Cataluña
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 24 de febrer de 2023 | Pere Aragonès es reuneix amb discreció amb Félix Bolaños

  • Catalunya commemora que fa un any de l'inici de la guerra a Ucraïna

  • Barcelona enllesteix els darrers preparatius per acollir el Mobile World Congress

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest divendres passa pel primer any de la invasió de Rússia a Ucraïna. La comunitat ucraïnesa a Catalunya es manifestarà al Passeig de Gràcia. La concentració ha començat al Passeig de Gràcia davant la seu de la Comissió Europea i ha acabat a Plaça de Catalunya on ha actuat una coral ucraïnesa i s'ha llegit un manifest a càrrec de l’organització.

També aquest divendres, Barcelona enllesteix els darrers preparatius de cara a la celebració d'una nova edició del Mobile World Congress a partir d'aquest mateix diumenge.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, està de viatge a Irlanda per mantenir una trobada amb l'ex primer ministre Bertie Ahern i aquest divendres es trobarà amb membres del Sinn Féin. Precisament, abans de marxar, ha transcendit que es va reunir de forma discreta amb el ministre de Presidència, Félix Bolaños, a Barcelona.

Resum avui, a Catalunya: 24 de febrer de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:07

    La Guàrdia Urbana xifra en 8.500 els assistents a la concentració 'Barcelona amb Ucraïna'

     

    Milers de persones han sortit al carrer a Barcelona, 8.500, segons l'Ajuntament, per mostrar suport a Ucraïna i demanar la pau, en una marxa convocada per la comunitat d'aquest país i secundada per desenes d'entitats quan fa un any de l'inici de la guerra.

     

    Els convocants, en un manifest públic, reclamen la retirada immediata de les tropes russes del país, el compliment dels drets humans i de la legalitat internacional. La manifestació ha recorregut el passeig de Gràcia fins la plaça de Catalunya.

  • 20:31

    La pancarta 'Barcelona amb Ucraïna' encapçala la manifestació en suport a la comunitat ucraïnesa

     

    Una pancarta amb les paraules 'Barcelona amb Ucraïna' encapçala la manifestació en suport a la comunitat ucraïnesa que s'està celebrant a Barcelona. Els colors grocs i blaus de la bandera d'Ucraïna tenyeixen d'aquests colors el centre de la ciutat.

  • 20:11

    Barcelona celebra una manifestació en suport a Ucraïna

     

    La concentració ha començat a les 19.30h al Passeig de Gràcia davant la seu de la Comissió Europea a la capital catalana. A les 20h ha iniciat la marxa fins a la Plaça de Catalunya. Allà està previst  un concert d'una coral d'ucraïnesos, la lectura d'un  manifest a càrrec de l’organització, el testimoni d’una refugiada, unes paraules del cònsul ucraïnés i una cançó de comiat final.

  • 18:52

    L'ocupació de les cases de colònies cau entre un 10 i un 20% per aquesta primavera

     

    L’ocupació de les cases de colònies aquesta primavera ha caigut entre un 10 i un 20% en comparació a l’any passat, segons l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura. Tot i que el nombre de reserves es manté a nivells semblants a la temporada anterior, el nombre d’escolars per grup baixa considerablement.

     

    A més, els centres demanen menys àpats, menys activitats i menor durada de l’estada per pal·liar l’increment del preu del transport, que no depèn de les empreses de colònies escolars.

  • 18:51

    Exampen un conductor que circulava amb una matrícula robada a La Jonquera

     

    La Policia Local de la Jonquera ha detingut un home de nacionalitat francesa per circular amb un cotxe que portava la matrícula d'un altre vehicle. La policia va trobar el detingut en una benzinera del municipi a la carrtera N-II. En comprovar que la matrícula no corresponia amb el vehicle, els agents van identificar-lo i detenir-lo per un delicte de falsedat documental.

     

    L'home ha passat a disposició judicial i la Policia Local ha traslladat el turisme fins al dipòsit municipal.

  • 18:47

    Wallbox pacta amb els treballadors reduir a 96 els treballadors acomiadats per les retallades

     

    Wallbox pacta amb els treballadors reduir de 156 a 96 els treballadors acomiadats a l'Estat. Els centres més afectats seran els tres que té a Catalunya: les oficines centrals de Barcelona i les fàbriques de la Zona Franca i Sant Andreu de la Barca. Del total d'acomiadats, 92 seran de Wallbox i 4 de l'empresa Electromaps.

     

    En total, la retallada afectarà el 9,5% de la plantilla directament contractada per la companyia catalana, que també té treballadors a Madrid i València. La reducció d'una seixantena d'afectats ha sigut possible perquè l'empresa ha acceptat optar per altres mesures d'estalvi menys traumàtiques.

  • 18:00

    Espanya registra 194 noves morts per covid-19 amb 7.380 infectats més i 1.888 persones a l'hospital

     

    Espanya ha registrat 194 noves morts per covid-19 l'última setmana i la xifra des de l'inici de la pandèmia és de 119.380 víctimes. El registre de contagis ha sofert un augment de 7.380 infectats en els darrers 7 dies. El nombre d'ingressats a l'hospital ha pujat des de divendres passat fins a les 1.888 persones, 58 més que en l'últim recompte, mentre que a l'UCI ara en són 95, 22 menys.

     

    Des de l'inici de la pandèmia Catalunya encapçala el rànquing dels territoris amb més víctimes mortals, amb 21.120. Madrid en té 20.602 i Andalusia n'ha registrat 15.562.

  • 17:11

    L'Hospitalet es dona a conéixer al món durant el MWC: cultura i música a 'Hospitalet Experience

     

    L'Hospitalet de Llobregat acull un any més el congrés de telefonia mòbil més important del món, el Mobile World Congress. La ciutat alberga una infinitat d'expositors i de visitants d'arreu del món durant quatre dies. Per això, des de l'ajuntament de la ciutat i la GSMA, l'organitzadora del congrés, han engegat de nou l'Hospitalet Experience, una iniciativa per donar a conéixer la ciutat entre els visitants.

  • 16:31

    Parlament de Catalunya continua l'anàlisi de com es va gestionar l'impacte de la COVID-19 en les residències.

     

    Aquest divendres ha comparegut l'exdirector general del Servei Català de la Salut, Adrià Comella qui ha insistit que durant la pandèmia les decisions les prenien els sanitaris i que en cap moment es va donar la instrucció de denegar els serveis d'atenció primària a les persones grans a les residències. També han declarat davant el grup de treball dos alts càrrecs i 3 ex alts càrrecs més que han defensat la importància de la integració del sistema de salut i el social per millorar l'atenció en aquests centres.

     

  • 16:05

    Els mossos investiguen una baralla a Ciutat Vella, aquest migdia, que s'ha saldat amb dues persones ferides, una per arma de foc.

     

    Els fets han passat pels volts de les 15:45 al Pou de la Figuera, a prop del Mercat de Santa Caterina. El ferit per arma de foc ha estat traslladat a un centre hospitalari on està ingressat però estable. L'altra persona que ha resultat ferida en la baralla ha rebut l'alta in situ. La policia catalana ha obert una investigació i tracta ara de localitzar l'agressor.

     

  • 15:43

    Educació investiga si hi havia assetjament escolar en el cas de Sallent

     

    Tres dies després de la mort del noi de 12 anys que es va precipitar amb la seva germana, Educació insisteix que el centre escolar no havia activat cap alerta, tot i que no descarta un possible assetjament escolar. I també l'alcalde de Sallent rectifica i valora parlar ara de bullying. Segons el diari argentí Clarín, l'avi explica que el menor que va morir a l'acte sí que li havia fet saber el seu canvi de gènere i que li explicava que a l'institut, per enriure-se'n, li deien Ivana. Segons relata, l'altra germana va escriure en la carta de comiat que no es volia morir, però que havia de donar suport al seu germà.

  • 15:25

    El Sinn Féin promet que si governa Irlanda estarà disposat a reconèixer una Catalunya independent

     

    El Sinn Féin ha promès que si governa Irlanda estarà disposat a reconèixer una Catalunya independent "si així ho decideixen els catalans" i, tal cas, ha defensat que "hauria de formar part de la Unió Europea". "Soc una demòcrata, qualsevol decisió que prenguin la respectaré", ha dit la líder del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, després de reunir-se a Dublín amb el president del Govern, Pere Aragonès.

     

    Ara bé, la cap de l'oposició a Irlanda creu que els esforços s'haurien de centrar ara a acordar "com els catalans" decideixen sobre el seu futur. En aquest sentit, ha donat suport a Aragonès i ha defensat que un referèndum és la manera més "democràtica, justa i sensata" per mantenir "la cohesió social".

  • 14:40

    El ple de Barcelona insta Colau a revocar la suspensió de l'acord d'agermanament amb Tel-Aviv

     

    El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha censurat la decisió unilateral de l’alcaldia de trencar relacions amb Israel i l’agermanament amb les ciutats de Tel-Aviv i Gaza. També durant la defensa de la iniciativa ciutadana a favor del trencament, els Comuns s’han quedat sols, una situació que es repetirà en el ple extraordinari d’aquest vespre. 

  • 13:01

    Els comuns i PSC treuen pit de "l'estabilitat" del govern i dels resultats del mandat enmig de les crítiques de l'oposició 

     

    Barcelona en Comú i el PSC han tret pit aquest divendres del govern de coalició i les polítiques impulsades en el darrer mandat enmig de les crítiques de l'oposició. Durant el debat sobre l'estat de la ciutat al plenari, l'alcaldessa Ada Colau ha assenyalat que s'ha governat de forma "estable" i amb "grans acords de ciutat" malgrat dificultats com la pandèmia. La tinenta d'alcaldia Laia Bonet ha assenyalat que els socialistes estan "satisfets amb la feina feta", tot i admetre que hi ha coses que haurien fet diferent.

     

    Els grups de l'oposició han criticat el balanç fet en positiu i han esmentat àmbits com la seguretat, la manca de neteja o l'habitatge.

  • 12:42

    L'Ajuntament de Sallent es fa càrrec del funeral de la bessona morta

     

    L'Ajuntament de Sallent ara sí que obre la porta a la possibilitat que l'assetjament escolar estigui darrere la tragèdia de dimarts. El consistori doncs rectifica després que ahir ho fes la mateixa conselleria Educació activant la Unitat contra l'assetjament escolar.  El consistori ha posat a disposició diferents ajudes per la família i es farà càrrec del funeral de l'Ivan el menor trans que va perdre la vida. Pel que fa a la seva germana, continua estable dins de la gravetat. Mentrestant, els Mossos continuen investigant que hauria motivat al menor trans i a la seva bessona a precipitar-se al buit des del tercer pis on residien.

  • 12:35

    Barcelona aprova definitivament la 'taxa Amazon', que entrarà en vigor la setmana que ve

     

     

    El ple de Barcelona ha aprovat definitivament aquest divendres l'anomenada 'taxa Amazon', que entrarà en vigor la setmana que ve, tan bon punt es publiqui al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona. Així, l'Ajuntament de Barcelona començarà a gravar les grans distribuïdores de comerç electrònic per l'ús de l'espai públic durant el repartiment de mercaderies a domicili. Concretament, l'instrument fiscal gravarà l'1,25% de la facturació bruta derivada dels costos de repartiment que ingressen els operadors.

  • 12:01

    L'Ajuntament de Barcelona condemna el primer aniversari de l'inici de la guerra a Ucraïna

     

    També a l’Ajuntament de Barcelona han volgut condemnar el primer aniversari de l’inici de la guerra i ho han fet amb una reunió amb les entitats ucraïneses i l’aprovació d’una declaració institucional.

  • 11:30

    Un bus llançadora de TMB connectarà el recinte Gran Via de Fira de Barcelona amb plaça Espanya

     

    L'organització del Mobile World Congress ha contractat un servei especial d'autobús llançadora que unirà plaça Espanya amb el recinte Gran Via de Fira de Barcelona, situat a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) i que operarà TMB.  Els dies 27 i 28 de febrer i l'1 de març funcionarà de 8 a 20 hores amb un interval de pas d'entre cinc i set minuts, mentre que l'últim dia del saló, el 2 de març, circularà entre les 8 i les 16 hores amb una freqüència d'entre 11 i 12 minuts. TMB ha recomanat arribar al recinte firal amb la Línia 9 Sud de Metre de Barcelona -que reforçarà amb més trens- o bé amb la Línia 10 i senyalitzarà les correspondències amb la L1, L3 i L5.

  • 11:02

    Dues empreses estarien interessades en el lloguer de la nau que deixarà la subcontractada d'Amazon a Constantí

     

     

    Dues empreses ubicades al polígon industrial de Constantí (Tarragonès) estarien interessades en el lloguer de la nau que deixarà l'empresa subcontractada per Amazon, Kuehne+Nagel. Així ho ha assegurat l'alcalde del municipi, Óscar Sánchez, qui no ha volgut donar més detalls sobre quines són les companyies implicades ni quan es podria efectuar el contracte. Sánchez tampoc ha confirmat si la nova empresa podria absorbir els 150 treballadors afectats. El secretari del Comitè d'Empresa de Kuehne+Nagel, José Orellana, ha assegurat que la setmana vinent comencen les negociacions amb la companyia i espera que s'arribi a un acord similar al que ha obtingut la plantilla de Martorelles.

  • 10:39

    La pensió mitjana per jubilació se situa en els 1.399,32 euros al mes a Catalunya

     

    La pensió mitjana per jubilació a Catalunya s'ha situat en 1.399,32 euros aquest mes de febrer i se n'han beneficiat 1.163.639 persones. La xifra supera en gairebé 30 euros la pensió mitjana per jubilació de l'Estat, que és de 1.370,79 euros. Així mateix, la pensió mitjana a Catalunya tenint en compte el conjunt de prestacions s'ha enfilat fins a 1.238,71 euros, un 9,89% més que fa un any. 

  • 10:00

    Pere Aragonès es reuneix amb Félix Bolaños abans de marxar a Dublín

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, es van reunir aquest dijous discretament a Barcelona just abans de marxar en viatge oficial a Dublín. Es tracta d'una cita no anunciada en la qual van abordar temes oberts entre tots dos executius, sense especificar quin. El Govern descarta, de moment, una "normalització" de relacions, tot i que la mateixa portaveu de l'executiu central, Isabel Rodríguez, assegura que hi ha un diàleg fluid entre les dues administracions. 

     

  • 09:45

    Detenen un fugitiu de Romania inclòs a la llista dels més buscats d'Europa

     

    La Guàrdia Civil ha detingut a Vilafant (Alt Empordà) un home de 41 anys vinculat al crim organitzat i acusat d'assassinat des del 2006. L'home, que havia fugit de la justícia romanesa, forma part de la llista dels fugitius més buscats d'Europa. Van detenir-lo l'any 2017 a Girona, però va donar documentació falsa i la policia no el va poder identificar.

  • 09:30

    Jutgen un grup criminal per estafar empresaris de tot Catalunya

     

    El dilluns vinent l'Audiència de Barcelona jutjarà sis homes i dues dones per 32 delictes d'extorsió i per pertànyer a una organització criminal. El grup oferia a les empreses provar eines i maquinària per millorar la seva productivitat i després els reclamava més de 2.000 euros i els amenaçava si no pagaven. El fiscal els demana 5 anys de presó i 11 pel líder del grup. 

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, demana fer valdre la importància de la taula de diàleg entre el govern de la Generalitat i el govern central per tal de donar una solució política al 'procés': "Hem fet molt bé en obrir la via del diàleg. Ha servit per recuperar relacions normalitzades".

     

    Rodríguez assegura que aquest tipus de reunions dins d'aquest marc "no està prevista, no està a l'agenda", tot i que no descarta tornar a reunir-se "si és necessari".

     
  • 09:06

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 24 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:15

    Judici a Laura Borràs.

     

     

    Els exconsellers de Cultura Santi Vila i Ferran Mascarell han assegurat que ningú els havia advertit d'irregularitats a la Institució de les Lletres Catalanes. Així ho han assegurat en la seva declaració com a testimonis al judici a Laura Borràs. 

     
  • 8:14

    El Parlament de Catalunya continua la tramitació pressupostària.

     

     

    Junts registrarà esmenes a la llei de mesures dels pressupostos per garantir la B-40, el Hard Rock o l'ampliació de l'aeroport del Prat. Fora del Parlament, les entitats contràries a aquests macroprojectes s'han reactivat. Diumenge, manifestació contra la B40 a Sabadell. I la plataforma 'Aturem Hard Rock' assegura que el contracte de compravenda dels terrenys afectats no és vigent.

  • 8:13

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, està de viatge a Irlanda. 

    Ahir va mantenir una trobada amb l'ex primer ministre Bertie Ahern i aquest divendres es trobarà amb memebres del Sinn Féin.  

  • 8:11

    El Congrés ha aprovat per unanimitat crear un permís laboral per acompanyar a familiars en risc de suïcidi. 

     

     

    La mesura, contempla permisos retribuïts de fins a dues setmanes per estar a prop d'una persona en risc imminent de llevar-se la vida. Ho atorgaran els professionals sanitaris.
     

  • 8:10

    Continua oberta la investigació per esclarir quins motius van portar els bessons de Sallent a llevar-se la vida.

     

    Els Mossos analitzen les proves i prenen declaració a entorn dels menors de 12 anys a suïcidar-se. Familiars i amics asseguren que patien assetjament escolar a l'institut.

  • 8:05

    Un any de guerra a Ucraïna. 

     

    El 24 de febrer de 2022 Rússia començava una invasió que preveia ràpida i que s'ha convertit en un conflicte enquistat. Un any després, la resistència ucraïnesa és forta i el suport militar a Zelenski, ferm. L'Assemblea General de l'ONU exigeix de nou a Rússia que es retiri d'Ucraïna. 

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 24 de febrer de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz