Cataluña
Salut

Els casos de bronquiolitis en nadons tensionen les urgències pediàtriques

Nadia Somoza
3 min.

Les urgències pediàtriques es troben tensionades per la gran quantitat de casos de bronquiolitis en nadons. La xifra s'ha disparat a un llindar similar al d'abans de la pandèmia, però els casos arriben gairebé un mes abans que de costum. Tot i això, el pic de contagis s'espera per al pont de desembre.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que el sistema de salut està "preparat" per atendre els casos de bronquiolitis infantil i ha assegurat que s'hi pot donar resposta "perfectament". "És un dels virus que a l'hivern passa amb la canalla i sol ser l'avantsala de la grip futura", ha dit Balcells en una atenció als mitjans. Segons ell, els hospitals i centres de salut estan en alerta i aplicant plans de contingència. També ha apuntat que encara no es pot parlar d'urgències saturades i que la "pressió" que hi ha ara és la "normal" quan hi ha una epidèmia del virus.

En la setmana del 7 al 13 de novembre, es té constància de 1.437 casos per cada 100.000 habitants, mentre que en el període anterior van ser 962 i fa un mes no arribaven a 800. És una taxa molt alta i que està pujant molt ràpidament, apunta Salut.

Què és la bronquiolitis?

La bronquiolitis és una inflamació de les vies respiratòries que afecta, sobretot, els infants més petits i pot causar dificultat respiratòria i, en els casos més greus, ingrés a l'UCI. Es desenvolupa com un refredat, amb mucositat nasal, febre o febrícula (menys de 38 graus) i tos. Als infants se'ls acumula moc en aquestes vies i això pot derivar en una dificultat respiratòria.

Els lactants d'entre 2 i 6 mesos i, en general, els menors de 2 anys són els que tenen més possibilitats d'emmalaltir a causa d'un virus que, en els adults i altres menors, es passa com un simple refredat.

Consells per prevenir

Anna Gatell, presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, assegura que la Covid-19 amplia la franja d'edat dels menors amb bronquiolitis. Com en podem fer prevenció? El rentat de mans, evitar els llocs amb molta afluència de gent, ventilar els espais, no compartir biberons, xumets o coberts sense rentar i no fumar on hi hagi infants són recomanacions molt efectives, ja que els adults poden transmetre fàcilment l'afecció als infants. En una entrevista al programa Cafè d'Idees , de Gemma Nierga, Gatell ens acosta totes les recomanacions per prevenir la malaltia.

La doctora alerta que els lactants petits són els que més preocupen davant la bronquiolitis perquè es poden complicar ràpidament. Deixen de menjar, es cansen, tenen una tos permanent i les costelles es marquen ràpidament quan intenten respirar. Aquests són símptomes d'alarma per acudir al metge.

Des del Departament de Salut remarquen que no s'han de donar xarops per a la tos, mucolítics ni antibiòtics per tractar la bronquiolitis. Si és vital mantenir una bona hidratació, oferint petites quantitats de líquids i aliments a l'infant.

Segons el Departament de Salut, ara mateix se situen en un nivell epidèmic moderat de bronquiolitis.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz