Cataluña
L'entrevista

Balcells confia que el conveni del SISCAT freni la vaga de metges

Notícia - Cafè d'idees 
  • El conseller de Salut demana "sentit comú" en les mesures dels àpats nadalencs

  • Balcells creu que el sistema sanitari està "tensionat", però no col·lapsat

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
3 min.

El conseller de Salut, Manel Balcells, confirma que aquest divendres se signarà el conveni amb el SISCAT entre la patronal i els sindicats i detalla que contempla una pujada de sous "considerable": "Hi haurà un abans i un després en les condicions laborals i professionals". En aquest sentit, Balcells creu que la signatura del conveni pot ajudar a aturar la vaga de metges convocada pel 25 i 26 de gener: "A qui vulgui fer vaga li traurà molts arguments".

El conseller de Salut explica que a més del conveni que signaran avui, del SISCAT, des del departament treballen en un pla d'accessibilitat a la primària, que qualifica de "necessari".

Balcells també assenyala una millora en les llistes d'espera "que no són admissibles" i un pla urgent per la manca de professionals: "No hi ha relleu suficient". Manel Balcells es mostra partidari d'incentivar jubilar-se més tard".

"El sistema sanitari no està col·lapsat, està 'tensionat'"

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Balcells nega que el sistema sanitari estigui col·lapsat, però admet que "està tensionat" i i afirma que només s'han hagut de desprogramar intervencions "puntualment".

En aquest sentit, reclama fer-ne un "ús racional" de les urgències "banals" durant aquestes festes: "Amb símptomes lleus es passa a casa, es truca al 061, es va al cap si cal ja el derivaran a l'hospital".

"Estic convençut que hi haurà pressupostos"

Balcells confia que s'aprovaran els pressupostos de la Generalitat que inclourien 1.000 milions d'euros extres en salut: "És un tema de responsabilitat i que el país ho necessita".

El titular de Salut afegeix que continuen amb l'objectiu de destinar el 25% del pressupost sanitari a l'atenció primària, però calen "canvis organitzatius i de model assistencial".

Recomanació de la mascareta al transport públic

Balcells es mostra partidari de la recomanació que de l'obligatorietat de l'ús de la mascareta al transport públic: "Penalitzar als que no la porten potser tampoc és la manera".

El conseller de Salut diu que l'eliminació de l'obligatorietat depèn de l'Estat i que la decisió es prendrà, d'acord amb els informes dels experts "que estan per la recomanació".

Balcells demana sentit comú durant els àpats de Nadal i que s'usi la mascareta en cas de compartir taula amb persones de risc o persones gran: "Si un se sent amb símptomes de grip, cal posar-se mascareta. Sentit comú".

Al llarg del 2023 es prohibirà fumar a les terrasses

El conseller de Salut confia que la llei que prohibeixi fumar a les terrasses s'aprovarà l'any 2023, un cop s'hagi aprovat la llei "és al pla legislatiu". Balcells confia en un consens "amb les patronals" i explica que hi estan treballant "en profunditat" amb tothom: "Em sembla bé que no es fumi a les terrasses. Això vindrà d'un consens".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz