Cataluña
L'entrevista

Joaquim Nadal: "Farem tots els moviments que calgui per tenir pressupostos"

Notícia - Cafè d'idees 
  • El conseller de Recerca i Universitats ha acceptat la conselleria perquè, diu, s'acota al "futur incert" que viu Catalunya

  • Nadal ha qüestionat la legitimitat institucional de Carles Puigdemont

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
3 min.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, creu que s'obrirà l'espectre al Parlament en l'aprovació dels comptes de la Generalitat pel 2023: "Aragonès va dir que farem tots els moviments que calgui per tenir pressupostos".

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Nadal ha destacat que Pere Aragonès ha dit clarament que Catalunya necessita pressupostos. Nadal diu els pressupostos porten "l'accent i la mà" del conseller Giró i diu que a Junts per Catalunya "no ho poden oblidar".

A més, considera que "tard o d'hora" negociaran amb altres forces polítiques "que diuen estar en disposició de parlar", una referència implícita al PSC.

"La gent no vol eleccions excepte els destroyers"

Nadal admet que no està a les seves mans negociar els comptes, però recorda que "convé tenir-ne com més aviat millor". El conseller afirma que molta gent a Catalunya vol pressupostos per evitar eleccions anticipades "excepte els 'destroyers'".

Nadal no ha volgut identificar a qui es refereix amb el qualificatiu de 'destroyers' però sí que ha dit que l'ANC és diferent d'Òmnium, "per pragmatisme".

"Si creuen que fent una política negativa arribaran a unes eleccions que ells guanyaran, s'equivoquen molt", ha assegurat sobre l'estratègia de Junts i l'Assemblea Nacional Catalunya.

Sobre la carta de Puigdemont: "No aporta res de nou"

El conseller de Recerca i Universitats resta importància a la carta publicada per l'expresident Carles Puigdemont en la qual rebutja reformar el delicte de sedició. "No aporta gaire res de nou" en el panorama polític català i espanyol actual, assegura el conseller.

Creu que no afectarà l'estratègia de diàleg del Govern català: "El president legítim a Waterloo és un episodi de fa cinc anys", ha apuntat.

Nadal recorda que hi ha hagut dos presidents de la Generalitat des del seu mandat i li reconeix la legitimitat que li donen els independentistes, "però no té legitimitat institucional".

Aposta per retornar a l'essència de l'estatut del 2006

El recentment nomenat conseller aposta per retornar a "les essències més pures de l'Estatut de 2006" sense la "retallada" del Tribunal Constitucional, per construir un "autogovern sòlid" que avanci cap a l'autodeterminació i l'amnistia, tot i reconèixer que hi ha gent que considera "autonomisme barat".

Nadal defensa el diàleg com l'única via per aprofundir l'autogovern: "la reconstrucció d'un clima de diàleg a Catalunya és imprescindible".

El conseller ha explicat per què ha acceptat la conselleria de Recerca i Universitats: diu que a qualsevol altra hauria dit que no i ho veu com "un regal" al final de la seva vida activa. Nadal diu que ha acceptat la conselleria perquè s'acota al "futur incert" que viu Catalunya. En el cas d'unes noves eleccions,"probablement s'hauria acabat la meva carrera", ha assegurat Nadal.

El conseller de Recerca i Universitats no confia en el federalisme del PSOE.

Aposta per una "feminització creixent" en l'àmbit de les places del professorat i la recerca a les universitats catalanes. Nadal ha defensat que primer calen "més catedràtiques" perquè hi hagi més candidates a dirigir els centres universitaris.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz