Cataluña
Agricultura

La 'Vinya d'en Sabater', el projecte que vol recuperar el passat vinícola de Santa Coloma de Gramenet

  La Recepta Perduda
  • El 1870 la fil·loxera va afectar les vinyes de Santa Coloma de Gramenet, una zona agrícola molt fèrtil

  • ‘Vinya d’en Sabater’ és un projecte experimental de recuperació del patrimoni vitivinícola del municipi

  • Recupera tot el contingut de ‘La Recepta Perduda’ a RTVE Play Catalunya

ARIADNA PUERTAS
2 min.

Sabies que a Santa Coloma de Gramenet es conreen vinyes? El projecte la ‘Vinya d’en Sabater’ intenta recuperar el patrimoni vitivinícola del municipi. A La Recepta Perduda’, programa disponible a RTVE Play Catalunya, l’actriu Sílvia Abril descobreix que encara queden terrenys de cultiu a la ciutat.

Tradició agrícola

El tipus de sòl, el clima, temperat per la brisa marina i la seva proximitat al riu Besòs, fan de Santa Coloma un lloc ideal pel conreu, especialment de la vinya.

I és que Santa Coloma de Gramenet, encara que ara no ens ho sembli, té una gran tradició vitícola que es remunta a la civilització ibera.

La plaga de la fil·loxera el 1870, va acabar amb el conreu de la vinya, deixant els camps de Santa Coloma dedicats exclusivament a l'horta. Fins a la dècada dels seixanta al segle XX, a Santa Coloma es podia trobar pràcticament qualsevol producte cultivat, tomàquets, pebrots, ceba...

Vinyes de Santa Coloma de Gramenet RTVE

L'onada migratòria i el consegüent creixement demogràfic de la ciutat i la industrialització, van transformar el paisatge de la ciutat. Actualment, els quasi 120.000 habitants que té Santa Coloma es dediquen al sector secundari i terciari. Només un treballa encara a la pagesia. En Carles Zaragoza és l’últim pagès que queda i sap que no té relleu generacional.

Sílvia Abril i Carlos Zaragoza a Santa Coloma de Gramenet RTVE

Recuperar la vinya

Per intentar recuperar l’antiga relació de la ciutat amb la vinya, s’ha posat en marxa un projecte experimental de recuperació del patrimoni vitivinícola: “Vinya d’en Sabater”. Dirigit per Asce Calderón, aquesta iniciativa permet a vint joves del municipi formar-se en l’ofici, amb l’objectiu de donar a conèixer la cultura del vi i de recuperar la vinya antiga, però de manera totalment ecològica.

Com ho han fet? Han adaptat els terrenys que formaven part de la localització que dona nom al projecte, dins del Recinte Torribera, a prop del Nus de la Trinitat. L’espai s’ha dividit en tres zones situades en diferents alçades, seguint el desnivell de la muntanya. Els alumnes són els encarregats de realitzar el cultiu i la recollida.

El producte que es produeix en aquest projecte no es pot vendre, ja que és un vi experimental, utilitzat pels sommeliers de l’escola d’oficis.

Jove realitzant la recollida de raïm als camps de Santa Coloma de Gramenet RTVE

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz