Cataluña
Vall d'Hebron

Medicina personalitzada per a tots els infants amb càncer a Espanya: objectiu d'un nou estudi

  • Avui dia, els hospitals espanyols que tracten pacients pediàtrics oncològics segueixen procediments diferents

  • Ara, la finalitat del projecte és crear una estratègia estatal

  • Al projecte participaran més de 500 pacients amb tumors pediàtrics tractats en qualsevol hospital del territori

Maria Bosch | Elena Santos
2 min.

Facilitar l’accés de tots els nens i adolescents amb càncer a Espanya a la medicina personalitzada independentment del seu lloc de residència. Aquest és l'objectiu d'un estudi coordinat per Vall d’Hebron en què participaran més de 500 pacients amb tumors pediàtrics. Avui dia, els hospitals espanyols que tracten pacients pediàtrics oncològics segueixen procediments diferents. Ara, la finalitat del projecte és crear una estratègia estatal.

A Catalunya, des de l'estiu del 2021 i arran d'un pla del CatSalut, ja s'apliquen per sistema estudis personalitzats en tots els infants amb càncer des del diagnòstic, estudis que se centralitzen a Vall d'Hebron i a Sant Joan de Déu. A la resta de l'Estat, però, hi ha diferències segons la zona residencial i el centre de referència.

Milorar la supervivència

Concretament, es vol dissenyar i avaluar durant els pròxims quatre anys un programa de seqüenciació de tumors infantils a escala estatal que segueixi uns estàndards de diagnòstic i tractament i contribueixi, alhora, a millorar la supervivència. Un total de 12 centres hospitalaris i de recerca que participen en el projecte.

Tot i que inicialment el projecte es portarà a terme en pacients amb tumors d'alt risc, un cop implementat s'espera poder arribar a tots els pacients pediàtrics amb càncer.

Més de 500 pacients participants

Al projecte participaran més de 500 pacients amb tumors pediàtrics tractats en qualsevol hospital del territori, i està especialment dirigit a casos d'alt risc, és a dir, amb major mortalitat. Mitjançant diferents tècniques, se seqüenciaran els tumors en el moment del diagnòstic o de la recaiguda i s'estudiarà l'existència de síndromes de predisposició hereditària al càncer, entre altres.

El projecte SEHOP-PENCIL està desenvolupat per la Societat Espanyola d'Hematologia i Oncologia Pediàtriques (SEHOP) i coordinat pel Servei d'Hematologia i Oncologia Pediàtrica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i el grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). El finança amb 2 milions d'euros l'Instituto de Salud Carlos III.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz