Cataluña
Senderisme

L'altra cara del Congost de Montrebei: la sequera el destrossa

  La gran aventura. Dels Pirineus al Delta  
  • La sequera transforma el majestuós Congost de Montrebei en un paratge inhòspit

  • L'equip dirigit pel fotògraf Álvaro Sanz fa ruta per l'indret i troba un paisatge esquerdat i sense aigües turqueses

  • Pots seguir 'La gran aventura, dels Pirineus al Delta' a RTVE Play Catalunya

RTVE Catalunya
2 min.

La climatologia i les condicions naturals més adverses poden acabar per transformar i, fins i tot, destruir qualsevol indret que els passi per davant. És el cas del Congost de Montrebei, paratge que forma part de la Reserva Natural Parcial de la Noguera Ribagorçana i que s’ubica al municipi lleidatà d’Àger, el qual ha patit més d’una metamorfosi a causa de les llargues temporades de sequera que Catalanya viu reiteradament. Vols saber com és l’altra cara del Congost de Montrebei? T’ho expliquem.

L'idíl·lic Congost de Montrebei, ressentit i assecat a l'estiu

Any rere any, la capacitat dels embassaments de Catalunya disminueix a passes de gegant. Les xifres són realment alarmants: el 2021, la capacitat era del 78% i, reduint-se a gairebé la meitat, el 2022 era del 41%. D’això se n’extreu, també, la resultant desoladora imatge de paratges idíl·lics de les terres catalanes com el Congost de Montrebei, que en l’estiu passat quedava pràcticament assecat del tot.

Les passarel·les de Montfalcó, al Congost de Montrebei. / RTVE

I és que lluny queda el rastre de qualsevol color turquesa a l’aigua de la Noguera Ribagorçana, que es torna amarronada pel fang durant aquests períodes en què l’indret es converteix en un paisatge inhòspit. L’estiu de 2022, el pantà de Canelles, que és on desemboca el riu que travessa el congost entre les seves espectaculars parets verticals i rocoses, tenia una capacitat de només el 35% i ben lluny del 74% de la temporada estival anterior.

La sequera paralitza les activitats al Congost de Montrebei

En casos com el del Congost de Montrebei, les pèrdues a causa de la sequera són molt majors. Les activitats lúdiques i de muntanya que s’ofereixen als visitants que s’apropen a la comarca del Pallars Jussà per gaudir d’un dia diferent es veuen limitades i condicionades. Es ressenten, també, els hostalers de la zona, així com les excursions nàutiques. Sense aigua i amb el sòl esquerdat, pujar a un caiac i posar-se a remar és missió impossible.

La sequera esquerda el paratge del Congost de Montrebei. / RTVE

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz