Cataluña
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya: 19 de desembre de 2022 | Les tarifes del transport públic: congelades tot el 2023

  • L'ATM prohibeix l'ús dels patinets elèctrics al transport públic

  • Continuen les negociacions dels pressupostos de la Generalitat

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

RTVE Noticies

L'actualitat d'aquest dilluns passa per les diferents novetats en mobilitat: l'ATM ha anunciat que mantindrà els preus del transport públic congelats durant tot el 2023. A més, continuarà la bonificació del 20% per part del Govern català als títols T-Usual i T-Jove. D'altra banda, l'ATM també ha instat als operadors del transport a prohibir l'ús dels patinets elèctrics. Per últim, coneguem que l'Arrabassada repeteix com el tram amb més risc d'accidents de Catalunya.

Quant al Tribunal Constitucional, el ple ha tombat les recusacions dels magistrats i ara debat si atura la reforma del Codi Penal. Al Govern català, l'aprovació dels pressupostos encara és una carpeta pendent, que previsiblement no s'aprovarà abans de Nadal. Continuen les negociacions amb Junts i PSC i, també, l'intercanvi de retrets.

Salut obre aquest dilluns la vacunació amb la quarta dosi de la vacuna de la covid a tota la població. Ho farà als centres d'atenció primària. Salut destaca la importància que les persones de risc es vacunin i qualsevol pacient que ho vulgui. D'altra banda, la grip arribarà al seu pic de contagis aquesta setmana. Preocupa la pressió assistencial de les urgències hospitalàries per la confluència de grip, bronquiolitis i la covid.

RESUM DE NOTÍCIES A CATALUNYA

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:48

    El TC admet a tràmit el recurs del PP i ara decidirà si suspèn la reforma judicial de Sánchez

     

    El Tribunal Constitucional ha acordat per sis vots a cinc admetre a tràmit el recurs del PP contra la tramitació de la reforma judicial del Govern inclosa dins de la reforma del Codi Penal. El sector conservador ha imposat la seva majoria en aquesta primera votació després de cinc hores de debat, i el TC aborda ara la qüestió nuclear del ple: les mesures cautelaríssimes reclamades pel PP que, entre altres, demanen la suspensió immediata del debat i votació de la llei al Senat. Els magistrats també han rebutjat per sis vots a cinc les recusacions del PSOE i Podem contra el president del TC, Pedro González-Trevijano, i el també conservador Antonio Narváez.

  • 19:03

    La propera promoció del cos de Bombers de la Generalitat tindrà una reserva per integrar fins a 96 dones

     

    La propera promoció dels Bombers de la Generalitat reservarà un 40% de les places a dones, el que suposa un màxim de 96 persones del global de 240. Així ho ha anunciat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, un cop s'ha desenvolupat un paquet de mesures per avançar en la igualtat de gèneres en el cos. Paral·lelament, es dissenyarà un protocol específic sobre l'assetjament sexual en el cos.

  • 18:00

    L'Audiència de Barcelona dicta la primera sentència amb la nova llei del 'només sí és sí'

     

    L'Audiència de Barcelona ha condemnat a set anys i mig de presó a un home per agredir sexualment una menor al Prat de Llobregat l'estiu de 2020. Es tracta de la primera sentència coneguda a la capital catalana on s'aplica la nova llei del 'només sí és sí'.

  • 18:22

    El preu de la llum marcarà demà el nivell més baix de desembre

     

    El preu de la llum cau prop d'un 20% en un dia i marcarà el nivell més baix del mes de desembre, amb 75,19 euros el MWh pels clients de la tarifa regulada o que s'indexa al mercat lliure. En concret, no s'assolia un valor tan baix des del 22 de novembre (66,17 euros). El preu es conforma pel resultat de la subhasta del mercat majorista, que ha sigut de 65,41 euros, per la forta participació d'energies renovables en el mix, sobretot l'eòlica i la hidràulica i la pràctica nul·la presència del gas.

  • 17:30

    El 25% de la xarxa viària catalana presenta un risc alt o molt alt d'accident greu o mortal

     

    A Catalunya el 25% de la xarxa viària analitzada presenta un risc alt o molt alt d’accident greu o mortal. La carretera de l’Arrabassada torna a situar-se com el tram amb més risc d’accident de Catalunya, segons l´últim estudi de l'EuroRAP presentat pel RACC. Una altra via amb registres preocupants és la C-58. Per setè any consecutiu, el tram entre Barcelona i Cerdanyola és el que suporta més accidents greus i mortals per quilòmetre per al conjunt de vehicles

  • 17:00

    Trànsit col·locarà una desena de carros radar mòbils a la xarxa viària el 2023

     

     

    El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha anunciat que el 2023 s'instal·laran deu carros radars en diferents punts de la xarxa viària catalana. Ho ha dit en la presentació de l'informe EuroRAP del RACC, on ha detallat que aquestes estructures seran mòbils i podran ubicar-se "en moments determinats" allà on sigui necessari.

  • 16:45

    Fixen en 180 euros per MWh el límit de seguretat en el preu del gas

     

     

    Els estats de la Unió Europea han arribat finalment a un acord per fixar un límit de seguretat en el preu del gas. Els ministres d'energia reunits a Brussel·les han decidit fixar en 180 euros per MWh el preu de referència per activar el mecanisme, que té com a objectiu evitar fortes distorsions al mercat i impedir que els estats de la Unió Europea paguin un preu pel gas molt superior a la resta. 

  • 16:10

    Presó comunicada i sense fiança per a l'acusat d'assassinar la seva parella a Lleida

     

     

    El jutjat de violència sobre la dona de Lleida ha acordat presó provisional comunicada i sense fiança pel detingut per la mort de la parella, la setmana passada a Lleida. L'acusat s'ha negat a declarar davant la jutgessa i la causa està oberta per un delicte d'assassinat.

     

    Els Mossos van trobar divendres passat el cos sense vida de la dona, de 34 anys, al traster que la família usa a l'edifici on viuen, al barri de Balàfia de Lleida.

  • 14:45

    Comença el buidatge del polèmic abocador de Vacamorta

     

    La Generalitat ha començat a buidar l'abocador de Vacamorta amb la retirada de les primeres 20.000 tones de deixalles de les més de 3,5 milions que s'acumulen al subsol. Aquesta primera fase costa 2,5 milions d'euros i servirà per testejar el sistema de mineria d'abocador.

  • 14:33

    La grip tensiona les urgències hospitalàries

     

     

    La malaltia viral respiratòria que està afectant més no és la COVID ara per ara, sinó la grip, que està darrere de tres de cada 10 infeccions. De fet, els experts preveuen que el pic arribi durant aquestes festes de Nadal. La grip ha arribat un mes abans, però asseguren els experts que no provoca casos greus. 

  • 13:46

    L'ATM insta als operadors del transport públic a vetar l'ús dels patinets elèctrics

     

    L'episodi d'incendi d'un patinet elèctric a un vagó dels trens de FGC el passat mes de novembre ha precipitat la decisió de l'ATM d'iniciar un procés per tal de prohibir que es puguin dur dins els combois. Una mesura que no pot prendre l'ATM, per això el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas, ha insistit que s'insta als operadors de transport a restringir el seu ús per evitar riscos.

  • 13:30

    L’ATM manté la bonificació de la T-Usual i la T-Jove pel 2023

     

    L'Autoritat del Transport Metropolità ha garantit que mantindrà la seva part de la bonificació de la T-Usual i la T-Jove davant els bons resultats d'aquest darrer any. Segons ha explicat la segona tinenta d'alcalde i vicepresidenta de l'ATM, Janet Sanz, la bonificació del 50% del transport públic ha funcionat. "La venda de la T-Usual ha pujat un 300% i la T-Jove ha pujat un 55%", ha celebrat. "Aquesta mesura era indispensable i necessària", ha dit, per això mantindrà el 20% del descompte al transport públic a l'espera que l'Estat aporti la seva part, l'altre 30%. 

  • 12:44

    Acció Climàtica aprova 1.465 expedients de productors afectats per les gelades i abonarà 16,6 milions d'euros en ajuts

     

    El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha resolt els ajuts per a les explotacions de fruita dolça i ametlla afectades per les gelades de principis d'abril. En concret, ha aprovat 1.465 expedients que beneficiaran 16.645,09 hectàrees, amb un import de 16.625.685,40 euros. 

  • 12:30

    Girona engega una prova pilot de cangur gratuït amb prioritat per a famílies monoparentals i vulnerables

     

    L'Ajuntament de Girona ha engegat el servei de la Gombola, un servei de cangur gratuït les tardes de dilluns a divendres i està pensat per acollir 12 infants d'entre 3 i 12 anys. Prioritzarà famílies vulnerables i monoparentals. El consistori obre la Gombola principalment per a famílies dels barris de Santa Eugènia, Sant Narcís i Can Gibert del Pla, però asseguren que no tancaran les portes a ningú, sempre que estigui empadronat a Girona.

  • 12:22

    Renfe adjudica les obres de millora d'accessibilitat a l'estació de Llinars del Vallès per 3,5 milions d'euros

     

     

    Renfe ha adjudicat les orbes de millora d'accessibilitat a l'estació de Llinars del Vallès, dintre de la línia R2 Nord, a UTE Villar i Alpi Llinars. Les obres duraran un any i tindran un cost de 3.508.996,37 euros. L'actuació preveu fer l'estació totalment accessible, rehabilitant el vestíbul i instal·lant noves escales i rampes, adaptant les andanes amb encaminaments podotàctils i amb nou enllumenat. 

  • 12:00

    Els consumidors catalans gastaran una mitjana de 459 euros per Nadal

     

    Els consumidors catalans gastaran una mitjana de 459 euros per Nadal, un 8% menys que la mitjana estatal. Així ho indica la cinquena edició de l'Enquesta anual de compres nadalenques d'Accenture. Segons els resultats publicats, un 16% dels catalans admet que haurà de gastar més diners del que li agradaria a causa de l'augment de preus. Una altra conclusió de l'informe és que els catalans prefereixen les botigues i regals físics, però creix l'interès pel virtual.

  • 11:51

    El PIB creix un 5,8 % a Catalunya el 2021

     

    L'Institut Nacional d'Estadística conclou que el PIB català va arribar als 229.418 milions d'euros el 2021. Amb tot, es va quedar lluny de recuperar-se del sotrac del 2020, quan el producte interior brut va enfonsar-se un 12,3%. Catalunya va ser la quarta comunitat amb l'economia més dinàmica el 2021, per darrere de les Illes Balears (10,7%) i Canàries (7%), que van patir especialment la caiguda del turisme del 2020 i de Navarra (5,6%). 

  • 10:23

    En marxa la 4a dosi de la vacuna contra la covid

     

    El mateix dia que tanca el punt de vacunació massiva de la covid a Fira Barcelona s'ha obert el termini per vacunar-se de la quarta dosi de la vacuna contra aquesta malaltia. Ja ho poden demanar les persones menors de 60 anys a través de La Meva Salut i Vacuna Covid. 

  • 11:19

    Hàbitat 3 fa una crida per aconseguir més habitatges per a famílies vulnerables davant la inflació

     

    La Fundació Hàbitat 3 ha posat en marxa la campanya ‘Obrim Portes’ per implicar ciutadania i empreses en el repte d’incrementar el parc d’habitatge de lloguer social per a persones en risc d’exclusió. L’objectiu és aconseguir uns 200 nous habitatges cada any per enfront de l’increment de la demanda que preveuen per l’escalada de preus i la pujada dels tipus d’interès. 

  • 11:00

    Barcelona inicia el tancament dels búnquers del turó de la Rovira

     

    D'aquesta manera es pretén controlar l'afluència de visitants i evitar que es malmetin les restes arqueològiques i preservar el descans dels veïns. 

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha començat el tancament del recinte arqueològic de l’entorn de la bateria antiaèria, al districte d’Horta-Guinardó. Els treballs tindran una durada de 6 mesos i un cost d’1,6 milions d'euros.

     

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | Carrizosa Carlos, president del Grup Parlamentari de Ciutadans, creu que Sánchez acabarà pactant un referèndum d'autodeterminació a Catalunya: "Estan fent la mateixa tàctica que els ha portat fins aquí". 

     

     

     

     
  • 8:30

    ÚLTIMA HORA | Mor una persona en un incendi en un habitatge a l'Hospitalet de Llobregat. El foc es va declarar diumenge al vespre i va afectar una habitació de l'entresol d'un bloc de pisos.

     

     

     
  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 19 de desembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.  

     

     

    Dilluns amb boires matinals, núvols i un ambient menys fred. Demà arribarà un front esquifit i els pròxims dies les temperatures s'enfilaran. Nadal podria ser tranquil i suau per l'època.

  • 8:15

    PRESSUPOSTOS 2023 | El Govern català estreny per poder tancar aviat l'acord dels comptes. 

     

     

    La Generalitat arribarà a Nadal amb la carpeta dels pressupostos encara pendent. Continuen les negociacions amb Junts i PSC, i, també, l'intercanvi de retrets. El Govern demana explicacions als partits polítics que no donen suport als pressupostos i reclama celeritat.

     

    A Junts, a l'altra banda de la taula, no els agrada aquesta actitud. Asseguren estar disposats a negociar, però, adverteixen, sense retrets. 
     

     
  • 8:10

    REFORMES DEL CODI PENAL | El ple del Tribunal Constitucional pot condicionar la tramitació parlamentària de la reforma judicial que en principi el Senat s'havia marcat aprovar dijous que ve. 

     

     

    El PSOE ha entrat també en escena amb dos escrits que intenten aturar que el Tribunal estimi els recursos i pugui prendre les mesures cautelaríssimes que demana el Partit Popular (PP) per frenar la tramitació. El ministre de la presidència, Félix Bolaños, ha criticat que el PP pretengui aturar una norma abans de ser aprovada i el coordinador general dels populars, Elías Bendodo, ha acusat Pedro Sánchez de carregar-se la democràcia. 

     

    Vox i Ciutadans continuen carregant contra el govern per aquesta reforma del codi penal. 

  • 8:05

    OPERACIÓ POLICIAL |  Els Mossos d'Esquadra posen en marxa un dispositiu contra un grup criminal especialitzat en robatoris violents, ocupacions i salut pública.

     

     

    Les entrades s'han produït a Rubí, Terrassa, Castellvell, Torredembarra, Ametlla de Mar i Pobla de Montornès

    S'han dut a terme 13 entrades, cinc de les quals eren plantacions de marihuana. Almenys hi ha mitja dotzena de detinguts. 

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dilluns 19 de desembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats de la setmana passada.

     

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz