Televisión
Crisi de govern

Junts sotmetrà a votació de la militància la continuïtat al Govern

  • El partit s'ha reunit durant 8 hores per decidir si marxar o no del Govern

  • La consulta a la militància serà el dia 6 i 7 d'octubre i donen tres dies a Aragonès perquè rectifiqui

  • El president Aragonès no es dona per interpel·lat per Junts per Catalunya

4 min.

Junts per Catalunya es manté al Govern, de moment. Després de 8 hores de reunió executiva intensa ha decidit sotmetre a votació de la militància la continuïtat al Govern. Els dies 6 i 7 d'octubre es durà a terme aquesta consulta. Tampoc substituiran al vicepresident Jordi Puigneró fins a saber el resultat.

Així ho han explicat la presidenta del partit, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, en una roda de premsa aquest dijous després de la reunió de la direcció. La decisió l'han pres per unanimitat.

El partit també dona marge al president de la Generalitat, Pere Aragonès, fins diumenge per negociar. Junts li farà arribar una proposta de "concrecions, garanties i terminis" sobre els tres punts que exigeix el partit a ERC: la unitat estratègica, l'aposta per l'amnistia i l'autodeterminació, i coordinar l'acció a Madrid. La direcció de Junts formularà dilluns que ve el text de la pregunta.

El president Aragonès, que seguia els esdeveniments al Parlament, no es dona per interpel·lat per Junts per Catalunya, segons fonts de presidència. Considera que no ha rebut encara cap proposta i que ja va explicar el seu full de ruta al debat de política general.

Reaccions de la jornada

Durant aquest dijous, alguns membres del govern s'han pronunciat sobre la crisi. Per la part d'ERC, Laura Vilagrà assegura que no contemplen unes eleccions, però sí un govern en solitari. Mentre que Laura Borràs assegura que la lleialtat de Puigneró amb el president ha estat total i ha retret a Aragonès la seva "deslleialtat" i li recorda que JxCat li va fer president.

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha criticat la decisió "unilateral" del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de destituir el fins ara vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró.

El secretari general de JxCat, Jordi Turull, en una entrevista a Rac 1, també ha deixat clar que la decisió final la prendrà la militància. "Amb la decisió d'ahir ens sentim bastant expulsats del Govern", ha afegit després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi destituït el vicepresident, Jordi Puigneró.

Després d'hores de reunió el dimecres primer amb el Govern i després amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, finalment el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar la destitució de Puigneró perquè, segons va dir, li ha perdut la confiança. En un comunicat posterior des de Junts van advertir que es tracta d'un "error històric" que posa en perill el projecte independentista i van afegir que la decisió del president "vulnera" l'acord de govern.

Socialistes i comuns, clau en l'estabilitat de govern

En aquest escenari, socialistes i comuns poden jugar un paper clau en l'estabilitat del Govern a través dels seus suports. Tots dos coincideixen que l'executiu està en temps de descompte. I li demanen que se centri a governar.

El líder del PSC, Salvador Illa, ha lamentat que hi hagi un "comportament irresponsable i egoista" d'ERC i Junts en un moment "complicat" en el qual cal centrar-se en els problemes dels ciutadans. "Pensen en els seus interessos electorals i estan malbaratant el temps dels catalans", ha afegit en una entrevista a 'Catalunya Ràdio'.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també s'ha pronunciat sobre la crisi de Govern. Ha fet una crida aquest dijous perquè els partits del Govern resolguin la crisi actual. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una crida aquest dijous perquè els partits del Govern resolguin la crisi actual. "Que s'acabi ja, la ciutadania en general no ens mereixem aquest espectacle", ha dit preguntada pels periodistes en un acte. , ha dit preguntada pels periodistes en un acte.

Per una altra banda, el portaveu parlamentari dels comuns, David Cid, veu "incomprensible" que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, "esperi eternament" que Junts "es decideixi". En una entrevista a SER Catalunya Cid ha criticat que el president estigui esperant "la partida de ping-pong" entre ERC i Junts per veure "qui marxa o qui fa fora" del Govern.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz