Cataluña
Preus

Es fa efectiva la rebaixa de l'IVA als productes bàsics

Marc Guasch | Àlex Cabrera
3 min.

El sector de l'alimentació ja aplica la rebaixa de l'IVA de diversos productes amb l'entrada en vigor del paquet anticrisi del govern espanyol. Hi ha una rebaixa de l'IVA del 10% al 5% per a l'oli i la pasta i una eliminació de l'IVA del 4% que s'aplica a tots els aliments de primera necessitat, entre ells el pa o la llet. La majoria dels supermercats i mercats han canviat en temps rècord els nous preus, tot i que alguns encara no ho han reflectit. Pimec demana que s'ampliï la reducció també a la carn i el peix.

Primer feiner amb l'IVA dels productes bàsics reduït

A peu de carrer, alguns supermercats reconeixen que encara no han tingut temps de poder fer el canvi manual dels preus, però a caixa ja s’aplica la reducció. Tot i això, els distribuïdors avisen que durant aquest 2023 els preus poden continuar elevats perquè els costos continuen a l'alça. En canvi, els clients, agraeixen la mesura, tot i que també adverteixen que a la pràctica es nota poc tret dels productes més cars com l'oli on pot arribar a representar fins a 70 cèntims per cada garrafa.

Encara molts dubtes

En alguns casos els establiments van adquirir la setmana passada productes amb l'impost no reduït i ara no saben què fer-ne, segons ha explicat una venedora del mercat del Clot de Barcelona als micròfons de Ràdio 4. I en el cas d'un forn, les dues treballadores habituals encara no saben si el preu del pa es reduirà. El seu cap de moment no els ha dit res i han de respondre les preguntes dels clients dient-los que "de moment, no".

Dubtes dels comerciants per la rebaixa de l'IVA | Àlex Cabrera

En el cas dels supermercats, en canvi, des de primera hora treballen per canviar totes les etiquetes. Un encarregat detalla que han de fer els canvis manualment, el que els pot portar tota la setmana. Ara bé, a la caixa registradora la rebaixa ja es fa efectiva. Els usuaris que han comprat aquest matí diuen estar contents per la rebaixa, tot i que sigui mínima.

A quins aliments s’aplica

El reial decret llei recull que la rebaixa de l'IVA del 10% al 5% per als olis d'oliva i de llavors i les pastes alimentoses i l'eliminació del tipus impositiu del 4% per als aliments bàsics es deixarà d'aplicar a partir de l'1 de maig en el cas que la taxa interanual de la inflació subjacent del mes de març, publicada a l'abril, sigui inferior al 5,5%.

Dins dels aliments bàsics amb l'IVA eliminat figuren: el pa comú, així com la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l'elaboració del pa comú; les farines panificables; els següents tipus de llet produïda per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols; els formatges; els ous i les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, que tinguin la condició de productes naturals d'acord amb el Codi Alimentari.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz