Cataluña
Nou protocol

Les dones en risc de violència masclista seran alertades dels antecedents dels seus agressors

Beatriz Gálvez | Isabel Ojeda | Sergi Bassoles
3 min.

El Ministeri de l'Interior podrà informar a les dones que denunciïn violència masclista que el seu agressor té antecedents, una comunicació que es realitzarà només en els casos de risc mitjà d'especial rellevància, alt o extrem i en els quals es tindran en compte factors com a amenaces, gelosia, addicions o la intenció de la víctima de trencar la relació. A Catalunya seran els Mossos d'Esquadra els encarregats de notificar aquesta comunicació.

Així ho fixa una nova instrucció del Ministeri de l'Interior, la 1/2023 que entrarà en vigor aquest divendres, dia 10, i que aquest dijous ha signat el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, d'acord amb els criteris marcats per Fiscalia General i l'Advocacia de l'Estat que ponderen l'equilibri entre el dret a la protecció de dades i el risc per a una víctima. Una instrucció de la secretaria d'Estat que entra avui en vigor a la resta de l'Estat, però que a Catalunya no és obligatòria. Els Mossos ja han explicat que l'aplicaran.

Actualment, hi ha 355 dones en risc dels 7.771 casos registrats en el sistema VioGén d'especial rellevància (6.833 en risc mitjà, 920 en alt i 18 en extrem), mentre que 61.079 agressors compten amb dues o més denúncies de diferents dones, és a dir són agressors persistents. Per això més proclius a agredir amb major lesivitat, com a infringir mesures judicials.

No s'avisarà de manera automàtica: farà falta una denúncia

Fonts d'Interior expliquen que aquest ordre no implicarà un avís automatitzat, sinó que serà necessària la denúncia de la víctima o del seu entorn i una valoració policial que llanci un nivell de risc mitjà d'especial rellevància, alt o extrem. Els agents tindran en compte només els antecedents existents en VioGén dels últims cinc anys i, quan es produeixi una alta nova en VioGén protagonitzat per un agressor reincident, els casos d'anteriors víctimes que es trobin actius es reavaluaran de manera immediata.

El Ministeri que dirigeix Fernando Grande-Marlaska va anunciar la seva intenció d'avisar a les víctimes d'agressors persistents després del repunt d'assassinats masclistes del passat mes de desembre, quan van morir a les mans de les seves parelles o exparelles 11 dones. En el que va de 2023, vuit dones han mort per la violència de gènere a tot l'Estat.

Llavors, Interior va traslladar una consulta a la Fiscalia, que va avisar que no es podria informar de forma generalitzada sobre els agressors i solo es podria fer després de valorar les circumstàncies i el risc en cada cas. Després d'aquest avís, el Ministeri va deixar clar que mai va pretendre donar una alerta "genèrica".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz