Cataluña
Dades a Catalunya

Gairebé 200 casos de matrimonis forçats: més de la meitat de les víctimes són menors

  • Catalunya encapçala els matrimonis forçats a tot Espanya

  • Els cossos policials n'han detectat 27 en els últims set anys, 14 d'ells a casa nostra

  • Els Mossos eviten quatre matrimonis forçats en els últims mesos a Catalunya

Beatriz Gálvez | Isabel Ojeda | Carol Espona
3 min.

La fiscalia segueix investigant l'assassinat de les dues germanes pakistaneses de Terrassa obligades a casar-se. Els Mossos continuen prenent declaració al seu entorn, un fet clau per poder investigar qui podria estar darrere d'aquest crim. Els Mossos ho contemplen com un cas de matrimoni forçat. Catalunya encapçala els matrimonis forçats a tot Espanya. Els cossos policials n'han detectat 27 en els últims set anys, 14 d'ells a casa nostra.

Des que hi ha registres d'aquest tipus de violència sobre les dones el 2009, els casos els Mossos d'Esquadra comptabilitzen gairebé 200 casos. La policia catalana confirma 194 casos entre noies que han acabat casades o estaven en procés de fer-ho.

Són l'únic cos policial amb un registre específic d'aquest tipus de delicte. En els últims quatre mesos, els Mossos han evitat quatre matrimonis forçats, tres eren menors.

En un 53 % de les noies eren menors d'edat, mentre que el 47 % de les víctimes tenien més de 18 anys.

A Catalunya, la majoria dels casos s'han detectat a la regió policial de Girona, seguida de la regió Metropolitana nord i la de Barcelona.

D'aquests casos coneguts, el 81 %, és a dir, 157 es van poder prevenir, però encara el 19 %, el que és 37 noies van acabar casades en contra de la seva voluntat. Des del departament específic de Mossos consideren cabdal que les noies "no surtin del pais".

"Volem evitar que viatgin… Demanem autorització al jutge per a fer-lo i, en cas que autoritzi, podem decretar també la prohibició que surti del país", detalla Andrea Garcia, cap de la unitat Central d'Atenció a les Víctimes de Mossos.

Serveis socials, Mossos i l'escola, clau per denunciar

Les xifres que afloren són només la punta de l'iceberg. La majoria de dones ho viuen en silenci per por a l'enfrontament amb la família i la comunitat. En la majoria de casos no són les víctimes les qui alerten.

Tot i que, en un 37 % la víctima és qui acaba demanant ajuda i posant en coneixement la seva situació de risc, però en la meitat dels casos, els mecanismes de l'administració com serveis socials, Mossos d'Esquadra o la mateixa escola on la menor estudia són els que donen la veu d'alerta.

La família i les associacions com la de 'Valentes i Acompanyades' també són actors molt important per ajudar que la víctima pugui fer aquest pas. "Aquest salt d'explicar-l'hi a una amiga, i aquesta amiga, a tenir una consciència que està passant algun fet greu i explicar-li-ho al professor... Això és el que a vegades salva vides", explica Pablo Becerril, tècnic a l'organització.

Treballen per a visibilitzar-les i perquè tinguin veu i que estiguin presents a la vida pública on predomina la figura masculina.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz