Televisión
Ara sí, el fred ja és aquí!

Al Pirineu s'acumularan gruixos superiors als 50 cm de neu nova

  • L'entrada de la primera massa d'aire àrtic de la tardor portarà més fred, ventades, mala mar i alguns ruixats i tempestes

  • Al Pirineu nevarà cada dia i s'acumularan gruixos superiors als 50 cm de neu nova fins a mitjans de la setmana que ve

SÒNIA PAPELL I SERGI LORAS
4 min.

Si heu vist la sortida de sol d’avui, segurament us ha vingut al cap aquella dita popular "cel rogenc, pluja o vent". Doncs bé, aquesta vegada es complirà fil per randa perquè tindrem pluja i tindrem vent. I si encara quedava algun dubte, la presència dels altocúmuls que hem tingut de bon matí, també coneguts com a cabretes, ho confirmàvem: "al cel cabretes, al terra pastetes".

Al cel rogenc, pluja o vent... i també fred i neu

Aquest divendres, a les dites de "cel rogenc, pluja i vent" o "al cel cabretes, al terra pastetes", hi hem d’afegir la neu i el fred. Una fredor que ja hem notat de matinada. Al Pirineu, les mínimes han baixat fins als -5 ºC, i a la resta del territori han estat entre 3 i 10º més baixes que ahir. Avui, doncs, ja hem hagut de sortir de casa ben abrigats.

Més de mig metre de neu al Pirineu fins la setmana que ve

Al Pirineu nevarà cada dia. La nevada no s'aturarà i, tot fa indicar que tindrà continuïtat fins a mitjans de la setmana que ve, amb gruixos de 30 a més de 50 cm, sobretot a la cara nord del Pirineu. La nevada, tot i que menys intensa, també saltarà a la cara sud en alguns moments. Al llarg del cap de setmana, la nevada afluixarà, però entre dilluns i dimarts, el pas d'un front molt actiu deixarà una important nevada al Pirineu, amb gruixos considerables a cotes altes.

Dues glopades d'aire fred en menys de 5 dies

La notable caiguda de les temperatures d'aquests dies respon a l’arribada d’aire molt fred i accentuat per l'entrada del vent del nord. Una massa freda que també és molt inestable i que afavorirà ruixats i tempestes entre divendres i dissabte, i nevades al Pirineu durant tot el cap de setmana.

A uns 1500 metres d’altura, les temperatures baixaran per sota dels 5 ºC. Diumenge es recuperaran lleugerament, però com us comentàvem abans, entre dilluns i dimarts vinent tindrem una segona entrada freda i inestable que portarà més pluja i sobretot més neu al Pirineu. Sembla que em entrat en una dinàmica frontal afavorida pel reforçament del corrent en jet.

Divendres, primer pas cap a l'ambient de tardor

Aquest divendres tindrem un cel entre variable i ennuvolat arreu amb ruixats i tempestes a les comarques del nord-est, al litoral i prelitoral central. Localment seran intenses i poden deixar més de 20 litres en poca estona. La nevada s’anirà intensificant al Pirineu i la cota baixarà a 1200 metres.

Les temperatures seran fins a 8 graus més baixes. Per tant, al Pirineu es quedaran per sota dels 15 ºC i a la resta entre 15 i 20 ºC. El vent del nord que ja ha fregat els 100 km/h, es reforçarà durant la tarda sobretot a les comarques del sud i incrementarà la sensació de fredor.

Cap de setmana més assolellat, fred, ventós i neu a la cara nord

Durant el cap de setmana la pluja minvarà, però dissabte encara es mantindran els ruixats, localment amb calamarsa, entre les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona i sud de Girona. El vent continuarà bufant amb intensitat als dos extrems i als cims del Pirineu on es produirà el fenomen del torb. Diumenge, en canvi, el vent afluixarà i el sol s'imposarà a moltes comarques.

El sol guanyarà protagonisme durant el cap de setmana. Fins dissabte al migdia tindrem molts núvols i alguns ruixats al nord-est. Durant la tarda s’obriran clarianes, farà més sol, però continuarà nevant al Pirineu i la cota rondarà els 1.000 metres. Diumenge tindrem més sol, núvols alts, més abundants durant la tarda, i continuarà nevant a la cara nord del Pirineu, tot i que la cota de neu pujarà a 1.400.

Pel que fa a temperatures, les nits i matinades seran fredes a la costa, amb temperatures per sota dels 10 ºC i molt fredes a l’interior i al Pirineu amb glaçades bastant generalitzades.De dia, tant dissabte com diumenge, l’ambient serà de plena tardor: al Pirineu no arribaran als 15º i a la resta els termòmetres es quedaran per sota dels 20 ºC. Tindrem el fred i la fresca pròpis de mitjans de novembre.

Pel que fa el vent, aquest dissabte, el mestral i la tramuntana que s’enfortiran al sud, a l’Empordà i al Pirineu hi haurà Torb. Diumenge, a partir de migdia tendirà a afluixar.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz