Cataluña
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 10 de novembre de 2022 | Pedro Sánchez anuncia la reforma del delicte de sedició

  • El Parlament constata la solitud del Govern de Pere Aragonès amb l'aprovació d'una moció de Junts

  • La nord-americana CISCO instal·larà a Barcelona el primer centre de disseny de microxips a tota Europa

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

RTVE Noticies

L'actualitat d'aquest dijous passa per la iniciativa legislativa per reformar el delicte de sedició que ha anunciat, per sorpresa, el president del Govern, Pedro Sánchez, durant una entrevista a La Sexta. Serà substituït per una altra figura amb penes més reduïdes homologables a altres països comunitaris que es coneixerà com a desordres públics agreujats.

Mentrestant, al Parlament s'ha constat la pèrdua de confiança de la majoria que va servir per investir el president de la Generalitat, Pere Aragonès. La Cambra ha aprovat amb els vots de PSC, comuns i la CUP la moció presentada per Junts per Catalunya. Malgrat tot, Aragonès continua confiant a aprovar els nous Pressupostos i torna a fer una crida al suport de JxCat.

En clau econòmica, detaca l'anunci de la companyia nord-americana CISCO, que instal·larà a Barcelona el primer centre de disseny de microxips de la UE. .

Al matí, s'ha aixecat el confinament al voltant d'una depuradora del Prat de Llobregat, on aquest dimecres a la nit es va originar un incendi. Ha fet activar el pla d'emergències per risc químic durant la nit, però ja està controlat. A conseqüència de la millora de la situació, el pla d'emergències per risc químic Plaseqcat ha passat de fase d'emergència a alerta.

D'altra banda, els veïns del barri de la Florida, a les Planes de l'Hospitalet de Llobregat, denuncien que la inseguretat i incivisme han empitjorat després de la pandèmia. La situació ha portat la Generalitat i l'Ajuntament a celebrar una junta de seguretat extraordinària.

En el context de les negociacions dels pressupostos, el conseller d'Interior Joan Ignasi Elena ha qualificat "d'estrany" que Junts per Catalunya no doni suport als comptes pel 2023 perquè "bàsicament els va redactar l'exconseller Jaume Giró". Ho ha afirmat en una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga.

RESUM DE L'ACTUALITAT A CATALUNYA DEL 10 DE NOVEMBRE

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 22:40

    El PP critica que Sánchez fa "un Codi Penal a mida dels sediciosos per aprovar uns pressupostos"

     

    La número dos del PP i portaveu del partit al Congrés, Cuca Gamarra, ha criticat a través de les xarxes l'anunci de la reforma del delicte de sedició advertint que suposa un "alt preu per als espanyols". "Sánchez paga puntualment als seus socis les hipoteques que li permeten continuar a la Moncloa a costa de la igualtat davant la llei", ha indicat.

    També la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha acusat el president del govern espanyol de "desballestar" el Codi Penal per fer-lo "a mida dels condemnats per sedició".  El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, ha advertit que "la història" jutjarà el president Sánchez: "No hi ha traïdor més gran que Sánchez", ha escrit al seu compte de Twitter.

  • 22:30

    Salvador Illa assegura que l'anunci de la reforma del delicte de sedició suposa "mirar endavant"

     

    El primer secretari del PSC ha celebrat a través de les xarxes socials l'anunci de la reforma del delicte de sedició que ha fet  el president del govern espanyol, Pedro Sánchez amb un concís: "Mirar endavant, aquest és el camí".

     

    Per la seva banda, la vicepresidenta espanyola, Yolanda Diaz,  considera que Espanya "avançarà en la direcció d'altres democràcies europees". Dins la seva mateixa formació, el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha celebrat que Pedro Sánchez "compleix així la seva paraula d'homologar el nostre Codi Penal a Europa, tal com va acordar amb nosaltres".

  • 22:20

    ERC posa en valor la negociació política entre els dos governs

     

    En un comunicat, Esquerra Republicana ha valorat "molt positivament" la supressió del delicte de sedició del Codi Penal. Els republicans destaquen que"’l'eliminació de la sedició és un gran pas endavant", "que no hagués estat possible sense la negociació política entre els dos governs", i "l’aposta per la via negociada per acabar amb la repressió". 

  • 22:10

    Pere Aragonès assegura que "és un pas indispensable en la desjudicialització"

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reaccionat en un missatge a Twitter a l'anunci de Pedro Sánchez de reformar el delicte de sedició advertint que la seva eliminació "és un pas indispensable en la desjudicialització". El president català compareixerà aquest divendres a les 9 hores al Palau de la Generalitat per valorar l'anunci.

  • 22:00

    Pedro Sánchez rebutja l'amnistia que demanen les forces independentistes

     

    El president espanyol ha assegurat en una entrevista a La Sexta que la reforma del delicte de sedició no és fruit de la pressió d'ERC per a l'aprovació dels pressupostos estatals, sinó del fet que ara es donen les condicions per portar-la al Congrés. Ha apuntat que aquesta reforma no acontenta les peticions de les formacions independentistes, que no demanen una reforma del Codi Penal, "sinó l'amnistia, quelcom que el govern no acceptarà".

  • 21:50

    Pedro Sánchez anuncia la reforma del delicte de sedició

    El cap de l'executiu espanyol ha anunciat en un una entrevista a La Sexta que el PSOE i Unides Podem presentaran aquest divendres a les 9:30 una iniciativa legislativa al Congrés per derogar el delicte de sedició i substituir-lo pel de desordres públics agreujats. Aquest comportaria penes de presó menors "més o menys homologable al que tenen les democràcies europees". 

  • 19:00

    Aragonès busca la fórmula per aprovar els Pressupostos

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, repeteix com un mantra que els comptes de la Generalitat els va dissenyar l'exconseller d'Economia de Junts, Jaume Giró, i no entendria que ara no els aprovessin. Aragonès assegura que equivaldria a "abandonar la ciutadania".

    L'opció del suport del PSC als Pressupostos es veu com a "factible" i els socialistes insisteixen a mostrar la seva predisposició a negociar tot i la insistència d'ERC per buscar a Junts. Amb qui sí que han avançat les negociacions és amb els comuns que es mostren com la solució a les baralles entre les forces independentistes per aprovar uns Pressupostos que ajudin a la gent. 

  • 18:32

    Prop de 12.000 persones visiten el Saló de l'Ocupació i la mostra Bizbarcelona

     

    Prop de 12.000 persones han visitat el Saló de l'Ocupació i la mostra Bizbarcelona, que entre dimecres i dijous s'han celebrat al recinte firal de Montjuïc, a Barcelona. Durant dos dies, els salons han reunit en aquest espai tots els recursos i serveis ocupacionals de la capital catalana, així com les eines, l'acompanyament i els ajuts que ofereixen els diferents agents públics i privats vinculats a l'emprenedoria i a l'activitat econòmica local. 

  • 18:25

    Troben una mandíbula d'Homo sapiens de fa 15.000 anys al jaciment del Molí de Salt

     

    L’última campanya de l’IPHES al jaciment Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet, ha finalitzat amb la troballa d’una mandíbula d’Homo sapiens pertanyent a un individu d’entre quatre i cinc anys que va viure fa 15.000 anys. És el segon fòssil humà més antic aparegut a Catalunya i el primer trobat en aquest jaciment en dues dècades d’expedicions.

     

  • 18:00

    El saló del gaming Saga reunirà la indústria del videojoc en català 

     

    El saló de gaming Saga presentarà els equips de la primera divisió de la competició en català del videojoc Legue of Legends, que a partir del 2023 seran reconeguts oficialment. Plataforma per la Llengua, impulsors de l’esdeveniment, ha donat aquest dijous detalls de la iniciativa, que se celebrarà el 3 i 4 de desembre a la Farga de l’Hospitalet per visibilitzar els videojocs, les competicions i les retransmissions d’esports electrònics en català. El saló comptarà amb una quarantena d’expositors, una marató de 36 hores de videojocs, partits d’exhibició del Barça eSports, la final a quatre de la competició catalana Llop, una Copa de les Estrelles i una final contra el Barça. 

     

  • 16:53

    El Parlament constata la pèrdua de confiança de la majoria parlamentària del Govern

     

    PSC-Units, els comuns i la CUP han votat a favor de la moció de JxCa que planteja que Pere Aragonès ha perdut la confiança del Parlament. ERC, Cs i el PP s'ha abstingut i Vox no ha votat. Els grups  han aprofitat el debat de la breu moció per criticar el Govern d'ERC. Tant JxCat com el PSC-Units han recriminat a Aragonès que estigui dirigint un executiu "feble" i "fràgil" i li han demanat que aclareixi amb quins suports compta per governar. 

    La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que el Govern vol "construir confiances encara que siguin parcials": "Mesura a mesura".

  • 15:00

    El Govern aplaudeix l'anunci d'inversió de Cisco a Barcelona i recorda que Aragonès s'hi ha reunit diverses vegades

     

    El Govern ha celebrat aquest dijous la decisió de l'empresa Cisco d'escollir Barcelona per fer-hi el seu primer centre de disseny de semiconductors a la Unió Europea. "Es tracta d'una inversió altament estratègica que tindrà un fort impacte per accelerar l'activitat d'R+D a Catalunya vinculada als semiconductors, dinamitzar la indústria local i captar nous projectes d'inversió estrangera".

  • 13:56

    Es tanca el conflicte al sector del metall a Barcelona: els sindicats validen l'acord

     

    CCOO i UGT han validat aquest dijous el conveni del metall de Barcelona, que fixa un increment salarial del 4,2% per al 2022, amb efectes retroactius a 1 de gener. L'acord també estableix un 3,9% de pujada per al 2023 i el mateix percentatge per al 2024, a més d'una clàusula de revisió salarial.

     

    Així, es tanca el conflicte obert al sector del metall de la demarcació de Barcelona, que durant els últims mesos s'ha mobilitzat diversos dies a la capital catalana.

  • 13:54

    La Fundació Arrels demana ajuda a la ciutadania per fer front a un dèficit de més de 400.000 euros

     

    Crit d'alerta de la Fundació Arrels. L'entitat assegura que no podrà atendre més persones sense llar si la previsió econòmica no millora. La inflació ha disparat les despeses de manteniment i de subministrament dels centres, allotjament i serveis, que en alguns casos es dupliquen respecte fa un any.

    Arrels ha demanat ajuda a la ciutadania per fer front a un dèficit sobrevingut de més de 400.000 euros. L’entitat ho atribueix a la guerra d’Ucraïna i l’escalada de preus per la inflació, així com una davallada dels ingressos que els solen arribar a través de donatius i quotes.

    La Fundació Arrels al límit

     

  • 13:29

    Sant Adrià de Besòs avança l'encesa de l'enllumenat nadalenc i serà la primera ciutat a fer-ho

     

    L'ajuntament de Sant Adrià de Besòs avançarà l'encesa dels llums de Nadal al 18 de novembre. Serà una de les primeres ciutats a fer-ho en un any en què molts ajuntaments opten, justament, per endarrerir l'encesa i reduir el nombre d'hores d'il·luminació per estalviar energia.

     

    A Sant Adrià, en canvi, l'enllumenat estarà encès durant més hores, fins a la mitjanit. A més, hi haurà quatre dies en què els llums estaran encesos tota la nit: per Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any i Reis.

  • 13:01

    Correos posa a prova a Catalunya el primer eco-carro de repartiment assistit

     

    La prova pilot de l'ús del nou carro s'està duent a terme a onze poblacions catalanes amb l'objectiu de facilitar la distribució als carters. Els carros de repartiment assistit han estat fabricats per les startups Mooevo i Scoobic. Han desenvolupat una solució de mobilitat basada en un motor elèctric que produeix zero emissions.

    Aquests carros estan pensats per a ser utilitzats en nuclis urbans, especialment en zones de repartiment "poc concentrat", com a zones d'habitatges unifamiliars i polígons industrials.

  • 12:58

    Més presència policial als punts conflictius al barri de la Florida, de L'Hospitalet

     

    L’alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, reconeix problemes al barri de la Florida: "No acaba d'estar com ens agradaria a tots". La situació ha portat la Generalitat i l'Ajuntament a celebrar una junta de seguretat extraordinària on s'ha decidit posar en marxa a partir del 14 de novembre un pla per incrementar la presència policial en els punts conflictius.

     

    Per una altra banda, la conselleria d'interior es compromet a impulsar la coordinació de més agents de "tots els cossos de seguretat" al barri: "Més presencia allà on s'han detectat més problemes i sensació d'inseguretat", ha destacat el conseller Joan Ignasi Elena. 

  • 12:55

    Un estudi de Sant Joan de Déu alerta de l'impacte de la contaminació ambiental en els infants

     

    Els factors ambientals com el soroll, les emissions del trànsit o els pesticides repercuteixen en la nostra salut i, especialment, en la dels infants. Ho recorda un estudi de l'ISGlobal i l'Hospital Sant Joan de Déu que alerta de les repercussions d’estar exposats a aquests factors i proposa millores, sobretot, en els entorns escolars.

  • 12:47

    CCOO i UGT reclamen als partits aprovar els pressupostos de la Generalitat de l'any vinent

     

    Crida unànime dels sindicats majoritaris als partits catalans, perquè deixin de banda les picabaralles electorals i aprovin els pressupostos per a l'any vinent. Uns comptes, que entre d'altres, han d'incloure un pla de xoc per lluitar contra l'impacte de la crisi de preus en les més vulnerables.

    Catalunya ha de tenir pressupostos "tant sí com no" així s'han expressat els líders de l'UGT i Comissions Obreres. Camil Ros i Javier Pacheco han exigit als partits voluntat d'acord, en primer lloc, per evitar perdre els més de 3.100 milions d'euros que es deixarien d'ingressar amb una pròrroga pressupostària. 

  • 12:31

    Pere Aragonès assegura que el CEO mostra que el lideratge del país es decideix entre el PSC i ERC

     

    El president de la Generalitat ha mantingut que l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió mostra "dos models de lideratge". Segons Aragonès el del PSC suposa "una visió molt més lligada a la subordinació de Catalunya respecte a l'Estat". En canvi, el d'Esquerra és un model "independentista, progressista, d'esquerres i republicà". Pere Aragonès també ha advertit que si Junts no aprova els Pressupostos suposaria "abandonar la ciutadania". 

  • 12:10

    Els CAP incorporaran 70 higienistes fins a finals d'any i s'arribarà als 365 durant el 2023

     

    Els centres d'atenció primària de Catalunya incorporaran des d'ara i fins a finals d'any 70 higienistes dentals i s'arribarà fins als 365 l'any que ve. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ho ha anunciat en una roda de premsa al CAP d'Arbúcies, un dels primers a incorporar aquesta nova figura.

    La mesura respon a la voluntat de potenciar l'atenció primària com a "columna vertebral" del sistema de Salut amb noves figures i fer arribar aquests serveis, habitualment assumits per la privada, a tota la població.

  • 11:47

    Els Mossos aturen a Barcelona un bus de 'Hazte Oir'

     

    En compliment d'una denúncia de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No Discriminació, els Mossos d'Esquadra han aturat un bus de l'associació 'Hazte Oir' que circulava per Barcelona amb missatges en contra de la Llei Trans. A més, el Departament d'Igualtat i Feministes ha obert un expedient sancionador contra l'organització.

  • 10:50

    La família ucraïnesa que ocupava un pis a Sant Adrià de Besòs, desnonada després de mesos del primer intent

     

    La guerra ha polititzat la disputa per un pis situat a Sant Adrià de Besòs. Una propietària russa i uns llogaters ucraïnesos estan enfrontats per un habitatge ocupat que una comitiva judicial està recuperant en aquests moments. El passat mes de febrer ja es va intentar desnonar, però la pressió de la família i dels activistes antidesnonaments ho va evitar. Ara, però, la família ocupant del pis l'ha abandonat abans de l'arribada de la comitiva. Això sí, han deixat una porta antiocupació que ha dificultat la tasca, segons explica a RTVE Carla Duran, l'advocada de la propietària.

    Més enllà d'aquest detall, no hi ha cap resistència. Ni ocupants al pis ni activistes al carrer. Fort dispositiu policial de Mossos d'Esquadra.

  • 10:30

    L’alcaldessa, Núria Marín, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, presideixen la reunió extraordinària de la Junta Local de Seguretat de L’Hospitalet. En la reunió es tractarà la situació al barri de la Florida-les Planes.

     
  • 10:30

    L'aeroport de Reus connectarà amb París amb una nova ruta aquesta primavera

     

    L'aeroport de Reus connectarà amb París Orly a partir de la primavera vinent. La companyia Vueling oferirà una nova ruta que enllaçarà dos dies a la setmana, els dimecres i diumenges, la Costa Daurada amb la capital francesa. Els primers vols s'han previst per al 26 de març de 2023.

    La incorporació d'aquesta nova operativa és el resultat del treball conjunt de la Taula Estratègica de l'Aeroport de Reus, que compta amb l'impuls del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. 

  • 10:05

    Estrasburg rebutja el recurs de Mas per les informacions que li atribuïen comptes a Suïssa

     

    El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) rebutja el recurs de l'expresident Artur Mas per les informacions publicades al diari 'El Mundo' que l'acusaven de cobrar comissions i dipositar-les en comptes a Suïssa. 

    El tribunal creu que el fet que optés només per la via penal per denunciar els fets el va "privar de la possibilitat de reparar la vulneració" i que aquesta opció va "limitar l'abast d'avaluació dels tribunals espanyols". "El demandant no ha pogut mostrar que l'Estat no l'hagi ofert suficient protecció i que hi ha hagut una vulneració del respecte a la seva reputació", detalla l'òrgan judicial.

  • 09:30

    Cap ferit ni incidència greu durant l'incendi a la depuradora del Prat

     

    L'incendi a la depuradora d'aigua del Prat, que ha obligat a activar el Plaseqcat per risc químic, s'ha resolt sense cap incidència ni cap persona ferida. A primera hora del matí hi ha hagut una falta de subministrament d'enllumenat públic al carrer Begues i al seu voltant. A hores d'ara, però, ja funciona amb normalitat. Tots els plans de seguretat activats durant la nit han funcionat com estava previst, així com els equips intervinents. 

    Els bombers valoren ara els possibles danys estructurals causats. La depuradora recuperarà la normalitat progressivament al llarg del dia.

  • 9:05

    Elena insinua que el PSC l'ha fet pagar per ser exmilitant del partit

     

    El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, explica que el PSC el va avisar que serien durs amb ell per ser exmilitant socialista. Ho ha afirmat en una entrevista al Cafè d'idees de La2 i Ràdio 4

     

     
  • 8:20

    La previsió d'aquest divendres 4 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras. 

     

    Dijous amb més sol, restes de núvols i ambient més fresc al migdia. Entre demà i dissabte les pluges podran ser intenses al sud de Catalunya. 

  • 8:10

    Rússia ordena la retirada de les seves tropes de Kherson, la ciutat més important que han conquerit en la guerra d'Ucraïna, però Kíiv s'ho mira amb prudència.

     

    Fa setmanes que Rússia va ordenar l'evacuació de civils de la zona davant l'avenç ucraïnès, i en els últims dies la bandera russa ha deixat d'onejar als edificis administratius. Segons Moscou, s'havia fet impossible el manteniment de les tropes i acusen Ucraïna de bombardejar instal·lacions civils com escoles o hospitals. Es tracta de la retirada de tropes més important des que va començar el conflicte avui fa 260 dies.

  • 8:05

    Controlat l'incendi a la depuradora del Prat de Llobregat i aixecat el confinament de 500 metres al seu voltant

     

    Els Bombers han donat per controlat l'incendi a la depuradora del Prat de Llobregat (Baix Llobregat), segons ha informat el cos d'emergències. A conseqüència de la millora de la situació el pla d'emergències per risc químic Plaseqcat ha passat de fase d'emergència a alerta. 

    Els agents continuen treballant a la zona amb 12 dotacions, inundant d'escuma la zona afectada per l'incendi per evitar revifalles. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha informat de possible afectació a la qualitat de l'aigua al tram final del riu Llobregat i les platges del Prat, però no afecta el subministrament d'aigua de boca.

  • 8:00

    L'ACTUALITAT, MINUT A MINUT

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 10 de novembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz