Cataluña
ACTUALITAT

Resum notícies més destacades del 3 de maig de 2023 | La JEC decideix retirar l'escó a Laura Borràs

  • Adif manté la hipòtesi del llamp en la incidència de la R2sud i Renfe reforça els busos

  • Junts i PP demanen la dimissió de Laura Vilagrà per la gestió del caos de les oposicions

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la reunió de la Junta Electoral Central, que finalment comunicarà aquest dijous a Laura Borràs la decisió de deixar-la sense escó al Parlament per la sentència d'inhabilitació dictada pel TSJC.

Renfe es compromet a Renfe a habilitar busos cada mitja hora en hora punta els dies feiners per reforçar el servei afectat per la incidència a la R2sud. La Generalitat anuncia que farà una auditoria pròpia sobre els defectes a Rodalies.

Continua la polèmica pel desgavell en les oposicions organitzades per la Generalitat. L'oposició demana la dimissió de la consellera de la Presidència per la gestió.

Educació anuncia que instal·larà aires condicionats a espais comuns d'un centenar de centres educatius a partir del mes de maig.

El darrer informe de bretxa salarial d'EADA revela que les dones tenen més formació universitària que els homes, però la presència femenina en grans empreses és només del 16%. La diferència salarial arriba als 10.000 euros anuals.

La restauració del Sant Crist de Lepant de la Catedral de Barcelona descobreix que era blanc. Fins ara els devots es pensaven que era un crist negre.

Resum notícies a Catalunya: 3 de maig de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 22:09

    La JEC decideix deixar sense escó Laura Borràs

     

    La Junta Electoral Central, reunida aquesta mateixa tarda ha desestimat les al·legacions de la presidenta suspesa del Parlament. L'organisme li comunicarà aquest dijous l'ordre de deixar l'escó, segons han confirmat fonts de la JEC a RTVE.  La decisió de l'àrbitre electoral es produeix després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi condemnat Borràs a quatre anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació per falsedat en document oficial i prevaricació, en una sentència que no és ferma i està recorreguda al Tribunal Suprem (TS).

  • 19:25

    L'incendi de Vandellòs està estabilitzat i ha afectat 2,5 hectàrees de superfície

     

    L'incendi que crema als Masets, al terme municipal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), a peu de la C-44, des de les cinc de la tarda d'aquest dimecres està estabilitzat des d'un quart de vuit del vespre. El foc està totalment encerclat per línies d'aigua i durant la nit es remataran els punts calents. Fins a 36 dotacions del cos d'emergències, 7 de les quals aèries, han participat en l'operatiu d'extinció. El foc afecta massa forestal i agrícola en un punt on aquest matí s'havia fet una crema de vegetació controlada i permesa que hauria revifat a la tarda.

  • 20:09

    La Junta Electoral Central no farà pública la decisió sobre l'escó de Borràs fins demà dijous

     

    L'àrbitre electoral ha abordat la qüestió en una reunió mantinguda aquest dimecres a la tarda, però encara no la comunicarà oficialment. Fonts de la JEC han explicat que s'ha pres una decisió, però que els acords encara no s'han redactat. D'aquí que es posposi la comunicació de la decisió fins demà. La JEC tenia sobre la taula la resposta del Parlament a la petició que va fer a la cambra catalana d'explicar si li mantenia l'acta i per què.

  • 18:03

    La Generalitat crearà una auditoria pròpia per investigar les causes de l'avaria que afecta l'R2

     

    El secretari de Mobilitat i Logística de la Generalitat, Marc Sanglas, ha afirmat que crearan una auditoria pròpia amb tècnics del Govern per investigar les causes de la incidència al quadre elèctric d'Adif a Gavà "davant d'informacions contradictòries". "Hem de garantir fiabilitat al conjunt de la ciutadania que circula per vies segures".

  • 17:35

    Adif investiga les causes de la incidència, tot i que treballa sobre la hipòtesi d'un llamp al quadre elèctric

     

    Alfonso Ruiz, subdirector d'Operacions de Xarxa Convencional Nord-est d'Adif, ha assegurat que ara per ara treballen sobre la hipòtesi d'un llamp al quadre elèctric de les instal·lacions a Gavà el que ha causat incidències a l'R2 sud. Però mantenen obertes totes les possibilitats fins a obtenir l'informe definitiu sobre les causes de l'incident. Ruiz afirma que "no és un tema d'inversió" que es pugui evitar: "És una situació impossible de predir".

  • 16:10

    Els turistes estrangers hauran de pagar per entrar al santuari de Montserrat

     

    Des d'avui les persones no residents a l'estat espanyol han de pagar una entrada per accedir al santuari de Montserrat. Hi haurà diferents modalitats segons el que es vulgui visitar, els preus aniran dels 6 als 23 euros. L'objectiu és preservar l'ambient de pregària i col·laborar en el manteniment del complex.

  • 15:42

    Declaren les dones que han denunciat un osteòpata per abusos sexual. 

     


    Avui han començat les declaracions de les denunciants, han declarat set de les 23. Segons fonts presents en aquesta vista a porta tancada, en què totes han ratificat el que van denunciar el seu dia. Una d'elles va explicar que tenia problemes a l'estómac i va acabant tocant-li els pits, anus, vagina. Una altra va anar perquè tenia mal a un turmell i li va acabar ficant els dits a la vagina. La fiscalia demana 111 anys de presó i inhabilitació. Demà continuen les declaracions de la resta. 

  • 15:35

    Renfe habilita busos cada 30 minuts fer reforçar l'R2 sud

     

    Renfe habilitarà a partir de demà busos cada mitja hora en hora punta els dies feiners per reforçar el servei afectat per la incidència a la R2 sud. En concret, s'oferirà un servei per carretera als matins, entre les 06.30 i les 08.00 per connectar Castelldefels i Barcelona, i en sentit contrari, entre les 17.00 i les 19.000 h, per enllaçar la capital catalana, Gavà i Castelldefels. Per ara, el servei complementari del matí no inclourà connexió des de Gavà, però Renfe afirma que treballa per habilitar-lo aviat.

  • 15:07

    El Parlament aprova la creació de la comarca del Lluçanès



    El Parlament ha aprovat aquest dimecres la constitució de la comarca del Lluçanès, que integrarà els municipis d'Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí d'Albans, Sobremunt i Prats de Lluçanès, que serà la capital.
    La llei de creació de la comarca, que s'ha tramitat per lectura única i ha estat impulsada des del Govern de Pere Aragonès, ha tirat endavant amb els vots a favor d'ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem (80) i el rebuig del PSC, Vox, CS i el PP (49).

  • 14:56

    L'Agència Tributària de Catalunya habilita 43 punts d'atenció presencial per ajudar a fer la declaració de la renda.

     

    A partir del 25 de maig es podrà demanar per telèfon i el període d'assessorament presencial gratuït començarà l'1 de juny. Pel que fa a l'atenció telefònica, des d'aquest dimecres ja es pot demanar cita i a partir del 8 de maig l'Agència Tributària es posarà en contacte amb els sol·licitants. Per oferir aquests serveis l'Agència ha posat en marxa un equip de 85 professionals. 

  • 14:36

    Els càmpings catalans tanquen el març amb un 11% més de visitants i un 29% més de pernoctacions que el 2019. 

     

    Els càmpings catalans van rebre 131.077 visitants durant el març, xifra que representa un increment del 33% respecte del mateix mes de l'any passat. Pel que fa als apartaments turístics, el nombre de viatgers puja un 50% interanual, però encara es troba per sota dels nivells prepandèmia. 
     

  • 14:30

    Resignació, dubtes i més queixes pel caos de Rodalies.

     

    Els usuaris de la línia R2 de Rodalies es mostren indignats després de saber que l'avaria el passat diumenge a Gavà en aquesta línia podria trigar entre tres i quatre setmanes a resoldre's. Per mirar de pal·liar aquesta situació, el Govern ha reforçat el servei d'autobusos des de Vilanova i la Geltrú. L'AMB també ha reforçat les tres línies que connecten Castelldefels, Gavà i Viladecans amb Barcelona.  

     

    A la línia R2, només hi circulen 3 trens per hora i això, de retruc, també afecta la resta de línies, especialment els trens regionals, amb retards que en alguns casos han superat els 60 minuts, a banda de desviaments puntuals. Aquesta tarda reunió del Govern amb Renfe i ADIF al Departament de Territori per analitzar la situació.

  • 14:19

    L'Ajuntament de El Prat tapia l'edifici de Sant Cosme on hi havia una 'factoria de marihuana'

     

    Un dispositiu conjunt dels Mossos i la Policia Local del Prat de Llobregat va desmantellar dimecres de la setmana passada 12 plantacions de marihuana en un mateix edifici de l’anomenada ‘setena fase’ del barri de Sant Cosme. Més enllà de “desmantellar una factoria de marihuana” gestionada per dos clans familiars, l’Ajuntament del Prat de Llobregat va tapiar amb ciment els baixos de tot l’edifici per evitar noves ocupacions.

  • 13:36

    La família de la menor violada al Màgic de Badalona marxa de la ciutat

     

    Serveis Socials confirma que la família de la nena, que ara té 12 anys, marxa de Badalona. La petició de canvi de domicili va ser prèvia a les amenaces que va rebre el germà de la víctima. El treball del consistori amb la família de la víctima es va iniciar el desembre de 2022, quan es va tenir coneixement dels fets que havien succeït un mes abans. La informació va arribar al consistori a través de l'hospital de Can Ruti, on la menor encara rep atenció. Pel que fa als agressors, es tracta de famílies d'extrema vulnerabilitat, exclusió i absentisme escolar crònic i molt poc receptives a reunir-se amb Serveis Socials. 

     

    D'altra banda, l'Ajuntament de Badalona també ha fet gestions amb el Magic, on es va produir l'agressió perquè l'empresa prengui mesures preventives. Els consta que s'ha augmentat la seguretat, s'han reubicat càmeres per tenir més present l'entrada dels lavabos i que la Guàrdia Urbana fa patrullatge a peu dins del centre comercial.

  • 12:41

    La bretxa salarial de gènere continua sent una realitat, sobretot en els càrrecs directius

     

    Tot i els plans d'igualtat, la bretxa salarial entre homes i dones continua sent una realitat. Segons l'últim informe d'EADA, en el cas dels càrrecs directius, la presència femenina en grans empreses és només del 16% i la diferència salarial arriba als 10.000 euros anuals. De mitjana, per cada 100 euros que cobra una dona, un home en cobra 112. El text constata que no hi ha confiança mútua entre gèneres i que la pandèmia no ens ha ensenyat res. 

  • 12:28

    La restauració del Sant Crist de Lepant descobreix que la imatge podria ser originària del segle XIII i no del XVI

     

    La restauració del Sant Crist de Lepant de la Catedral de Barcelona ha descobert una antiga policromia radiant i en molt bon estat rere una capa de fum, sutge i vernissos del segle XIX i repintades posteriors. Es va decidir iniciar una consolidació de la peça perquè la pintura estava caient. Historiadors de l’art especialistes en escultura apunten ara que la imatge podria ser del segle XIII. En qualsevol cas, no és una imatge del XVI com es pensava fins ara. Segons la tradició, aquest Sant Crist va anar a la nau capitana de la decisiva batalla de Lepant del 1571, que va impedir l’avenç dels turcs vers Europa

  • 11:50

    Educació instal·larà un centenar d'aires acondicionats en espais comuns de centres educatius

     

    El Departament d’Educació ha anunciat que instal·larà un centenar d’aires condicionats en espais comuns dels centres educatius en les properes setmanes per fer front a les onades de calor. Ho ha dit el seu conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, en resposta a una pregunta dels comuns al Ple del Parlament, on ha explicat que 539 edificis ja en tenen en bona part per iniciativa d’ajuntaments, de les pròpies escoles o les AFA. Cambray ha admès que tot i que s’han pres mesures a curt, mitjà i llarg termini “no n’hi ha prou” per donar resposta a la demanda dels centres, i per això ha obert la porta a canviar “una política històrica” respecte a la instal·lació d’aquest tipus d’aparells.

  • 11:37

    Pere Aragonès reconeix com a “inadmissibles” les incidències de les oposicions de dissabte

     

    La consellera de la presidència Laura Vilagrà s'ha ofert a comparèixer en comissió al Parlament aquest divendres pels incidents en les oposicions d'aquest cap de setmana. Precisament, Junts i PP han demanat la seva dimissió. Un caos que el president de la Generalitat, qualifica d'inadmissibles". Ho ha fet durant la sessió de control parlamentària. Aragonès assegura que ja s'estan prenent les mesures per garantir que no torni a passar i depurar responsabilitats. 
     

  • 11:33

    L'Audiència de Lleida condemna a 24 anys i dos mesos de presó l'home acusat de disparar un camioner a Vilanova de la Barca.

     

    Els fets van tenir lloc el gener del 2020. Està acusat de temptativa d’assassinat, robatoris amb força, tinença il·lícita d’armes i amenaces. L'acusat es va endur una furgoneta el 15 de gener de 2020 de Barcelona. AMb aquest vehicle, es va dirigir a Sant Cugat del Vallès, on va fer benzina sense pagar. Va repetir l'operació a Molins de Rei i el 27 de gener va arribar a Vilanova de la Barca, on va intentar robar a dues empreses, fins que va ser sorprès per un camioner. En veure's descobert, l'acusat va disparar diversos trets amb una arma de la qual no tenia llicència i no estava registrada. La víctima va sobreviure.
     

     

  • 11:32

    La Cambra de Barcelona preveu que l'economia catalana creixi un 1,8% el 2023 i un 2% el 2024

     

    El director de l'àrea d'Estudis Econòmics i d'Infraestructures de la Cambra de Barcelona, Joan Ramon Rovira, ha explicat que la previsió de creixement de l'economia catalana es manté en l'1,8% el 2023 i que augmentarà un 2% el 2024. Rovira ha assegurat que "l'economia a curt termini va bé" però que hi ha riscos a causa de la inflació, que ha estat més persistent del previst.

  • 10:59

    La Policia Nacional allibera una dona de 18 anys, retinguda i agredida per la seva parella sentimental.

     

     

    L'amenaçava, la tancava a la seva habitació, la maltractava, tan física com psicològicament. Ell va ser detingut. El Jutjat de Violència sobre la dona d'Esplugues ha decretat l'ingrés a la presó provisional de l'acusat.

  • 10:36

    Nou matí de complicacions en la R2 sud per l'avaria en el sistema de senyalització entre el Prat i Castelldefels. 

     

    Només funcionen tres trens per sentit, envers el 6 habituals. L'avaria es preveu que estigui resolta en 3 setmanes. La generalitat ja ha anunciat una reunió avui amb Adif i Renfe per parlar sobre les mesures extraordinàries per aquesta incidència. De moment també s'ha habilitat un servei de bus. 

  • 9:37

    Juli Fernández anuncia una reunió amb RENFE i ADIF per abordar possibles solucions a l'avaria de la R2.

     

     

    El conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernández, ha anunciat aquest matí una reunió amb RENFE i ADIF per parlar de quines "mesures extraordinàries" posaran per resoldre la situació de la R2. El conseller ha denunciat que els titulars del servei no han ofert cap mesura alternativa fins ara, sinó que ha sigut la Generalitat qui les ha posat. L'avaria, que afecta diverses línies des de dilluns, va produir-se a Gavà quan va tenir lloc un incendi d'un quadre de llums. Actualment, només passen dos trens per hora i sentit.

  • 9:20

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | L'expresident del PP de Catalunya, Alberto Fernández Díaz, que acusa el ministre Bolaños de buscar el conflicte als actes del 2 de maig a Madrid. Emmarca en la normalitat la reunió de Feijóo amb els fiscals conservadors. I augura un PP a Barcelona clau després de les eleccions.

    L'expresident del PP de Catalunya contempla pactes amb els candidats de Junts o el PSC, però diu que el candidat Daniel Sirera tindrà difícil decidir si donar els seus vots a Collboni o Trias.

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 03 de maig d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:20

    L'avaria a Rodalies trigarà setmanes a estar solucionada.

     

     

    La incidència a la línia R2 Sud de Rodalies es podria allargar entre tres i quatre setmanes, segons els responsables del Ministeri de Transports. Això va provocar ahir retards i afectacions en aquesta i la resta de línies. 

  • 8:15

    El govern cessa la directora general de la Funció Pública i estudia com rescindir els contractes amb Cegos.

     

     

    La gestió de la sequera marcarà la sessió de control al govern d'avui, però ben segur que també ho farà el desgavell de les oposicions. L'executiu es reuneix aquesta tarda amb els sindicats per analitzar les incidències rebudes després d'haver cessat la directora general de la Funció Pública. 

    L'executiu descarta la dimissió de Laura Vilagrà, que compareixerà al Parlament, tot i que encara no hi ha data. També confirma que es repetiran les proves i estudia com rescindir els contractes amb l'empresa Cegos, subcontractada per gestionar les proves per estabilitzar el personal públic. Amb tot, la Generalitat reconeix que el seguiment no ha estat l'adequat.

     
  • 8:10

    El Govern dobla els municipis en situació d'excepcionalitat per sequera. 

     

     

    L'estat d'excepcionalitat per la sequera s'estén a set zones més a Catalunya. La Generalitat dobla el nombre de municipis amb restriccions... i ja són 495 els que fan un pas més en l'estalvi d'aigua. Es redueix la dotació per a ús agrícola i industrial, i el consum per habitant i dia passa dels 250 als 230 litres. El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes. afirma que hauria de tornar a ploure per beneficiar als embassaments.

  • 8:05

    Esquerra encarrila un "marc d'acord" amb Junts i el PSC sobre la proposició de llei de la sequera.

     

     

    Si no hi ha sorpreses de darrera hora, el Parlament aprovarà demà la proposició de llei sobre la sequera impulsada per Junts i que rectifica el decret del govern. Des d'Esquerra es reconeix que s'està tancant un marc d'acord amb aquesta formació i el PSC. La norma, que s'aprovarà per via exprés, regularà les mesures extraordinàries i urgents per fer front a la sequera. Finalment, s'haurien salvat un dels desacords sobre les sancions als ajuntaments. Tant republicans com socialistes estarien d'acord en aplicar-les un mes després de la convocatòria de les subvencions als consistoris.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 3 de maig de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz