Cataluña
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 19 d'abril de 2023 | Pere Aragonès fixa les bases de l'Acord de Claredat després de reunir-se amb el Consell Acadèmic

  • El Parlament atoritza la petició de vot telemàtic del diputat Lluís Puig

  • L'ACA trasllada al sector turístic que no condicionarà l'aplicació de restriccions d'aigua per la sequera

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la reunió de la Generalitat amb el sector túristic per abordar les mesures per la sequera a le vigilies de l'arribada de l'estiu. La conclusió es que el turisme no condicionarà si s'han d'aplicar restriccions.

Pere Aragonés obre la porta a a limitrar l'arribada de creuers a través d'un acord entre totes les parts implicades després que En Comú Podem i la CUP l'hagin acusat al parlament de falta de voluntat per reduir-ne el volum.

La conseller d'Agricultura, Teresa Jordà, demana al Ministeri un nou decret de sequera i ajuts directes a agricultors i ramaders. Aquests alerten de desabastiment d'aliments si es concreten les restriccions.

El president Aragonès reuneix per primera vegada els membres del Consell Acadèmic que assessorarà el Govern en la proposta d'Acord de Claredat. S'han acordat 5 preguntes clau perquè se celebri el referèndum d'autodeterminació i es pugui implementar el seu resultat.

La Mesa ha acceptat la petició de vot telemàtic del diputat de Junts Lluís Puig fins que acabi el període de sessions, a l'estiu.

La Bridal Fashion Week converteix Barcelona en la capital mundial de la moda nupcial.

Resum notícies a Catalunya: 19 d'abril de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:35

    L'Aeroport del Prat es compromet a millorar la senyalització i accessos per facilitar els viatgers el servei oficial de taxi

     

    Aena s'ha reunit avui amb els representants dels taxistes per atendre les seves demandes sobre el control dels conductors il·legals que operen entorn de l'aeroport de Barcelona. La companyia s'ha compromès, en un termini màxim de dos mesos, a millorar senyalització i accessos amb diverses mesures per arribar a la parada oficial del taxi, segons ha assegurat el portaveu dels taxistes, Tito Álvarez. Aquest assegura que estan "molt contents" i "satisfets" amb la resposta d'Aena a les seves peticions i desconvoquen les mobilitzacions previstes.

  • 17:23

    Detingut un agent dels Mossos acusat d'una pressumpta agressió sexual

     

    La denunciant, una jove de 30 anys amb una discapacitat intel·lectual, va presentar una denúncia acompanyada del seus pares contra el policia. Segons la víctima, l'agent de 45 anys li hauria fet tocaments als genitals contra la seva voluntat. La presumpta agressió hauria tingut lloc en el domicili de la denunciant. L'agent ha passat la nit arrestat als calabossos de la comissaria de Les Corts de Barcelona i demà podria passar a disposició judicial. En paral·lel, la divisió d'afers interns de la policia catalana ha obert una investigació.

  • 17:17

    El Govern acorda amb el Consell Acadèmic per l'Acord de Claredat 5 preguntes clau per poder fer un referèndum d'autodeterminació. 

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha abordat aquest dimecres en la primera reunió amb el Consell Acadèmic per l'Acord de Claredat les bases per poder celebrar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya i que el seu resultat es pugui implementar. S'han acordat 5 preguntes claus que han de servir de base i que són 1) Quines característiques hauria d'incloure acord claredat? 2) quins mecanismes permetrien aportar solucions? 3) Quins actors haurien de prendre iniciativa? 4) Quina funció hauria de tenir un referèndum?, i 5) Quines característiques hauria de tenir per gaudir de màxima legitimitat? 

    Aragonès ha insistit que els deixarà treballar sense interferir-hi i que vol que el primer informe estigui llest a principis de l'estiu.

  • 16:59

    Élite Taxi lamenta haver hagut d'augmentar la pressió per reunir-se amb Aena

     

    El portaveu del sindicat que representa els taxistes, Élite Taxi, afirma que "és trist" que hagin d'haver fet les protestes a la T1 de l'Aeroport del Prat "perquè s'asseguin". Tito Álvarez adverteix: "Som aquí les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any". Ho ha dit just abans d'entrar a la reunió que manté avui amb la directora d'Aena, Sonia Corrochano, per tal d'apropar postures i desbloquejar la situació del sector, que reclama que es controlin els conductors il·legals que operen a l'aeroport.

    Els taxistes van convocar la setmana passada 4 dies de protestes per aquest dilluns, dimarts, dimecres i dijous, però la d'avui l'han suspès per la reunió amb la direcció. Els dos anteriors dies han col·lapsat l'entrada de la T1 durant una hora. Álvarez ha explicat que a la trobada demanaran una millora de la senyalització al vestíbul de la T1, conèixer els detalls de l'estand d'informació que ha d'instal·lar l'Imet i que s'obri el segon accés a la zona de recollida de passatgers.

  • 16:54

    Vicenç Navarro, apartat de la UPF per assetjament laboral i abús de poder

     

     

    El catedràtic Vicenç Navarro va protagonitzar durant més de 20 anys diversos episodis d'assetjament, dintre i fora de l'àmbit laboral, a més d'intimidacions contra els seus subordinats del Departament de Ciències Polítiques i Socials. Secretàries, investigadors o professors associats han relatat als rotatius crits, menyspreus i fins i tot insults. Aquests episodis haurien derivat en diverses baixes per depressió o ansietat. Segons fonts de la UPF, una empleada va interposar una denúncia el febrer del 2021 a la Barcelona School of Management de la UPF, que va obrir un expedient al catedràtic, de llavors 83 anys, i li va comunicar el seu cessament. 

  • 15:33

    El preu màxim dels menjadors escolars es situa en els 6,91 euros el curs vinent

     

    El preu màxim del servei de menjador dels centres educatius públics passa de 6,54 a 6,91 euros per alumne al dia de cara al curs que ve, segons una resolució del Departament d'Educació publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Aquest és el preu màxim corresponent a un espai del migdia de dues hores i mitja i podrà incrementar-se fins a un 10% més amb relació al cost real del servei, sense excedir els 7,60 euros, per als comensals esporàdics, és a dir, aquells alumnes que es quedin a dinar menys de tres dies la setmana o menys de dos a l'ESO.

  • 14:22

    Arrenca la Barcelona Bridal fashion week a Fira Barcelona.

     

     

    És el saló de moda nupcial més important a nivell mundial. El 80% dels vestits nupcials que es fan a Cataluya s'exporten i superen els 200 milions d'euros. Els podem veure fins el cap de setmana a Fira Barcelona que ha arrencat amb desfilades de Jesús Peiró, Sofie et Voilà i Isabel Sanchís. 

  • 13:49

    El trànsit a la superilla literària de Sant Jordi, tallat des de dissabte a les 22 h fins dilluns

     

    L’intendent de la Guàrdia Urbana de Barcelona Domènec Escarré ha explicat que el trànsit a la superilla literària de Sant Jordi es tallarà dissabte a les 22.00 h i es recuperà la normalitat progressivament a les 4 h de la matinada de dilluns. Escarré ha explicat que la celebració de Sant Jordi a Barcelona mobilitzarà 275 agents de la Guàrdia Urbana, prop de 330 auxiliars i una infraestructura amb 230 barreres de formigó New Jersey.

  • 13:21

    El PSC adoptarà mesures contra l'habilitació del vot telmàtic a Lluís Puig

     

     

    La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha defensat en una atenció als mitjans als passadissos del Parlament que el cas de Lluís Puig "no és excepcional" perquè tal com recull el TC "podria venir de Bèlgica a exercir el seu dret a vot". Segons Romero "no es dona cap dels suposits aprovats al reglament" i la Cambra "no està preparada pel vot telemàtic". D'aquí que avanci que "s'haurà de fer d'una altra manera, però no amb un vot telemàtic". 

  • 13:21

    SEQUERA | El turisme no condicionarà les restriccions d'aigua

     

    L'arribada del turisme suposa un augment del consum d'aigua, un fet que preocupa per la sequera extrema que pateix Catalunya. Així ho afirma l'Agència Catalana de l'Aigua, que aquest dimecres ha confirmat que això no farà variar les restriccions d'aigua. El director de l'ACA, Samuel Reyes, ha assegurat que ja compten amb l'increment del volum de turistes i que no es canviaran les previsions. També ha dit que no es pot fer fins que hi hagi un estat d'emergència per sequera, que podria entrar al setembre.

  • 12:41

    Pere Aragones reclama als partits no fer un "pim pam pum electoral" amb la sequera

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat aquest dimecres no fer electoralisme amb la sequera i ha acusat el PP de fer "populisme hidràulic" amb la decisió a Andalusia de seguir endavant amb la proposició de llei conjunta amb Vox per a regularitzar regadius a l'entorn del Parc Nacional de Doñana. "He demanat no convertir la sequera en  un pim pam pum electoral. Estem en el camí i això no ajuda", ha lamentat en la sessió de control en el ple del Parlament en resposta al president de Junts en el Parlament, Albert Batet, que li ha retret no haver presentat un nou decret per a afrontar la situació de sequera.

  • 12:37

    Floristes, llibreters i flequers preveuen un Sant Jordi de rècord a Barcelona

     

    Previsions molt optimistes dels sectors implicats en la celebració de la Diada de Sant Jordi a la capital catalana. Els representants dels gremis de Floristes, Llibreters i Flequers han previst que serà una diada de “rècord”, com Sant Jordi de “tota la vida” amb les millores incorporades els últims anys. Barcelona comptarà amb 4.100 punts de venda de flor, gairebé 1.000 de llibres i una vintena de flequers. Pel que fa a la mobilitat, l’intendent de la Guàrdia Urbana de Barcelona Domènec Escarré ha explicat que el trànsit a la superilla literària de Sant Jordi es tallarà dissabte a les 22h i es recuperà la normalitat progressivament a les 4h de la matinada de dilluns. En roda de premsa, Escarré ha explicat que la celebració de Sant Jordi a Barcelona mobilitzarà 275 agents de la Guàrdia Urbana, prop de 330 auxiliars i una infraestructura amb 230 barreres de formigó New Jersey.

  • 12:34

    Aragonès s'obre a "revisar" la limitació a l'arribada de creuers a través "d'un acord"

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha obert aquest dimecres a què s'acabi limitant l'arribada de creuers i creueristes als ports de Catalunya a través d'un "acord" entre tots els actors i institucions implicades. La sessió de control al Govern del ple del Parlament ha servit perquè En Comú Podem i CUP carreguessin contra Aragonès per la seva indefinició i, diuen, falta de voluntat a l'hora de posicionar la Generalitat i el Port en favor de la limitació de l'arribada de creuers. És per això que el president ha emplaçat "tots els actors" a aprofitar una reunió convocada pel Port de Barcelona aquesta setmana per a parlar-ne, i ell s'ha mostrat partidari de "trobar els camins per regular-ho".

  • 12:30

    La meitat dels cotxes que circulen per Barcelona podrien fer servir el transport públic

     

    Segons un darrer estudi del RACC, més del 50% dels vehicles privats que es mouen per la capital catalana tenen una alternativa "raonable" en transport públic per fer el mateix desplaçament. Però la rebutgen perquè consideren que la xarxa és "molt poc fiable". Els usuaris valoren amb un 6,7 el transport públic, però amb un 8,3 el vehicle privat.

     

    Les conclusions del RACC defensen que les mesures dels últims anys per fomentar la mobilitat sostenible a Barcelona no han estat suficients per aconseguir un transvasament del transport privat cap al públic. "La gent no vol un transport públic més econòmic, el vol fiable", ha constatat el president de l'entitat, Josep Mateu.

  • 12:01

    Teresa Jordà demana ajudes directes al Govern d'Espanya per ajudar a les explotacions agrícoles i ramaderes

     

    La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha demanat ajudes directes al govern espanyol per donar suport a les explotacions agrícoles i ramaderes davant la complicada situació de sequera que es viu a Catalunya. En una carta, adreçada al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, Jordà afirma que està en risc la continuitat de moltes empreses agràries, especialment les familiars que operen al territori. Demana financiació sense interesos i ajudes complementàries a les de la PAC per invertir en la  modernització dels regadius.

     

    En concret esmenta els dels Canals d'Urgell, una obra que abarca una superfície de 70.000 hectàrees a la Conca de l'Ebre i que, segons diu, és d'interés general. Jordà planteja un conveni de col.laboració en què la Generalitat aporta un 60% del finançament i l'Estat un 40%, com es va aprovar per la modernització del Canal de Pinyana l'any 1992.

     

  • 11:04

    Col·lectius en defensa de l'habitatge ocupen una seu del BBVA a Barcelona

     

    Diversos col·lectius en defensa de l'habitatge han ocupat aquest matí una seu del BBVA a l'Avinguda Diagonal de Barcelona. Ho han fet com una acció de protesta contra els desallotjaments provocats pels fons d'inversió.

  • 10:48

    El preu de la llum es dispara al nivell més alt del darrer mes

     

     

    El preu mitjà de la llum puja hui dimecres un 17,9% fins als 113,48 euros per MWh. Encadenarà així el quart dia a l'alça per a escalar al seu preu mitjà més alt per a una jornada en el que va de mes i el major des del passat 21 de març, quan es va situar en els 119,34 euros/MWh. Per franges horàries, el preu mínim, de 88,58 euros/MWh, es donarà entre les 16.00 i les 17.00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 21.00 i 22.00 hores, quan serà de 145 euros/MWh.

  • 10:20

    La Generalitat convoca el sector turístic per analitzar aquest dijous la situació de sequera 

     

     

    El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, i la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domenech, es reuniran demà amb representants del sector turístic per a valorar la situació de sequera que viu Catalunya, a les portes de l'inici de la temporada d'estiu. La trobada, que tindrà lloc en la seu del ACA a Barcelona, servirà per a analitzar com es presenten els pròxims mesos tenint en compte que són els que registren una major afluència de visitants a Catalunya, amb l'increment del consum d'aigua que això suposa.

  • 10:02

    Una persona morta en l'incendi d'un habitatge a Manresa

     

     

    Els Bombers han rebut l'avís d'incendi en un edifici de Manresa aquesta matinada i han activat dotze dotacions que s'han mobilitzat al lloc dels fets. El foc s'hauria originat al segon pis de l'edifici, on s'ha trobat un cos sense vida, juntament amb un gat i un gos morts. Els Bombers han desallotjat cinc veïns de la primera i la tercera planta de l'edifici, on continuen treballant en l'extinció del foc.

  • 10:00

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La secretaria d'Estat d'Igualtat i contra la violència de gènere, Ángela Rodríguez Pam, està decebuda amb la decisió del PSOE d'aprovar la reforma de la llei del només "si és si" amb el PP i es qüestiona perquè no s'ha donat suport en la majoria d'investidura. Rodríguez Pam acusa els socialistes de càlcul electoral en matèria feminista i els hi reclama pactar una nova reforma. Així i tot, descarta que es trenqui la coalició de govern.

  • 9:45

    Pedro Sánchez anuncia 43.000 nous habitatges per a lloguer assequible



    El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres la construcció de 43.000 nous habitatges públiques dedicades al lloguer a preus assequibles, que se sumaran a les 50.000 de la Sareb. Durant la seva compareixença en el Ple del Congrés dels Diputats per a informar sobre assumptes comunitaris, Sánchez ha detallat que aquests nous habitatges es finançaran mitjançant una nova línia de l'ICO de 4.000 milions d'euros amb càrrec als fons europeus.

  • 9:41

    Mor el conductor d'un camió en un accident a la C-17, a Parets del Vallès

     

     

     

    Segons ha informat el Servei Català de Trànsit, el conductor d'un camió amb semiremolc ha mort en un accident de trànsit a la C-17 a Parets del Vallès, Vallès Oriental. Es tracta d'un veí de Montgat de 57 anys que va bolcar el camió per raons que encara s'estan investigant. Amb aquesta ja van 39 persones que han perdut la vida en carreteres interurbanes a Catalunya aquest 2023. 

  • 9:22

    Detingut un home que pintava grafitis als vagons de trens i ho penjava a les xarxes socials

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut un home a Badalona per fer grafitis a vagons de trens. L'arrestat publicava imatges dels seus treballs a les xarxes socials, on es veia clarament la seva signatura. La policia calcula que els danys provocats a Renfe ascendeixen fins als 15.000 euros.

  • 9:20

    ÚLTIMA HORA | La mesa del Parlament autoritza el vot telemàtic de Lluís Puig.

     

     

    La mesa de la cambra catalana aprova el vot telemàtic del diputat Lluís Puig (qui l'havia demanat) per majoria amb els dos vots en contra del PSC. 

  • 9:10

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | L'exvicepresidenta del govern de la Generalitat, Joana Ortega, confirma que va a la llista del candidat de Junts per Catalunya, Xavier Trias, a les eleccions municipals a Barcelona: "Em fa moltíssima il·lusió. És un repte". Rebutja que sigui la llista de Junts per Catalunya i anirà en la sisena posició. 

     
  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 19 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:20

    El Consell de Ministres aprova destinar 50.000 pisos de Sareb a habitatge social.

     

     

    La Sareb té uns 10.000 habitatges a Catalunya. És la segona comunitat que més en té després de la valenciana. De fet, fa mesos que la Generalitat i l'empresa controlada per l'Estat negocien la que pot ser la venda més gran de llars a una autonomia, superant les 500 que s'han transferit a la Comunitat Valenciana.

     
  • 8:15

    El president Pere Aragonès es reuneix avui amb el Consell Acadèmic que ha de guiar l'elaboració de l'acord de claredat amb què vol resoldre l'autodeterminació.

  • 8:10

    La consellera Jordà participa en la taula sobre la sequera al Ministeri.

     

     

    A Madrid, aquest dimarts al matí es reuneix la taula de la sequera al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Segons el Govern, Catalunya entrarà en fase d'emergència aquest setembre si no plou en els pròxims mesos. 

     
  • 8:05

    La Mesa del Parlament es reuneix aquest matí per tractar la petició de vot telemàtic presentada pel diputat Lluís Puig (JxCat). 

     

     

    També haurà de reconsiderar aquesta petició proposada pel Grup Socialistes i Units per Avançar.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 19 d'abril de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz