Cataluña
Protesta

Manifestació contra el racisme a Barcelona

  • Centenars de persones recorren el Passeig de Gràcia per alertar de l'auge del discurs d'odi

  • La de la capital catalana és una de les desenes de marxes que s'han fet aquest dissabte arreu del món

Roger Franco
3 min.

Una manifestació contra el feixisme i l'extrema dreta ha recorregut el centre de Barcelona aquest dissabte a la tarda, amb unes 400 persones que s'hi han sumat, segons dades facilitades per la Guàrdia Urbana. Al crit antifeixista de "No passaran" i altres missatges com "Cap persona es il·legal", els manifestants han avançat pel passeig de Gràcia fins arribar a prop de plaça de Catalunya.

La manifestació ha estat convocada per la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) i ha rebut el suport de més d'un centenar d'entitats, sindicats i partits polítics.

En declaracions a Ràdio 4, el portaveu de la UCFR, David Karvala, assegura que el racisme no és un problema només actual sinó que ve d’una llarga història arrelada a molts països. Per això, un dels objectius de la marxa d'aquest dissabte és mostrar solidaritat i unitat davant dels discursos d’odi contra el racisme: "hi ha racisme institucional i social creixent que es manifesta en la repressió a la gent refugiada i racialitzada".

David Karvala: "Hi ha racisme d'extrema dreta i també de grups catalanistes" | OLGA RODRÍGUEZ

Karvala celebra que els països occidentals hagin donat un tracte humanitari adequat a les persones que han fugit de la guerra d'Ucraïna, però es pregunta per què actuen de manera diferent amb les persones que escapen de guerres, de la pobresa i els efectes del canvi climàtic als països de l'hemisferi sud.

La marxa, anomenada de la solidaritat, forma part d'una protesta internacional promoguda per la xarxa de moviments World Against Racism and Fascism, amb protestes en altres ciutats del món. L’any passat s'hi van adherir al voltant de 60.

Presència d'alguns partits

Diversos partits polítics s'han sumat a la marxa. La diputada d'ERC Najat Driouech ha fet una crida per "reafirmar el compromís antifeixista i contra els discursos d'odi". En aquesta línia, ha brandat el document que recull el compromís d'ERC de no pactar ni acceptar els vots dels partits d'extrema dreta després de les municipals. D'altra banda, la diputada d'ERC a Madrid María Carvalho ha recordat que, més enllà de Vox, a Catalunya també hi ha partits identitaris i "feixisme català"..

La diputada de la CUP-NCG Dolors Sabater ha reclamat aturar l'extrema dreta "des del municipalisme". Ha explicat que en les pròximes eleccions municipals, el 28 de maig, "es lliura una batalla important per rescatar les classes populars de les polítiques d'extrema dreta que les empobreixen".

Finalment, el secretari primer a la Mesa al Congrés dels Diputats i diputat dels comuns, Gerardo Pisarello, ha defensat que "el millor antídot" contra l'extrema dreta és fer "polítiques valentes" i la mobilització als carrers. Pisarello ha titllat d'esperpent la moció de censura que impulsa Vox la setmana que ve al Congrés.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz