Cataluña
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 8 de maig de 2023 | El Suprem rebutja suspendre l'acord de la JEC que retira l'escó a Laura Borràs

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la visita del president Pere Aragonès visita avui l'estació de Gavà on ha reclamat el traspàs integral de Rodalies després de la darrera incidència a l'R2 sud. RENFE oferix un nou autobús que connecta Gavà i Barcelona i un bus llançadora des de Sant Vicenç de Calders que han reduït les aglomeracions.

El Tribunal Suprem ha desestimat la petició de Laura Borràs de suspendre de forma urgent l'acord de la Junta Electoral Central que l'ha deixat sense escó.

Les pluges de les darreres hores malmeten les collites d'algunes zones de Ponent que ja fa mesos que fan front a la sequera. Unió de pagesos insisteix que necessiten ajuts. Convoquen dues tractorades per exigir a l'Estat una resposta urgent.

Comencen les proves de competències bàsiques dels alumnes de 6è de primària.

Notícies avui, a Catalunya: 8 de maig de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:37

    Els Mossos blindaran els voltants de les dues cases ocupades de la plaça Bonanova

     

    Els Mossos d'Esquadra augmentaran la presència policial al voltant dels dos edificis ocupats al barri de la Bonanova a Barcelona. Demà dimarts i dijous estan previstes dues concentracions, un fet pel qual es desplegarà un dispositiu de seguretat a la zona que s'allargarà després de dijous. La portaveu Montserrat Escudé també ha alertat d'una cronificació del conflicte.

  • 20:00

    Territori insta a Renfe a estendre a tota la R2 Sud el sistema d'autobusos 

     

    Així ho ha reclamat durant una reunió de seguiment convocada amb l'operdora per a fer el seguiment de la incidència. Actualment, el servei alternatiu d'autobusos es presta des de Castelldefels i Gavà, des de dijous, i de Sant Vicenç de Calders, des d'avui, per a pal·liar les afectacions que s'estan produïnt a conseqüència de l'avaria que va començar la setmana passada.

  • 19:09

    Desconvocada la vaga d'escombreries de Figueres després de 10 dies

     

    Els sindicats convocants de la vaga d'escombraries, CCOO i Co.Bas, de Figueres l'han desconvocat aquest dilluns a la tarda després d'hores de negociacions. Deu dies després de l'inici de la convocatòria, s'han aconseguit dos acords: un a Fisersa –l'empresa pública- i un a Ecoserveis, la privada. Segons ha explicat el coordinador de política sindical de Co.bas a Catalunya, Jesús Girón, a Fisersa s'ha aconseguit que es concretessin les condicions que tenen els treballadors que s'hi van integrar provinent d'Ecoserveis i a Ecoserveis s'ha tancat el nou conveni que inclou millores salarials i de condicions laborals. El que no s'ha assolit és, però, el conveni "únic" que reclamaven inicialment els convocants.

  • 18:53

    Les piscines municipals de Lleida obriran 5 dies abans que l'any passat

     

    L'Ajuntament de Lleida avança aquest any l'obertura de les piscines municipals al 13 de juny, 5 dies abans que l'any passat. Es dona resposta així a les peticions ciutadanes que l'estiu passat reclamaven obrir les piscines abans. Precisament el 13 de juny de 2022 la Paeria va activar el pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor, davant l'anunci del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya que les temperatures superarien els 38 graus, però les piscines no es van obrir fins al dia 18 de juny. Llavors, l'alcalde Miquel Pueyo va dir que no es podien obrir "d'un dia per l'altre" però es va comprometre a estudiar anticipar l'obertura de les piscines municipals de cara al 2023.

  • 18:15

    Tres persones detingudes per dos robatoris a cotxes després d'una persecució per la C-17

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut dos homes, de 26 i 22 anys, i un menor, com a presumptes autors de dos delictes de robatori amb força a l'interior de vehicle. A un d'ells també se l'ha detingut per resistència i desobediència a l'autoritat i conducció temerària. Els fets van passar el 4 de maig, quan els mossos van rebre l'avís d'un testimoni que acabava de veure tres homes intentant robar a l'interior de diversos vehicles aparcats en un restaurant d'Orís (Osona). Després de ser sorpresos, els lladres van fugir en direcció Vic per la C-17. Diverses patrulles es van activar ràpidament i els van localitzar a Vic. Els van intentar aturar, però van fer cas omís, i la policia catalana no ho van aconseguir fins a Malla.

  • 16:24

    Cinc detinguts per robar setze coloms de competició a Gavà

     

     

    Els cinc individus tenen entre 19 i 30 anys i acumulen 46 antecedents policials. Després de declarar davant del jutge van quedar en llibertat amb càrrecs. Segons els Mossos, els cinc detinguts van ser localitzats per agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana cap a les tres de la matinada de divendres. Els policies estaven de patrulla quan van ser avisats per un robatori en una zona agrícola. En adreçar-se a l'indret indicat van enxampar els cinc homes quan fugien del lloc amb els animals dins del cotxe. També duien pinso i una gàbia de fusta buida.

  • 15:30

    Educació obre demà dimarts la preinscripció per als cicles de FP de Grau Mitjà

     

    El Departament d'Educació obrirà aquest dimarts la preinscripció per als cicles de formació professional de grau mitjà. Els estudiants es podran apuntar fins al dia 15 de maig i enguany, en haver-se avançat l’inici, l’alumnat sabrà el dia 31 de juliol la plaça que té assignada. El passat mes d’abril ja hi va haver la preinscripció per a l’alumnat provinent de 4t d’ESO, programes de formació i inserció, formació d'adults i primer de batxillerat per tal de garantir la seva continuïtat educativa i evitar l’abandonament escolar.

  • 14:21

    UGT ratifica el preacord amb la patronal pe augmentar els salaris un 10% fins el 2025

     

    Els òrgans de la direcció d'UGT han ratificat per unanimitat l'esborrany de l'acord amb les patronals CEOE i Cepyme per augmentar els salaris un 10% fins al 2025. El preacord establia una pujada del 4% el 2023, un 3% el 2024 i un altre 3% el 2025 i incorpora una clàusula de revisió amb altres de fins a l'1% addicional si la inflació supera aquests increments. En un comunicat, el sindicat celebra que l'acord permetrà un "repartiment de la riquesa més equitatiu en què han de participar tots els treballadors del nostre país" i destaca que inclou "importants avenços" en el desenvolupament de la reforma laboral. La CEOE també ha donat el vistiplau a l'acord i CCOO té previst fer-ho demà.

  • 14:14

    Primer dia de les proves de competències bàsiques als alumnes de 6è de Primària

     

    Avui toca català i medi natural i entre demà i dimecres faran les proves de matemàtiques, castellà i llengua estrangera, que en la majoria dels centres és l'anglès. Són unes proves que serveixen per a fer una radiografia dels coneixements que tenen els alumnes de cada centre. L'any passat van evidenciar que els resultats van ser pitjors respecte l'any anterior, ja que no s'havien assolit els mateixos coneixements sobretot en matemàtiques, català i anglès. El departament d'Educació ho va atribuir a la pandèmia, i ha previst mesures com més formació permanent al professorat que més ho necessita i una prova de català que ja es va realitzar el més de març.

  • 14:10

    10è dia de vaga d'escombraries a Figueres

     

    L'Ajuntament ha decidit contractar unes empreses externes perquè recullin la brossa que s'acumula als carrers, després que els tècnics de Salut dictaminessin que hi havia risc per a la salut pública. Ja s'han recollit 190 tones de deixalles. Paral·lelament les negociacions entre Ajuntament i sindicats continuen.

  • 13:53

    El Suprem rebutja suspendre l'acord de la JEC que retira l'escó a Laura Borràs


    Borràs va demanar mesures cautelaríssimes davant el Tribunal Suprem contra la resolució de la Junta Electoral, del passat 3 de maig, que va deixar sense efecte la seva credencial al Parlament. El Suprem assenyala que l'escrit de Borràs no ofereix "cap argument" per a justificar la urgència que requereix una suspensió. En el mateix acte, la Sala demana a la JEC i a la Fiscalia que formulin les seves al·legacions abans de les 15.00 hores d'aquest divendres. Respecte a un recurs plantejat contra el mateix acord pel Parlament de Catalunya, en el qual no es demanava la suspensió cautelaríssima sinó la cautelar ordinària, el Suprem dona deu dies a la Junta Electoral perquè formuli les seves al·legacions.

  • 13:22

    Pere Aragonès torna a reclamar el traspàs integral de Rodalies

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha desplaçat fins l'estació de Gavà, on es va produir fa una setmana la incidència que va afectar la R2 sud. Els tècnics d'Adif asseguren que encara caldrà entre 3 i 4 setmanes per poder resoldre els desperfectes provocats per l'incendi a les instal·lacions informàtiques. Des d'allà, Aragonès, ha tornat a criticar la manca d'inversió diu en infraestructures a Catalunya, per part del govern espanyol i ha demanat que "deixin de posar excuses" i acceptin el clam que fa la Generalitat per "fer efectiu el traspàs integral de les Rodalies". 

  • 13:05

    La pedregada malmet la poca collita que hi ha per la sequera

     

    Les pluges d'aquest cap de setmana han arribat a Ponent, on han trencat la ratxa seca de més de 70 dies sense ploure. Una pluja que no és suficient per pal·liar la sequera i que, en algunes zones, ha anat acompanyada de calamarsades que han malmès alguns cultius. La pedra ha afectat diversos camps de fruiters i cereals de la Noguera, provocant pèrdues de fins al 100% en diverses finques. 

     

    Unió de Pagesos ha anunciat dues mobilitzacions el 9 i el 16 de maig per reclamar mesures "urgents" per fer front a la situació dels pagesos i reivindicar "la importància d'aquest sector com a motor econòmic del país".

  • 12:42

    Mor un home de 69 anys de Bacelona mentre practicava barranquisme a Osca

     

    Un home de 69 anys veí de la província de Barcelona va morir diumenge al barranc Los Oscuros de Balced, a la serra de Guara d'Osca. La Guàrdia Civil va recuperar el cos de la víctima després que un company de l'home alertés els serveis d'emergència aragonesos sobre la seva desaparició a les 16.45 hores. El testimoni va explicar que tots dos es trobaven al riu quan van ser sorpresos per una tempesta i es va produir un increment del cabal de l'aigua sobtat que va arrossegar-los riu avall. En l'operatiu hi van participar un helicòpter de la Unitat Aèria del cos policial i una grua, a més de membres del Grup de Rescat i Intervenció en Muntanya i també del 061.

  • 11:40

    Suspès el desnonament del primer veí de la Casa Orsola de Barcelona que va anar a judici

     

     

    El desnonament del primer veí de la Casa Orsola que va anar a judici per finalització del contracte i que estava previst pel 19 de maig s'ha suspès a l'espera que l'Audiència de Barcelona es posicioni, segons ha explicat el Sindicat de Llogateres. Un fons d'inversió, Lioness Inversiones, va comprar el 2021 aquest edifici modernista i va notificar als llogaters que no els renovaria el contracte. El Sindicat de Llogateres ha acusat els responsables polítics de no oferir solucions per a finques com Casa Orsola i ha convocat una trobada el dijous 18 de maig de blocs en situacions similars.

  • 10:27

    Reunió de sindicats i patronal per aprovar la pujada salarial del 10%

     

    Les direccions dels agents socials es reuneixen avui i demà per aprovar el pacte de pujada del salari en el marc dels convenis col·lectius. Es tracta d'un increment del 4% per aquest 2023 i de 3% durant els següents dos anys. Des de PIMEC, celebren que s'arribi a un acord, però lamenten que no es té en compte a les petites i mitjanes empreses en aquesta negociació. Afirma el president, Antoni Cañete, que el marge de benefici de les petites i mitjanes empreses és menor que les grans empreses. 

  • 10:00

    Unió de Pagesos denuncia Mercadona, Bonpreu i Lidl per fixar els preus de la llet: "Han fet servir la llet com a producte reclam"

     

     

    Unió de Pagesos ha denunciat davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) als supermercats Mercadona, Bonpreu i Lidl per fixar preus idèntics en la venda del cartó de llet de vaca UHT de marca blanca, com a mínim, durant quatre anys. Marc Xifra, responsable nacional del sector del boví de llet d'Unió de Pagesos, assenyala que han actuat com "un presumpte càrtel" i que "han fet servir la llet com a producte reclam". 

  • 9:50

    Renfe posa un bus llançadora entre Sant Vicenç de Calders i Barcelona a l'R2 sud

     

    Renfe ha començat a reforçar amb un servei complementari de bus llançadora l'oferta entre Sant Vicenç de Calders i Barcelona arran de la incidència a l'R2 sud. En hora punta, de les 06.00 a les 09.00 hores, cap a Barcelona, i en sentit contrari, cap a Sant Vicenç de Calders, entre 18.00 i 20.30 hores.

     

    D'aquesta manera es donarà continuïtat fins a Barcelona als trens Regionals (R13, R14, R15, R16 i R17) que, derivat de la restricció de capacitat al tram Castelldefels-El Prat de Llobregat, han de finalitzar el seu recorregut a Sant Vicenç. Els serveis complementaris de busos llançadora amb Barcelona de Castelldefels, Gavà i Sant Vicenç de Calders oferiran 35.000 places setmanals

  • 9:40

    Com es fan i es cuinen les enquestes electorals?

     

     

    El doctor en sociologia i director de l'Institut Feedback d'Investigació Aplicada, Jordi Sauret, explica com es fan i com es cuinen les enquestes electorals. "Les franges de frontera són importants pels partits. Hi ha gran volatilitat", ha dit en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga.

     

  • 9:10

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El president de PIMECAntoni Cañete, veu amb bons ulls una l'aliança de país que proposa el president Aragonès per reclamar el traspàs de Rodalies: "Tot el que siguin acords, sempre és bo. El tema del transport i de Rodalies necessita aquest acord i aquestes inversions"

     

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 8 de maig d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:20

    Comença la setmana d'Eurovisió amb Blanca Paloma com a favorita.

     

     

    Comença la setmana del Festival d'Eurovisió, que se celebra dissabte a Liverpool. Abans, però, hi haurà dues semifinals, dimarts i dijous, que es podran veure per la 1 de Televisió Espanyola. La representant d'Espanya, Blanca Paloma, està entre els artistes favorits.
     

  • 8:10

    Els regants alerten sobre les conseqüències de la sequera.

     

     

    Les pluges d'aquest diumenge no pal·lien la situació de sequera. L’Associació Catalana de Comunitats de Regants avisa sobre les conseqüències de la falta d'aigua en determinades produccions i ja parla d'alerta alimentària. El Port de la Selva comprarà una dessalinitzadora per la temporada d'estiu. 

  • 8:05

    Aragonès proposa un "pacte de país" per reclamar el traspàs de Rodalies.

     

     

    Una setmana després que esclatés la incidència a l'R2 de Rodalies, Pere Aragonès visita avui l'estació de Gavà on hi ha l'avaria. Ho farà després de proposar una aliança de país per reclamar el traspàs de Rodalies. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dilluns 8 de maig de 2023

     

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz