Cataluña
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya del 9 de maig de 2023 | La jutge manté en presó a Dani Alves per la presumpta violació a una jove

  • La Generalitat inicia els tràmits per expropiar pisos de grans tenidors que els tinguin buits

  • Dia de protestes de dos sectors claus en la cadena alimentària: el de la pagesia i el de la pesca

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest dimarts 9 de maig de 2023 passa pel compte enrere de les formacions polítiques per a l'inici de la campanya electoral de les municipals del 28M, que comença dijous. Una jornada política marcada per l'anunci del Govern català que expropiarà els pisos de grans tenidors que estiguin buits per més de 4 anys, un anunci que ha generat crítiques.

En clau judicial, la jutge que investiga l'exjugador brasiler, Dani Alves, ha acordat mantenir-lo a la presó. Ha rebutjat així la petició de la seva defensa en el cas de la presumpta violació d'una jove a una discoteca de Barcelona.

Dia marcat també per dues mobilitzacions de dos sectors claus en la cadena alimentària. Per una banda, els pagesos de Lleida han fet una tractorada fins a la subdelegació del Govern per protestar contra la gestió que s'està fent de l'aigua. De l'altra banda, protesta dels pescadors de Barcelona, que denuncien que la normativa europea els limita l'activitat d'arrossegament i amenaça la seva supervivència.

A la plaça de la Bonanova de la capital catalana, augmenta la tensió poques hores abans del desallotjament previst als edificis ocupats d'El Kubo i La Ruina. Els Mossos ja han intensificat la seva presència a la zona per evitar conflictes entre veïns i moviment antiokupa i els inquilins dels edificis. Aquest dimarts s'han reunit amb la Urbana i l'Ajuntament per planificar l'operació de dijous.

Resum notícies a Catalunya: 9 de maig de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:26

    Alves es manté en presó provisional

     

    El jutjat d'instrucció 15 de Barcelona ha desestimat la petició de llibertat sol·licitada per a Alves per part de la seva defensa. Té una causa oberta per un delicte d'agressió sexual per fets, suposadament, ocorreguts en una discoteca de Barcelona. Alves va ingressar a presó el passat 20 de gener. Continuarà en presó preventiva.

  • 18:01

    L'Audiència Nacional denega l'expulsió de Said Ben Iazza perquè la pena pels atemptats del 17-A encara no és ferma

     

     

    L'Audiència Nacional ha denegat l'expulsió d'Espanya de Said Ben Iazza que demanava la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres amb l'argument que la condemna de vuit anys de presó pels atemptats del 17 d'agost del 2017 a la Rambla de Barcelona i a Salou encara no és ferma. Ben Iazza està condemnat per un delicte de col·laboració amb organització terrorista en una sentència recorreguda davant la sala segona del Tribunal Suprem. El 25 d'abril es va demanar l'expulsió del condemnat del país en el marc d'un expedient sancionador incoat contra ell per la Secretaria d'Estat de Seguretat com a participant en activitats contràries a la seguretat nacional. Tant la Fiscalia, com les acusacions com les defenses s'oposaven a l'expulsió.

  • 16:45

    Metges de Catalunya considera un "fracàs" del Govern que hagin quedat places MIR vacants

     

    El vicesecretari general del sindicat Metges de Catalunya, David Arribas, veu un "fracàs" de la política del Govern per retenir i captar talent que no s'hagin ocupat 36 places MIR de Medicina de Família a Catalunya, tot i l'incentiu d'entre 5.000 i 9.000 euros de la conselleria per als residents de primer any. Arribas avisa que Catalunya ha perdut "potència" com a referent en formació i que les condicions laborals posteriors no són "gens atractives". El vocal de comunicació de la societat científica CAMFiC, Jordi Mestres, també demana "millorar les condicions de treball" i adverteix de les dificultats per al relleu generacional de la generació del baby-boom. 

  • 14:33

    El moviment Desokupa serà a Bonanova dijous, si la policia no els ho impedeix

     

    Dijous està previst que la policia intervingui en el desallotjament de dos edificis ocupats a tocar de la plaça Bonanova de Barcelona, El Kubo i La Ruina. Tot i que el moviment Desokupa no pot intervenir en l'operació, el seu fundador Daniel Esteve ha afirmat que hi seran allà, si la policia no els ho impedeix. En un vídeo publicat a Twitter, Esteve explica que des de Desokupa continuen amb el pla "diguin el que diguin" i diu que aquest dimarts té dues reunions amb els Mossos d'Esquadra. "No ens para ni Déu, els carrers parlaran dijous", alerta.

     

    En un altre vídeo, gravat ja des de la plaça de la Bonanova, matisa sobre els edificis okupats: "Hi serem si les forces de seguretat no ens ho impedeixen". I afegeix que no vindran a generar "aldarulls": "Si la policia ens diu que ens aturem a uns carrers, ho farem". La policia ja ha dit que el moviment no podrà intervenir i que només ho poden fer els cossos policials amb una ordre judicial.

  • 13:53

    Foment recorre a l'Audiència Nacional en la seva batalla contra l'impost de patrimoni



    La patronal catalana demana a l'Audiència Nacional per a demanar que elevi una qüestió d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional sobre l'impost de patrimoni amb l'objectiu d'aconseguir la seva eliminació. "Aquesta és una eina més. Hem visualitzat a través d'informes elaborats per despatxos de juristes que és una via possible per a plantejar el recurs d'inconstitucionalitat", ha assegurat en conferència de premsa el president de Foment, Josep Sánchez Llibre.

  • 13:26

    Govern aprova donar avals per al 20% de la hipoteca i construir 63.000 pisos públics



    El Govern crea una línia d'avals de l'ICO que cobreixen fins al 20% del crèdit hipotecari de famílies amb menors a càrrec i joves de fins a 35 anys. Aquests avals no tindran cost per als beneficiaris i podran sol·licitar-se fins al 31 de desembre de 2025, prorrogable dos anys més.Els sol·licitants hauran de tenir ingressos inferiors a 4,5 vegades el Iprem i, el doble, si es tracta d'una parella. En el cas que tinguin menors a càrrec, s'incrementarà un 0,3% cada fill i un 70% més el límit d'ingressos en famílies monoparentals.

     

    També es preveu la promoció d'uns 43.000 habitatges públics de lloguer assequible amb 4.000 milions d'euros dels fons europeus. El Consell de Ministres també ha donat el vistiplau al pla per impulsar altres 20.000 habitatges en terrenys del Ministeri de Defensa.

  • 13:24

    El Govern començarà a expropiar pisos buits a grans tenidors

     

    El Govern començarà a expropiar entre 50 i 70 habitatges buits propietat de grans tenidors per incompliment de la funció social de la propietat. L’expropiació només afecta els habitatges inclosos al Registre d’habitatges buits i ocupats sense títol habilitant. Per tant, n’estan exclosos els petits propietaris.  De moment, la mesura afectarà 14 municipis catalans situats en àrees legalment declarades com a zones amb una demanda forta i acreditada d’habitatge. Es tracta de Cornellà de Llobregat, Figueres, Lloret de Mar, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Roda de Berà, Rubí, Salt, Tarragona, Valls, Vic, Viladecans i Vilanova i la Geltrú.

  • 13:03

    Vuité dia d'afectacions a l'R2 Sud de Rodalies

     

    Vuité dia d'afectacions a l'R2 Sud de Rodalies amb queixes i resignació dels usuaris. Tot i això, molts es mostren satisfets amb el servei de 90 busos llançadora que ofereix RENFE a l'hora punta del matí des de Gavà, Castelldefels i Sant Vicenç de Calders cap a Barcelona. De fet, el Govern insta a l'empresa a ampliar aquest servei fins que es resolgui la incidència en tres o quatre setmanes. Una nova avaria a l'R4 ha causat retards de 10 minuts al matí entre Sant Vicenç de Castellet i Manresa.

  • 12:15

    Els pescadors de Barcelona protesten contra l’eliminació de la pesca d’arrossegament

     

    Una vintena de pescadors de Barcelona s'han manifestat avui a Barcelona contra el pla Sinkevicius de la Comissió Europea, que preveu ampliar del 12 al 30% la zona de protecció del litoral fins al 2030. Els pescadors denuncien que això els limita molt i per això han iniciat una marxa, convocada per CCOO, des del port fins al Parlament, on han llegit el manifest.

  • 11:55

    Acaba el judici a l'home acusat de matar la seva exparella i la seva filla la nit de reis de fa tres anys a Esplugues.

     

     

    Ara queda pendent del veredicte del jurat. Fiscalia i acusació particular li demanen presó permanent revisable. La defensa demana eximent completa per alteració psíquica o atenuants de confessió i arravatament. I que sigui ingressat a un psiquiàtric.

  • 11:54

    El número de desempat per a la preinscripció escolar per al curs 2023 / 2024 és el 66.646

     

    El sorteig s'ha fet aquest dimarts a la seu del departament d'Educació. Aquest número serveix per ordenar en ordre creixent les sol·licituds que tenen la mateixa puntuació i així desempatar. El número d'ordre prioritari s'estableix a partir del número de desempat fins al final de la llista i quan la llista s'acaba es continua per l'1 fins al 66.646. El proper 11 de maig es publicarà la llista ordenada definitiva de sol·licituds i el 12 de juny la relació d'alumnes admesos a cada centre i, si s'escau, la llista d'espera.

  • 11:50

    Desenes de tractors es concentren a Lleida per exigir respostes i solucions per a la sequera

     

    Desenses de tractors han fet una marxa lenta i posterior concentració per exigir respostes i solucions a la situació de sequera. La marxa ha estat convocada per Unió de Pagesos (UP) de forma simultània a altres capitals catalanes. En el cas de Ponent, la tractorada s’ha fet fins a la subdelegació del govern espanyol, ja que els canals d’Urgell i Segarra-Garrigues que recentment s’han tancat, són gestionats per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que depèn de l’Estat. El coordinador d’UP a Lleida, Josep Sellart, ha avisat que la situació és “greu” per a la pagesia però que també ho serà per a la resta de sectors que en depenen. La setmana que ve es farà una altra tractorada fins a Saragossa.

  • 11:31

    Els socorristes de platges de Barcelona inicien una vaga indefinida per reclamar el pagament de les nòmines d'abril

     

    Els socorristes de platges de Barcelona inicien una vaga indefinida després que l'empresa que té la concessió d'aquest servei, Aunar Group, no els hagi pagat el sou del mes d'abril. Ho ha apuntat CGT a través d'un comunicat en què ha indicat que la companyia ha dit que pateix problemes financers que li fan impossible poder assumir l'abonament de les nòmines. El sindicat ha apuntat que l'empresa ha anunciat que podria presentar un concurs de creditors que suposaria "deixar la ciutat sense un servei d'emergència bàsic". Al mateix temps, ha exigit que es compleixin els acords sindicals pactats i "unes condicions laborals i econòmiques dignes". També ha demanat a l’Ajuntament que intervingui per resoldre la situació.

  • 11:00

    ERC demanarà al Parlament reprovar a la ministra Sánchez per la gestió de Renfe i Adif
     



    El grup parlamentari d'ERC ha registrat una moció que demana la reprovació de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, "per la constant ineficàcia en la gestió del servei de Renfe i Adif" a Catalunya. La moció també enlletgeix a Raquel Sánchez la "incapacitat per a adoptar mesures per a fer front a les incidències i l'afectació diària en la qualitat del servei". A més planteja la creació d'una comissió d'investigació per "aclarir" les responsabilitats de les incidències registrades en la R2 arran d'una avaria en una catenària a Gavà.

  • 10:34

    Comença la preinscripció per a la FP de grau mitjà a Catalunya
     

    El període ordinari de la preinscripció per als cicles de Formació Professional (FP) de grau mitjà ha començat aquest dimarts a Catalunya i els alumnes podran inscriure's fins dilluns que ve 15 de maig. A l'abril es va dur a terme la preinscripció per a l'alumnat amb continuïtat d'escolarització, que són els que venen de quart d'ESO, programes de formació i inserció (PFI), formació d'adults i primer de Batxillerat.

  • 10:20

    DIA D'EUROPA | Pere Aragonès recorda que el cas Pegasus "no està tancat"

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dimarts que la Unió Europea (UE), juntament amb la regió mediterrània, és l'"espai natural d'actuació" política de Catalunya, on es troben els reptes i compromisos compartits entre els diferents països i regions. En el seu discurs en l'acte institucional de la Generalitat amb motiu de la celebració del Dia d'Europa, Aragonès ha advertit que el pronunciament de la comissió del Parlament Europeu que investiga el cas Pegasus i que assumeix que Espanya va espiar polítics catalans demostra que el cas "no està tancat". 

  • 10:00

    El Consell de Ministres aprova els préstecs dels crèdits ICO per l'accés a l'habitatge.

     

    Una mesura que entrarà en vigor de manera molt ràpida com explicava a TVE la portaveu socialista i ministra d'educació, Pilar Alegria que serà compatible amb altres ajudes que ofereixen les comunitats autònomes. Des de la patronal no veuen malament l'aval amb l'ICO, però sí es mostren crítics amb la llei d'habitatge que creuen que és intervencionista. 

  • 10:00

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El catedràtic d'Economia Aplicada de la UPF i expert en el sector immobiliari, José García Montalvo, parla de l'aval de l'Estat als menors de 35 anys amb un 20% d'hipoteca. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, critica que la mesura sigui per a joves. Vincula l'aval amb la bombolla immobiliària: "Estem fent que joves sense recursos s'endeutin al 100%".

  • 09:44

    Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Castelldefels detenen dos homes in fraganti quan carregaven 40 kg d’haixix a un vehicle a Castelldefels.

     


    Dos agents de paisà van detectar el traspàs en un estacionament a l’aire lliure d’un supermercat del municipi. Els investigadors estimen que el valor aproximat de mercat de la substància intervinguda és superior als 90.000 euros. 
                                                      

  • 9:20

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEESEl metge del servei de Medecina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, explica què vol dir la declaració de l'OMS de la fi de l'emergència internacional de salut per la Covid-19: "L'emergència ha acabat, però la malaltia no", ha dit.

    En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, explica que el coronavirus continua circulant, però ara hi ha menys casos greus i menys morts. "Hem passat d'una molt mala mar a una situació on ens haurem d'acostumar a onadetes", ha dit el metge del servei de Medecina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, apuntant que cada cop seran més previsibles les onades. 

     
  • 8:20

    Moscou sota mesures de seguretat extremes pel Dia de la Victòria.

     

     

    Moscou s'ha blindat per la desfilada militar que commemora la victòria soviètica sobre els nazis a la Segona Guerra Mundial. I és que tem un sabotatge després de l'atac amb drons de la setmana passada al Kremlin. Rússia l'atribueix a Ucraïna sota les ordres dels Estats Units. Mentrestant, la presidenta de la Comissió Europea visita avui Kíiv per celebrar amb Zelenski el dia d'Europa. 

  • 8:15

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 9 de maig d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:10

    Els Mossos preparen un dispositiu davant les protestes a la Bonanova. 

     

     

    Els Mossos preparen un dispositiu de màxima seguretat davant les protestes convocades dijous a la plaça Bonanova, on hi ha un conflicte entre veïns i dues cases okupades. D'una banda, assistirà l'empresa 'Desokupa' que vol tirar pel dret i desallotjar els immobles... de l'altra, hi ha una protesta convocada pels ocupes. Els agents estan desplegats a la zona per garantir la seguretat, i l’Àrea de Mediació mira de rebaixar la tensió.

  • 8:05

    Unió de Pagesos convoca tractorades i exigeix ajudes a l'Estat.

     

     

    Les pluges del darrer cap de setmana han malmès les collites d'algunes zones de Ponent que ja fa mesos que fan front a la sequera. Unió de Pagesos insisteix que necessiten ajuts i han convocat tractorades per exigir a l'Estat una resposta urgent. Una pluja que no és suficient per pal·liar la sequera i que, en alguns punts, ha anat acompanyada de calamarsades que han malmès cultius. Unió de Pagesos ha convocat tractorades avui a Lleida, Girona, Tarragona i Vic, i la setmana que ve a Saragossa, davant la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Els regants atribueixen a l'organisme falta de planificació i mala gestió de l'aigua. Joan Cavall és el portaveu d'Unió de Pagesos

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimarts 9 de maig de 2023. 

    Aquí pots consultar les més destacades d'ahir. 

     

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz