona a noies també menors. La primera que va transcendir públicament s’havia comès a finals del 2022, quan un grup d’adolescents va violar una nena d’11 anys als lavabos del centre comercial Màgic.

Arran d’aquell cas, van sortir a la llum tres agressions sexuals més, totes ocorregudes als lavabos del recinte comercial entre gener i març d’enguany. L’Ajuntament de Badalona ha especificat aquest dijous que aquest 2023 hi ha hagut quatre víctimes de violacions grupals: una nena d’11 anys, una altra de 13, una noia de 16 i un noi menor agredit per un adult.

Reunió extraordinària a Granollers

Aquest dijous s’ha celebrat a Granollers una reunió extraordinària de la Taula Operativa Regional del Pla de Violències Sexuals per analitzar els darrers casos i les actuals mesures preventives que s’han aplicat. A la reunió, hi han participat els màxims comandaments de la Regió Policial Metropolitana, de la comissaria de Badalona, de la Unitat Central d’Agressions Sexuals, de la Divisió d’Investigació criminal de la Regió i de l’Àrea Central de Menors.

Dels 21 joves identificats, a sis se’ls ha detingut, 13 no es poden imputar i a la resta se’ls ha pres declaració en qualitat d’investigats. Han passat a disposició de l’autoritat judicial i de la fiscalia de menors, o bé de la Direcció General de la Infància i Adolescència. En tots els casos les línies d’investigació estan definides i tots es consideren resolts, encara que alguns continuen oberts per aclarir el grau de participació dels investigats o per establir l’actuació de més implicats.

En relació amb el grau de coneixença, en tres casos víctima i autor o autors compartien entorn, ja sigui perquè eren parella o pertanyen al cercle relacional d’un o altre. En cinc fets, víctima i autor no tenien cap relació prèvia.

Badalona demanar millorar els mecanismes i protocols

L'Ajuntament de Badalona s'insta a reforçar els mecanismes i protocols per evitar nous casos d'agressions sexuals a la ciutat, els dos últims en la darrera setmana. El govern municipal s'ha reunit de manera telemàtica aquest dijous amb representants de la Generalitat per generar un espai de coordinació i seguiment per abordar les agressions sexuals a menors.

El govern sortint de la ciutat destaca que cal millorar la informació i la coordinació entre administracions i cossos de seguretat. De fet, el regidor de l’Àmbit de Protecció Social de l'Ajuntament de Badalona, David Torrents, ha demanat una "inversió social molt més alta" en determinats barris de la ciutat demana recursos pels barris i una "actuació més contundent", i relaciona aquests casos amb famílies que resideixen majoritàriament en barris on "la pobresa és molt present".

David Torrents: "No estic d'acord en canviar la llei a cop de titular"

En una entrevista al Cafè d'idees, Torrents proposa que els pares de menors agressors sexuals tinguin una responsabilitat. David Torrents, regidor de Badalona, proposa que els pares de menors agressors sexuals tinguin una responsabilitat: "No estic d'acord en canviar la llei a cop de titular"

Els Mossos també celebrarà una reunió extraordinària a la tarda

Els Mossos d’Esquadra també celebraran aquest dijous a la tarda una reunió extraordinària. En concret, es reunirà la Taula Operativa Regional de la Regió Metropolitana Nord, que analitzarà la situació i prendrà, si s’escau, mesures preventives en l’àmbit policial. Aquestes taules en l'àmbit regional es reuneixen cada mes, però davant de les últimes informacions sobre el que està passant a Badalona s’ha decidit celebrar una trobada excepcional.

Les denúncies per violències sexuals han augmentat gairebé un 20% a Catalunya el primer quadrimestre del 2023 respecte al mateix període de l’any passat. Més del 12% dels autors investigats són menors i un 38% de les víctimes també ho són. Es calcula que del total d’agressions, un 4% són grupals

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz