Cataluña
Mobilitzacions

Metges i infermers consideren un "èxit" la primera jornada de vaga

Maria Bosch | Maria Ríos | Maria Huguet
3 min.

Els metges i infermers que s'han mobilitzat aquest dimecres a tota Catalunya consideren que la vaga ha estat un "èxit rotund" amb un seguiment del 75%, segons el sindicat convocant Metges de Catalunya. Segons Salut, però, el seguiment dels sanitaris ha estat del 24%. Sigui com sigui, es tracta d'una reivindicació que ja és històrica: denunciar el col·lapse en el sistema de salut pública.

Aquestes reivindicacions dels sanitaris s'han notat a ambulatoris i hospitals, on s'han hagut de modificar visites i molts pacients s'ho han pres amb resignació. És la primera de les dues jornades de mobilitzacions que el sector ha convocat i que seguirà aquest dijous juntament amb les reivindicacions del sector de l'educació.

Salut xifra en un 24% el seguiment

El director del Departament de Salut, Ramon Canal, ha xifrat el seguiment de la vaga de facultatius en el torn de tarda en el 24%, una xifra que es queda lluny del 75% que ha dit Metges de Catalunya. En una roda de premsa, Canal ha assegurat que aquesta jornada de vaga ha mostrat el "cansament" dels facultatius. Diuen que treballen per revertir aquesta situació, tot i que asseguren que no és fàcil sense uns pressupostos aprovats.

També s'emplacen a la reunió del divendres per continuar treballant. Aquest dimecres al matí, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha proposat un pacte nacional de salut per tractar de revertir la situació, tot i que els sindicats ho titllen d'"insuficient": creuen que no són mesures adequades per pal·liar la crisi sanitària actual que hi ha a la sanitat pública.

Afectacions als centres sanitaris

Barcelona ha estat la ciutat que més seguiment ha tingut amb uns 9.300 manifestants, segons la Guàrdia Urbana, qui han alçat la veu per reclamar millores assistencials i professionals. Els protestants s'han concentrat davant de la seu de Salut, a les Corts, i després han marxat cap a l'estació de Sants.

Unes 9.500 persones del sector sanitari es manifesten en el primer dia de vaga

Molts pacients que han acudit als CAP i als hospitals s'han vist afectats per la vaga. Alguns tenien operacions programades i visites amb els seus metges que han hagut de reprogramar, i la majoria s'ho han pres amb resignació. Malgrat l'inconvenient que ha suposat per a moltes persones aquesta primera jornada de vaga, la majoria en compren els motius.

Reclams històrics

Els metges i infermers critiquen, entre d'altres, que treballen amb agendes desbordades i que es viu un col·lapse en diferents serveis que no permet una atenció de qualitat. I això fa que hi hagi una fugida de professionals cap a altres sectors o a fora del país. En aquest sentit, a la mobilització s'hi podien veure pancartes amb lemes com "Catalunya es queda sense facultatius" i "Diagnòstic: dèficit de facultatius".

Xavier Lleonart, secretari general de Metges de Catalunya adverteix que la "sanitat és el pal de paller d'aquesta societat" i que la Generalitat ha de ser conscient de la "greu crisi mèdica que s'ha de solucionar". El sector tornarà a sortir al carrer aquest dijous i amenacen a continuar amb les mobilitzacions si no es reverteix la situació.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz