Cataluña
Manifestació

La salut mental no pot ser un "privilegi": els joves reclamen més mesures

  • Centenars de joves es manifesten als carrers de Barcelona per reclamar el dret a la salut mental

  • Els trastorns mentals es multipliquen exponencialment des de la pandèmia

Les temptatives de suïcidi entre els menors de 19 anys han augmentat un 27%

Maria Bosch
3 min.

"La salut mental no pot ser un privilegi". Centenars de joves han sortit aquest dijous als carrers de Barcelona per reclamar un "pla de xoc urgent" per millorar l'accés a les teràpies psicològiques i psiquiàtriques en un moment en què els trastorns mentals s'han multiplicat exponencialment des de la pandèmia. De fet, 1 de cada 3 joves van acudir per primer cop l'any passat a un centre de salut mental.

Per això, el Sindicat d'Estudiants ha convocat una aturada i una mobilització que ha començat a Plaça Catalunya a les 12 h per defensar el dret a la salut mental. Reclamen més recursos pel que consideren una greu pandèmia silenciosa: trastorns d'ansietat, depressió i una elevada taxa de suïcidis. Una xacra social, segons afirmen, que no soluciona ningú pel col·lapse a la sanitat pública.

Els joves reclamen més mesures

Amb el lema "La salut mental no pot ser un privilegi de classe ni un negoci", els convocants han animat a participar “massivament” en les protestes per reclamar més mesures, com:

Els estudiants es manifesten per reclamar més inversió en salut mental | Lourdes Gata

S'incrementa la taxa de suïcidis entre joves

Preocupa l'augment de casos de trastorns mentals que s'han multiplicat en aquests mesos de tancaments i restriccions forçats per la pandèmia, en especial entre adolescents i joves. De fet, 26.000 joves van acudir per primera vegada a un centre de salut mental l'any passat, el que representa 1 de cada 3 usuaris.

A Catalunya, les temptatives de suïcidi entre els menors de 19 anys han augmentat un 27% en l’últim any. Hospitals, centres d’atenció i telèfons de prevenció estan desbordats i denuncien manca de recursos.

Psicologia, el segon grau més demandat

Aquesta creixent preocupació per l'àmbit de la psicologia es reflecteix també en la demanda d'aquest grau universitari a Catalunya, ja que ha passat a ser el segon més demandat, seguit d'Administració d'Empreses.

Psicologia, el segon grau més demandat a Catalunya

Segons un estudi de l'Agència de Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, les places demandades enguany pels estudiants dupliquen l'oferta existent.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz