Cataluña
Biologia

L'espanyol que va reproduir un nenúfar gegant únic a Europa

  Va de Verd  
  • El jardí botànic "La Concepción" de Màlaga exhibeix un exemplar de la planta aquàtica més gran del món

  • Les fulles de la Victoria Cruciana poden arribar als tres metres de diàmetre

  • 'Va de Verd' parla amb Carlos Espejo, el biòleg que va aconseguir reproduir aquest nenúfar

SALVADOR RICH
2 min.

El biòleg i tècnic d'hivernacles Carlos Espejo és l'home del miracle. Ell va aconseguir l'any 2012 reproduir per primera vegada un nenúfar gegant a Espanya i l'únic d'Europa que viu fora d'un hivernacle, concretament a Málaga, al jardí botànic i històric de "La Concepción". Tota una fita, perquè fins aquell moment havia suposat un autèntic repte per als botànics espanyols, que encara no havien trobat la manera de desenvolupar amb èxit aquesta operació a causa de la seva gran complexitat. L'espectacular planta té fulles de fins a un metre de diàmetre i és capaç de suportar 40 kg de pes.

Va de Verd - Un nenúfar gegant únic a Espanya - veure ara

L'origen de tot plegat és un intercanvi científic de llavors amb un altre jardí botànic: el de St. Gallen, a Suïssa. Un cop va tenir la llavor, Espejo va començar a estudiar la planta i la seva aclimatació juntament amb les biòlogues Trinidad Sánchez i Patricia Silva. La primera part del procés va ser en una cambra de germinació, on les llavors es van submergir en aigua a 29 graus de temperatura i una humitat ambiental del 80%. Un cop germinades i amb un mínim de dues fulles cada planta, se les va traslladar a un hivernacle d'experimentació, dins d'uns contenidors amb terra i aigua, i unes condicions de 28 graus de temperatura i una humitat ambiental del 50%. Finalment, passades unes setmanes, les plantes van passar a l'exterior, en grans contenidors i a ple sol perquè s'adaptessin a la climatologia malaguenya. Actualment, les plantes estan distribuïdes en diferents estanys dins del recinte del jardí botànic.

La planta aquàtica més gran del món

El nenúfar reproduït a Màlaga és un Victoria Cruziana, originari d'Amèrica del Sud, on creix de manera natural en zones humides. És la planta aquàtica més gran del món. Les seves fulles poden assolir els tres metres de diàmetre i tenen un aspecte rugós amb espines per les dues cares, semblants a les dels rosers, que l'ajuden a fer front als depredadors.

La Victoria Boliviana, una nueva especie de nenúfar gigante descubierta en Londres

La floració de les nimfeàcies és anual, i un rizoma vertical l'arrela amb el fons de l'aigua, on es desenvolupen també fruits i flors. La flor és nocturna i pot autofecundar-se i autopol·linitzar-se mentre està tancada, El fruit, amb forma de pilota, està revestit d'espines i conté les llavors.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz