Cataluña

Gonzalo Bernardos: "Els preus de l'habitatge cauran l'any vinent entre un 3 i un 5%"

Marc Guasch
3 min.

L’espiral inflacionista del mercat de l’habitatge a casa nostra podria tenir els dies comptats. En mig de titulars internacionals com el de 'The Economist' d'aquest dimarts sobre un “enfonsament global”, el professor d’Economia de la UB, Gonzalo Bernardos, ha pronosticat en una entrevista al Cafè d’Idees de La 2 i Ràdio 4 que la forta pujada dels tipus d’interès provocarà un alentiment en la concessió d’hipoteques i això farà que el preu de l'habitatge baixi entre un 3 i un 5% de cara al pròxim any 2023.

En la mateixa línia, el darrer informe de previsions per l’any vinent del portal Pisos.com avança que els preus variaran entre el -1% i el 3% i que les compravendes cauran un 11%. Tot plegat fruit de la pujada de tipus per part del BCE, que Bernardos situa que podria arribar al 3%, el que podria provocar que les hipoteques variables, que afecten el 72% dels hipotecats, s’enfilin fins al 4%.

Allargar les hipoteques variables

Davant d’aquest escenari, és d’esperar que es torni a disparar la morositat i Bernardos planteja una solució en què tothom hi surti guanyant. L'economista proposa una solució per a les hipoteques variables: que la quota es mantingui fixa, i que a canvi s’allarguin els anys per tornar el préstec. D’aquesta manera també es mantindria el poder de compra dels endeutats per evitar agreujar la situació econòmica.

El mercat de lloguer

Un dels efectes que esperen els experts és que tota la demanda que no pugui accedir al mercat de compra s’acabi desviant al lloguer. Ara bé, Bernardos ha estat clar a l'hora de retallar les expectatives a l’alça dels preus de lloguer: “No seguiran disparant-se perquè la gent no ho podrà pagar”. En aquest sentit, ha pronosticat que els joves encara ho tindran més difícil per emancipar-se i un dels booms que seguiran en augment serà el del lloguer d’habitacions.

Precisament les darreres xifres del portal Fotocasa, ja situen el preu mitjà del metre quadrat en els 14,25, amb un increment interanual a l’octubre del 3,5%. Tot i això, segons aquest mateix portal, en termes intermensuals s’ha registrat un lleuger descens d'1 dècima.

Agafar una grip

Una de les dades que ja mostren clarament la desacceleració del sector de la totxana és que el consum de ciment acumula ja sis mesos de caigudes, després que a l’octubre hagi caigut un 0,4% més. Unes dades que, de moment, apunten a un refredament de l’economia que Bernardos atribueix directament a la Comissió Europea, a qui assenyala com a culpable de la pujada de preus i la tendència inflacionista: "L'electricitat ha inundat d'inflació tota l'economia, perquè repercuteix sobre tot", ha dit. I adverteix que les economies es refreden quan s'apugen els tipus d'interès. Ara bé, relativitza els efectes negatius sobre Espanya: "Nosaltres podem agafar, com a màxim, una grip".

L’encariment dels aliments

Sobre l’escalada de la inflació fins a xifres rècord pel que fa als aliments, Bernardos ha assenyalat directament els supermercats, als que acusa de “fer l'agost” amb la pujada de preus. Sobre la recepta d'abaixar els salaris per poder frenar la inflació, Bernardos ha advertit "Qualsevol oportunitat està molt bé per fastiguejar els treballadors".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz