Cataluña
Per Santa Llúcia, un pas de puça!

Les tardes ja s'allarguen, però els matins encara s'escurcen

  • Al voltant del 13 de desembre, les tardes ja han guanyat 30 segons de claror, però els matins en seguiran perdent fins al gener

  • Fem un cop d'ull al refranyer populat, farcit de dites que fan referència al guany o a la pèrdua d'hores de llum

SERGI LORAS
3 min.

A pocs dies de Nadal, arriba una data assenyalada en el calendari: 13 de desembre: Santa Llúcia. És el preludi de les festes nadalenques i, fins i tot, antigament era el dia en què es donava el tret de sortida de moltes fires, com la de Santa Llúcia. En els temps actuals tot s’ha avançat, però la tradició diu que per Santa Llúcia s’ha de fer l’arbre de Nadal, el pessebre i es tria un tronc, s’abriga i s’alimenta fins al dia 24 la nit o el 25 al migdia: el Tió.

Per Santa Llúcia, mig minut de claror més a les tardes

Ara bé, el refranyer també ens recorda que “Per Santa Llúcia, un pas de puça”. Això vol dir que al voltant d’aquesta data, les tardes ja comencen a allargar-se. I és totalment cert. De fet, el 13 de desembre tenim entre 27 i 33 segons més de llum solar durant la tarda.

La tarda en què el sol es va pondre més tard va ser entre el 8 i el 9 de desembre, depenent del punt geogràfic del territori català. Llavors ho va fer a les 17 hores i 14 minuts al voltant del Cap de Creus, punt més oriental de Catalunya; i a les 17 hores i 30 minuts al sector dels Ports de Beseit, la regió més meridional.

Els matins s’escurcen fins a principis de gener

La posta i sortida de sol més tardanes mai coincideixen. De fet, el sol continuarà sortint cada dia més tard fins al 3 i 4 de gener. Llavors ho farà entre les 8:15 h i les 8:23 minuts del matí. A partir d’aquell moment, el sol començarà a sortir abans. El dia en què entre la sortida i la posta de sol hi ha menys hores de llum serà el solstici d’hivern, el 21 de desembre a les 22 hores i 48 minuts.

Refranys populars sobre les hores de llum

El refranyer català recull moltes dites que fan referència a l’allargament o l'escurçament del dia. Després del de Santa Llúcia, ens trobem a un bon grapat coincidint amb les festes nadalenques. Llavors ja haurem guanyat entre 5 i 15 minuts de claror durant les tardes, i el sol es pondrà entre les 17:27 hores (Nadal) i les 17:37 hores (Reis), en el cas concret de Barcelona.

Després de les festes, la Setmana dels Barbuts, la Candelera i altres santorals també es fan ressò de com s’allarguen les tardes ja han guanyat una hora de llum.

Amb l’arribada de la primavera, arriba l’època en què els dies creixen més de pressa de tot l’any, i així fins al solstici d’estiu que és quan arriben les tardes més llargues, però també és el punt de partida perquè aquestes comencin a escurçar-se.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz