Cataluña
Setmana dels barbuts

Arriben els dies, popularment, més freds de l'any

  • La denominació de "barbuts" s'atribueix als diferents santorals de barbes llargues, espesses i blanques d'aquesta setmana

  • La tradició catalana recull a través de molts refranys aquesta creença, però es complirà i viurem el fred més intens de l'any?

SERGI LORAS
1 min.

Com cada any, als volts de mitjans de gener arriba la setmana dels barbuts, segons la tradició catalana com la setmana més freda i crua de l'hivern i, per tant, de tot l'any. La denominació de "barbuts" s'atribueix als diferents santorals d'aquests dies, com Sant Hilari (13 de gener), Sant Pau i Sant Maür (15 de gener), Sant Antoni Abat (17 de gener), Sant Fructuós (21 de gener) i Sant Vicenç (22 de gener). Tots aquests sants llueixen unes barbes llargues, espesses i blanques, associades al fred i al gel.

Dites populars

Des de fa molts anys, aquesta és la setmana més freda de l'any, i trobem molts refranys que ho recullen vinculant el fred intens d'aquests amb el santorals:

Enguany es complirà refranyer?

Climatològicament parlant és cert que el gener és el mes més fred de tots, i des del punt de vist meteorològic enguany també. I es que aquesta setmana, l'entrada d'una massa d'aire fred d'origen polar i, posteriorment, àrtica, deixarà nevades a tot el Pirineu i un ambient hivernal arreu, sobretot a partir de dimecres. Es preveuen temperatures de fins a -10/-15 ºC al Pirineu, glaçades extenses a l'interior i, localment, a la costa.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz