Cataluña
Turisme

Dues mobilitzacions al maig contra l'impacte ambiental dels creuers

  • Els moviments anticreuers demanen la desaparició total d'aquest tipus d'activitat turística

  • Només al mes d'abril a Barcelona es preveuen una vuitantena de creuers

Yael Carrasco | Roger Franco
4 min.

La polèmica instaurada per la gran activitat turística de creuers als ports catalans i la seva afectació en el canvi climàtic no s'atura. És així que la plataforma Stop Creuers Catalunya ha anunciat dues grans mobilitzacions el pròxim diumenge 7 de maig a Barcelona i Tarragona.

Les diferents organitzacions de la Mediterrània (València, Mallorca, Venècia i Marsella) denuncien els "impactes ambientals inassumibles" i les "falses solucions tecnològiques" que provoca el turisme de creuers. Argumenten que es tracta del transport més contaminant que hi ha i reclamen la seva total desaparició.

Els anticreuers es mobilitzen contra la indústria marítima | JUANFRA ÁLVAREZ

La setmana del descontent

Des de principis de setmana i fins aquest dissabte, algunes entitats veïnals i ecologistes han convocat diverses trobades sota el lema 'Setmana Stop Creuers' a les quals s'han fet protestes davant l'arribada de la temporada alta dels vaixells de luxe turístics. La presència d'aquest tipus de transport a Espanya continua incrementant, amb un augment del 23% respecte al 2022 i, de fet, només al Port de Barcelona s'esperen més d'una quinzena de creuers durant el cap de setmana i vuitanta al llarg del mes d'abril.

Daniel Pardo, membre de Stop Creuers Catalunya, ha enumerat els punts negatius que representa el turisme de creuers i perquè es posicionen en contra: "Una massificació de l'espai públic, la transformació de les ciutats en escenaris turístics, el col·lapse dels sistemes de transport públic, la desaparició del comerç local i la pèrdua de la identitat del teixit social". A més, ha esmentat que el Gas Natural Licuat (GNL), l'electrificació o l'hidrogen verd són estratègies de les navilieres de 'green-washing', per fer creure a la gent que estan compromesos amb el medi ambient.

Inici de temporada amb 15 creuers

Els creuers en xifres

El 4,1% dels turistes que visitaran Barcelona aquest 2023 seran passatgers de creuers i hi deixaran un 13% de la recaptació de la taxa turística a la ciutat. El 2019, els creueristes van aportar el 8,4% dels ingressos de l'impost turístic gestionat per l'Ajuntament, fins a uns 1,2 milions d'euros. En canvi, per a aquest any, l'estimació està prevista que s'enfili fins als 8 milions d'euros i l'any que ve fins als 9 milions.

Tenint en compte les projeccions de l'any, Alfredo Serrano, director de l'Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA) a l'Estat, estima al voltant de 800 escales. També la naviliera MSC Creuers pronostica el pic de l'estiu amb més de 20 vaixells navegant a través de 140 destins i 40 països.

Nou supervaixell i més enuig

Les raons que porten als anticreuers a posicionar-se contra el turisme marítim són el canvi climàtic i la massificació de passatgers que arriben de pas. Però aquesta postura es troba de cara amb la construcció de cada vegada més vaixells de luxe que arriben i fan escala als Ports de Barcelona i Tarragona.

L'últim d'ells és el MSC World Europa, un dels creuers més grans del món, amb una amplada de 47 metres i una capacitat de més de 6.700 passatgers. Està classificat com un dels vaixells energèticament eficients perquè utilitza tecnologia de pila de combustible i, per tant, medi ambientalment no és tan perjudicial.

L'MSC Worl Europa, un dels bucs que desembarquen a Barcelona

D'altra banda, L'Ajuntament de Barcelona ha calculat que els 400.000 creueristes que arriben a la capital catalana en temporada alta, "no haurien de passar de 200.000". L'alcaldessa. Ada Colau, acusa la Generalitat de Catalunya d'haver creat un Departament d'Acció Climàtica que encara obre la porta a les grans construccions i que no es preocupa sobre la manca d'aigua que està ocasionant la sequera.

La tinent d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha reiterat la petició de crear un espai de debat per a estudiar mesures que desincentivin l'arribada de creuers a Barcelona, que "estan de pas" i no ajuden a la contribució de l'economia.

El port de Tarragona

Una de les manifestacions anunciades pel mes de maig es farà a Tarragona. Allà, tot i tenir unes menors dimensions portuàries, també s'ha consolidat l'arribada d'una gran quantitat de creuers. Per aquesta temporada, es preveu que atraquin 55 vaixells i prop de cent mil visitants. La plataforma Stop Creuers Catalunya atribueix als creuers la contaminació i massificació que pateixen barris com el del Serrallo o la Part Alta.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz