Cataluña
Política

Batalla fiscal entre comunitats: Andalusia suprimeix l'impost sobre el patrimoni

  • El president andalús convida els empresaris catalans a instal·lar-se a Andalusia

  • Escrivá critica la cessió d'impostos estatals a les autonomies i defensa una recentralització fiscal

  • Foment del Treball lamenta que el president d'Andalusia faci una crida a deslocalitzar les empreses catalanes

Nadia Somoza i Maria Bosch
4 min.

Reoberta la batalla fiscal i política entre comunitats amb la decisió d'Andalusia de suprimir l'impost sobre el patrimoni. L'espurna ha saltat en el moment que el president andalús, Juanma Moreno, ha fet una crida als empresaris catalans a traslladar-se a Andalusia. Unes paraules que no han estat ben rebudes per part de la Generalitat ni de la patronal Foment del Treball.

La portaveu del Govern, Patricia Plaja, ha criticat que el president andalús utilitzi la política fiscal per parlar de Catalunya i ha demanat que "deixi els catalans en pau". El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, s'ha manifestat a favor d'eliminar l'impost de patrimoni, però ha carregat contra Moreno per buscar un "conflicte territorial". Per la seva banda, les paraules del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions també han incentivat la batalla fiscal en plantejar una "recentralització".

El Govern de la Generalitat obre la porta a estudiar mesures per evitar la competència fiscal deslleial

Andalusia convida els empresaris catalans a instal·lar-s'hi

El president andalús, Juanma Moreno, ha convidat els empresaris catalans a instal·lar-se a Andalusia després que aquesta comunitat hagi decidit suprimir l'impost de patrimoni. "Als empresaris catalans els dic que aquí està la seva terra", ha afirmat aquest dimarts en una intervenció en un fòrum organitzat a Sevilla. Segons Moreno, "hi ha arguments de sobra" perquè es traslladin a Andalusia. "A Catalunya hi ha impost de successions. Aquí no. A Catalunya hi ha impost de patrimoni. Aquí no. A més, aquí no ens independitzarem mai perquè som orgullosament part d'Espanya", ha dit Moreno.

A banda d'aquesta invitació, la decisió de Moreno, que governa amb majoria absoluta del PP, d'eliminar l'impost de patrimoni per competir amb Madrid ha generat polèmica. El govern espanyol ha criticat la decisió, que també han censurat els partits de l'esquerra.

Catalunya recapta prop del 40% del total de l'impost de patrimoni de tot l'Estat. Estan obligats a declarar-ho els contribuents amb patrimonis superiors a 500.000 euros.

La Generalitat critica les paraules de Moreno

El Govern català ja ha censurat les paraules del president andalús. Durant la roda de premsa d'aquest dimarts a Palau, posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patricia Plaja, ha demanat al president andalús que "deixi els catalans en pau". "Catalunya decidirà els seus impostos tenint en compte les necessitats de la ciutadania". "No entrarem en una subhasta populista que no aporta res", ha afegit Plaja.

En aquest sentit, Catalunya recapta prop del 40% del total de l'impost de patrimoni de tot l'Estat. Estan obligats a declarar-ho els contribuents amb patrimonis superiors a 500.000 euros.

D'altra banda, el president del Govern, Pere Aragonès, ha assegurat que Madrid i Andalusia "no aconseguiran competir" amb el teixit econòmic català fent dúmping fiscal. Preguntat en una atenció als mitjans des de Nova York per si tem per la marxa d'empresaris catalans, Aragonès ha dit que els "ecosistemes econòmics no es creen d'un dia per l'altre" i ha lamentat que el president d'Andalusia intenti "incentivar una guerra territorial".

Escrivà planteja una "recentralització"

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha criticat la cessió d'impostos estatals a les comunitats autònomes i ha afirmat que genera "derives indesitjables". En aquest sentit, ha plantejat una "recentralització". El ministre veu la supressió de l'impost de patrimoni com una mesura "regressiva", quan "el que cal fer ara són polítiques redistributives".

Unes paraules que no han estat ben rebudes a sectors diferents. La ministra d'Hisenda, Maria Jesus Montero, s'ha desmarcat d'aquesta idea i ha apostat per una "harmonització" per "evitar que es produeixi una eliminació de tributs que arrossegui altres territoris d'Espanya amb menys capacitat econòmica a fer el mateix". Unides Podem també s'ha manifestat en aquesta línia.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat per la seva banda que no es faci "demagògia" amb la supressió de l'Impost del Patrimoni i ha rebutjat l'harmonització fiscal.

El conseller d’Economia, Jaurme Giró, també ha respost Moreno Bonilla sobre l'impost de patrimoni: "És per això que alguns volem marxar d’Espanya el més aviat possible".

Foment del Treball lamenta la declaració del president andalús

Foment del Treball ha lamentat que el president andalús hagi fet una crida a deslocalitzar les empreses catalanes. "Aquesta situació pot acabar perjudicant greument l'economia i l'ocupació, provocant un increment dels desequilibris territorials", ha alertat el seu president, Sánchez Libre. Quant a les paraules del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, el president de la patronal ha afirmat que una recentralització fiscal seria una "salvatjada".

"S'ha de respectar la sobirania fiscal de les comunitats autònomes", i ha afegit que "és bo" que les comunitats puguin decidir sobre els seus impostos i que "si cal harmonitzar cal fer-ho a la baixa com Andalusia i Madrid". Sánchez Llibre ha tornat a reclamar a la Generalitat que "segueixi el camí" d'Andalusia i Madrid i elimini l'impost de patrimoni, però ha carregat contra el president andalús per buscar un "conflicte territorial".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz