Cataluña
JJOO d'hivern

El COE tanca definitivament la candidatura del 2030, però deixa oberta la porta a projectes futurs

BEATRIZ GÁLVEZ GARCÉS
4 min.

El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, ha tancat definitivament la porta a qualsevol opció d'organitzar uns Jocs Olímpics d'hivern el 2030 conjuntament entre Catalunya i l'Aragó. En una roda de premsa aquest dimarts, Blanco ha posat punt final al projecte de candidatura dels JJOO d'Hivern per al 2030 fruit dels "enfrontaments polítics importants" que ha viscut el projecte entre tots dos territoris: "Amb aquestes diferències ideològiques i polítiques de tota mena no podem seguir".

Blanco ha responsabilitzat al Govern de l'Aragó, Javier Lambán, que ha recordat va rebutjar l'acord dels seus mateixos tècnics i no va acceptar tampoc un nou repartiment més favorable als seus interessos. No ha tancat la porta a una candidatura en solitari de qualsevol altre territori, com podria ser la de Catalunya o la d'Aragó, el 2034, perquè "tota la feina que hem fet no es pot perdre".

El COE i el Govern català acusen Lambán del fracàs

El Govern vol anar en solitari

Per una altra banda, el Govern català tira endavant la seva aposta per als Jocs Olímpics d'hivern. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat que s'ha trobat amb el president del COE, Alejandro Blanco. Vilagrà ha lamentat que l'acord tècnic ha estat "torpedinat" pel Govern de Lambán i s'ha queixat del "silenci clamorós" del ministre Miquel Iceta.

En aquesta línia, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha acusat la Moncloa de "doblegar-se a les exigències" del president d'Aragó, Javier Lambán: "Ha guanyat l'anticatalanisme", ha sentenciat Plaja qui ha assegurat

Plaja ha avançat que el Govern català presentarà al COE els pròxims dies la candidatura de Catalunya en solitari, de manera que l'organisme espanyol s'haurà de pronunciar: "Seria sorprenent que el COE renunciés a tirar endavant la candidatura, ha valorat Plaja". De moment, però, l'executiu "aparca" la consulta pels Jocs d'hivern.

En aquest sentit, la consellera Vilagrà manté que el Govern català "està preparat" i que "tècnicament és possible que presenti candidatura liderada només per a Catalunya". Per això treballen una proposta i la validaran territorialment mitjançant la Comissió Territorial de Jocs Olímpics.

El territori "enfadat"

La rebuda d'aquesta notícia als territoris que preveien allotjar aquest esdeveniment esportiu han rebut la notícia amb recel. El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carlos Isus, ha afirmat que estan "enfadats" amb la caiguda de la candidatura d'aquests futurs Jocs perquè era un projecte que "desitjaven". Isus ha destacat "l'oportunitat de negoci i promoció" que hagués suposat la competició olímpica pel Pirineu i ha sentenciat que "difícilment" tornarà a aparèixer una oportunitat com aquesta. Per "l'oblit històric" del Pirineu, la celebració dels Jocs d'hivern hauria estat un "gran accelerador" en l'àmbit d'infraestructures, ha reconegut el president comarcal. Ara, s'haurà de continuar "exigint" al Govern les inversions necessàries per a les comarques de muntanya, ha remarcat.

Diversos esquiadors baixant per una de les pistes de Masella (Cerdanya) i altres persones pujades a un teleesquí de l'estació. ACN | Albert Lijarcio

Aquest dilluns, la plataforma en defensa d'aquest esdeveniment esportiu ja mostrava el seu desacord. Josep Castellarnau, el cap visible d'aquesta iniciativa ja remarcava que els empresaris del Pirineu estan "molt emprenyats" i "decebuts" amb la classe política per deixar escapar una "oportunitat única" pel Pirineu.

2030 o 2034?

Per una altra banda, el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida ha demanat al Govern i al Comitè Olímpic Espanyol (COE) que comencin a treballar en una candidatura per al 2034. Mentrestant, ha reclamat a l'Executiu català que tot i caure la candidatura olímpica pel 2030 s'inverteixi en la millora de totes aquelles infraestructures que s'havien de fer i que "han de millorar la vida dels pirinencs".

En nom de la plataforma favorable als JJOO, Castellarnau, ha demanat a les administracions que facin "tot l'esforç possible perquè 2034, sigui sols o acompanyats, es pugui disputar la competició olímpica".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz