Cataluña
Parlament

La JEC torna a posar la pilota de l'escó de Borràs a la teulada del Parlament

Marc Guasch
3 min.

La Junta Electoral Central posposa uns dies la decisió sobre si retira l'escó a la presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs, tal com reclamen Vox, Cs i PPC. L'àrbitre electoral ha acordat finalment donar 10 dies a la presidenta en funcions de la Cambra i a Borràs perquè presentin al·legacions. Amb aquesta decisió la JEC no resol el recurs sobre la retirada de l'escó i trasllada la decisió a Alba Vergès que haurà d'explicar si li manté i el motiu.

Ara la Cambra es manté a l'espera de la notificació oficial perquè comencin a correr aquests deu dies. A l'espera de la decisió final, de moment la JEC opta pel mateix procediment seguit abans de retirar-li l'escó a l'exdiputat de la CUP, Pau Juvillà. Aleshores, com en el cas de l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, la JEC va optar per actuar sense esperar que una sentència ferma.

La inelegibilitat sobrevinguda

La JEC recorda que la sentència del TSJC que condemna Borràs per prevaricació i falsedat documental és causa d'inelegibilitat sobrevinguda i que segons l'article 6.2 b) de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) no cal que la sentència sigui ferma. D'aquesta manera, l'àrbitre electoral passa la pilota al Parlament que serà qui haurà de fer efectiva la retirada de l'escó.

La retirada de l'escó a Borràs obliga al Parlament a moure fitxa

L'organisme també demana a la vicepresidenta primera i presidenta en funcions del Parlament de Catalunya, Alba Vergés, que en el termini de deu dies hàbils els comuniqui les decisions, resolucions o qualssevol altres mesures que aquesta institució hagi pogut adoptar en relació amb aquest assumpte, així com les al·legacions que desitgi formular, amb vista a poder adoptar alguna decisió.

El catedràtic de dret administratiu i exmembre de la JEC, Joan Trayter, ha recordat al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4 que les resolucions de qualsevol dels dos organismes "són executives i, per tant, s'han de complir de manera immediata, de manera que Laura Borràs haurà de deixar l'escó".

Encara en clau política, Junts haurà de dir si vol que un altre membre del seu partit ocupi la presidència de la cambra catalana o no proposa nou candidat. En aquest sentit, també al Cafè d'Idees, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha assegurat que no descarten optar a la presidència de la Cambra, tot i que ha matisat que el més important "és per què?".

Recurs de cassació

Per altra banda, la defensa de Borràs ha anunciat un recurs de cassació que resoldrà el Tribunal Suprem contra la condemna de quatre anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació que li va imposar el TSJC per fraccionar contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalans. Concretament, la defensa de Borràs té ara 15 dies com a màxim per presentar els arguments en els quals sustenten el recurs davant el Suprem. De moment, ha transcendit que s'al·legarà fins a una dotzena de vulneracions de drets.

En la sentència del TSJC, una magistrada va afegir un vot particular en el qual considera que la líder de Junts no va cometre falsedat documental sinó que només la va induir, per la qual cosa creu que no hauria de ser condemnada a més de 21 mesos de presó i que la inhabilitació que se li apliqui ha d'afectar únicament càrrecs amb facultat de contractació.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz