Cataluña
Els embassaments no pugen

Ploguda general, però insuficient

  • Dijous va ser el dia més plujós en 106 dies i aquesta setmana s'han acumulat entre 30 i 60 litres, i més de 100 a punts de la Catalunya Central i a l’Ebre

  • Els ruixats, en general convectius i locals, s'han trobat amb un terreny molt sec, per tant, les reserves no han pujat i els pantans es mantenen al 25%

SÒNIA PAPELL I SERGI LORAS
3 min.

Ja són quatre les setmanes marcades per la inestabilitat en forma de ruixats i tempestes irregulars. La tongada de pluja del dijous 25 de maig, associada a una DANA, ha estat la més general i generosa, superant la del 29 d'abril, el dia en què el temps va començar a canviar. De fet, el d'ahir va ser l'episodi de precipitacions més important des de principis de febrer, quan encara va ploure una mica més.

El dia més plujós en 106 dies

Dijous va ser una jornada de jaqueta i paraigua a tot arreu. Les comarques més beneficiades per la pluja d'ahir van ser les del litoral, prelitoral, Catalunya Central i del Pirineu català, on es van acumular entre 20 i 40 litres. En canvi, a les comarques de Ponent es van registrar menys de 5 litres. Localment, van anar acompanyades de tempesta i en alguns casos van descarregar amb intensitat torrencial, com a la matinada al Maresme. Durant la tarda, els aiguats més importants es van donar a les Terres de l'Ebre, on es van acumular entre 70 i 100 litres.

Des de dilluns i fins ahir ha plogut pràcticament a tot Catalunya. En general, s’han acumulat entre 30 i 60 litres. On menys pluja ha caigut és a Ponent, i on més, a punts de la Catalunya Central i a l’Ebre, on superen els 100 litres. De fet, ahir va ser el dia més plujós des de principis de febrer.

 Precipitació acumulada (mm) entre dilluns i divendres al matí

Tot i les pluges, els embassaments no pugen

Les pluges de les últimes setmanes han anat associades a precipitacions convectives que han descarregat en forma de ruixats locals i irregulars. Això explica que l'aigua només ha caigut durant una estona i en zones localitzades del territori i no de forma general i continuada. A més, la pluja que ha caigut s'ha trobat amb un terreny molt sec, per tant, gran part de l'aigua de pluja ha quedat retinguda al sòl. La suma de tots aquests factors ha impedit millorar les reserves d'aigua als embassaments que continuen al 25 % de la seva capacitat. Ara bé, tot plegat si que ha servit per frenar el descens dels pantans. Per canviar aquesta tendència, caldria més episodis de pluges generals, generoses i continuades, sobretot a les capçaleres dels rius de les conques internes.

Crescudes de rius puntuals i de "color xocolata"

Aquesta setmana, les fortes pluges han fet multiplicar el cabal, però només de forma puntual i durant unes hores. És el cas del riu Llobregat al seu pas per Castellbell i el Vilar que dies enrere portava un cabal entre 2 a 4 m³/s i la passada matinada ha arribat a portar-ne fins a 20 m³/s, per tant, 10 vegades més. Uns rius que avui baixen amb aigua tèrbola i marró de "color xocolata", fruit de les altes concentracions de sediments que han arrossegat les últimes pluges.

 El riu Llobregat aquest matí de divendres al seu pas per Castellbell i el Vilar

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz