Televisión
Es trenca la coalició

Aragonès descarta eleccions i reformularà el Govern després de la sortida de Junts del Govern

  • El 55,7 de la militància de la formació independentista vota a favor d’abandonar l’executiu català

  • Un 79% dels afiliats han participat en la consulta que precipita el trencament de la coalició de govern

  • Pere Aragonès descarta avançar eleccions i decidirà aquest mateix cap de setmana els nous consellers

Marc Guasch | Beatriz Gálvez
6 min.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha desmarcat de la decisió de Junts d'abandonar el Govern. "Una decisió que respecto, però no comparteixo", ha dit. En un missatge institucional, Aragonès ha afirmat que descarta convocar eleccions i aposta per seguir governant.

El president ha afegit que no descarta tampoc reformular el Govern amb independents després de la sortida de Junts: "En els propers dies renovaré el Consell Executiu i incorporaré nous consellers i conselleres". A més, el president ha assenyalat que el relleu ho farà amb "celeritat".

"Cal continuar governant, buscant i construint aliances. Buscant sempre la via dels grans consensos", així vol contribuir a l'estabilitat de les institucions, ha afegit Aragonès, qui vol esgotar aquesta legislatura fins al final

Junts abandona el Govern

Aquest posicionament ha arribat després que Junts fes públics els resultats de la seva consulta en què s’ha decidit pel "no". El 55,7% de la militància ha acabat votant en contra de la continuïtat dins de l’executiu català a la consulta que s’ha tancat a les 5 de la tarda amb una participació del 79,2%, la més important fins ara dins de la formació independentista. En canvi, el 42,4% dels afiliats han apostat per seguir dins de l'executiu. El mateix secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha comunicat el resultat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, poc abans que es fes públic.

Després d'una reunió de l'Executiva, la presidenta del partit, Laura Borràs, ha assegurat que la decisió de les bases evidencia que "Junts gana i Pere Aragonès perd". Borràs considera que la "legitimitat democràtica" del president queda "en entredit".

En una roda de premsa, Borràs ha defensat el resultat com un "pas de responsabilitat". "La militància no vol estar en un govern que no avanci cap a la independència", ha recalcat. La líder de Junts ha recordat, així mateix, que si els seus afiliats han decidit que sortir del Govern és perquè no s'estaven complint els acords signats fa un any i mig.

Per la seva banda, el secretari general de la formació, Jordi Turull, ha assenyalat que hi havia "elements troncals" que no s'estaven complint de l'acord amb ERC. "Nosaltres volem que es continuï complint l'objectiu de la independència de Catalunya. Que ningú es faci il·lusions si pensa que el moviment independentista s'afebleix", ha advertit Turull.

Junts passa a l'oposició

Les conseqüències de la decisió són inevitables. L’executiva de Junts s’ha reunit tot just s’ha conegut el resultat de la consulta. Ara s’espera que es decideixi l’estratègia a seguir durant la segona meitat de la legislatura, en què passen a convertir-se en la segona força de l’oposició per darrere del PSC.

També ERC haurà d’assumir la dificultat de governar amb només 33 diputats i, per tant, haurà de buscar nous suports, segurament amb els comuns, per intentar garantir-se una mínima opció de poder governar. El primer escull seran uns Pressupostos en els quals havia treballat el fins ara conseller d’Economia, Jaume Giró, un dels que apostaven per seguir a l’executiu. El que els republicans ja han descartat és la possibilitat d'avançar les eleccions com ja han començat a reclamar des de les files de Junts.

Els relleus, aquest cap de setmana

S’espera que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, decideixi aquest mateix cap de setmana les persones que hauran de substituir els set consellers que marxen. La seva renúncia haurà de sortir publicada primer al DOG, per la qual cosa el procés podria allargar-se fins dilluns tot i la celeritat amb què ja ha avançat que vol actuar ERC.

Immediatament després de conèixer el resultat de la consulta, Aragonès s'ha reunit a Palau amb el seu equip més proper. Un dels primers nomenaments serà el del substitut del vicepresident cessat, Jordi Puigneró, i que va ser el que va acabar precipitant la crisi després que reconegués que coneixia l'amenaça d'una moció de confiança llançada per la seva formació durant el debat de política general al Parlament.

Els consellers que ara hauran d'abandonar el seu càrrec són Jaume Giró, a Economia, Victòria Alsina a Acció Exterior, Gemma Geis a Recerca i Universitats, Josep Maria Argimon, a Salut, Violant Cervera a Drets Socials i Lourdes Ciuró a Justícia. Cervera ha estat la primera consellera a "agrair la confiança dipositada" durant el seu pas per la Generalitat i ha destacat que "ha estat un autèntic honor".

Les dues ànimes dins de Junts

Pel que fa a Junts, la transcendental decisió de la militància, també suposa una forta sacsejada en la relació de les dues ànimes del partit. Recordem que tot i que les figures més carismàtiques com la presidenta de la mateixa formació, Laura Borràs, i l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, havien defensat abandonar el Govern, la majoria dels consellers, amb Victòria Alsina i Jaume Giró al capdavant, havien defensat la continuïtat per seguir sent “rellevants”.

Des de les files de Junts, l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha celebrat la decisió dels militants de trencar amb ERC: "La meva enhorabona", ha expressat a través de Twitter. També ha fet servir les xarxes socials el diputat Joan Candell, que ha apostat decididament per la convocatòria de les eleccions.

Sánchez defensa l'estabilitat del Govern

Una de les primeres reaccions a la sortida de Junts, ha estat la del president del Govern, Pedro Sánchez. A la roda de premsa posterior al Consell d'Energia de la UE, Sánchez s'ha mostrat partidari de "l'estabilitat de la Generalitat", alhora que ha garantit que "sigui quina sigui la conjuntura", mantindrà la mà estesa "en favor del diàleg pel retrobament".

Aquest mateix divendres, el líder del PSC, Salvador Illa, havia advertit que fos quin fos el resultat veia el Govern "debilitat". La moneda de canvi a l'estabilitat oferta per Sánchez podria estar en els Pressupostos de l'Estat. Malgrat tot, l'exportaveu dels republicans, Joan Tardà, advertia al Cafè d'Idees que seria "un error immens" aprovar els comptes estatals sense una modificació del Codi Penal i el delicte de sedició.

El president del PP català, Alejandro Fernández, ha assegurat de la seva banda que "allà estarà el líder del PSC, Salvador Illa, per a acudir al rescat" d'ERC ara que els republicans es veuen abocats a governar en solitari a la Generalitat. "Que ningú es preocupi molt", ha dit en un missatge a Twitter. "Illa acudirà al rescat... Ho estava desitjant", ha dit.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz