Cataluña
Nova ordenança

Barcelona blindarà la Zona de Baixes Emissions

  • L'Ajuntament de Barcelona actualitzarà l'ordenança que regula la ZBE per si el Tribunal Suprem anul·la l'actual

  • El consistori, la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona presentaran diferents recursos de cassació contra la sentència del TSJC

  • Eloi Badia defensa la utilitat de la mesura per raons de salut de la ciutadania

Maria Bosch | Maite Boada
3 min.

L'Ajuntament de Barcelona actualitzarà l'ordenança que regula la Zona de Baixes Emissions per si el Tribunal Suprem anul·la l'actual. El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha afirmat que aquest moviment es farà "d'acord amb la llei" amb l'objectiu que la vigència de la ZBE "no estigui en perill". A més, el consistori, la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han presentat els respectius recursos de cassació contra la sentència del TSJC.

Les tres administracions han refermat en els recursos que la sentència va en direcció contrària del que es diu i s'està fent a tot EuropaEl Tribunal de Justícia de la UE ja ha anunciat sancions per incomplir els límits de contaminació i l'Organització Mundial de la Salut aposta per reduir els llindars permesos de contaminació.

Dret a la salut

En els recursos presentats per les administracions, que han estat acceptats a tràmit, s’emfatitza la priorització del dret de la salut per sobre de la mobilitat més contaminant. En aquest sentit, Eloi Badia i Marc Sanglas, director general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, han defensat la utilitat de la mesura: "La salut pública ha de ser el principal eix que ha de moure les administracions públiques", ha dit Badia.

D'altra banda, Sanglas ha assegurat que la mesura "no és desproporcionada", com considera el TSJC, i ha reivindicat la potestat dels municipis per poder regular aquest tipus de mesures. "És el camí correcte", ha reblat, i ha lamentat la "mala visió" del TSJC, perquè "posa elements com els drets econòmics i costos per sobre de la salut".

Actualització de l’ordenança

L’Ajuntament de Barcelona ja treballa en l’actualització de l’ordenança municipal de la ZBE Rondes BCN. La ciutat ha de tenir activa la Zona de Baixes Emissions, que obliga les ciutats de més de 50.000 habitants a restringir el pas als vehicles més contaminants. Es treballarà de nou amb entitats, agents i ciutadania per assegurar-ne la implantació i per millorar-la si fos necessari a través d’un procés de participació.

L’objectiu és promoure el debat ciutadà entorn del desplegament i aplicació d’un instrument normatiu, de manera que s’aconsegueixi obtenir un text consensuat i que reculli les necessitats de tothom. Una vegada fet aquest debat participatiu, s’iniciarà el procés per aprovar la nova ordenança actualitzada en cas que sigui necessari amb la finalitat que sigui una realitat abans que acabi el mandat.

Reducció de vehicles contaminants

El desplegament de la ZBE Rondes BCN ha permès reduir més de 600.000 desplaçaments de vehicles més contaminants, cosa que comporta la reducció dels nivells de NO2 a l’àmbit d’aquesta zona. En aquest sentit, la contaminació de l’aire és el principal risc ambiental que perjudica la salut en les grans aglomeracions urbanes, segons l’OMS. I Barcelona és la sisena ciutat europea amb més mortalitat a causa de la contaminació de l’aire i s’hi produeixen més de 1.300 morts prematures.

La millora de qualitat de l’aire, per tots els canvis ocorreguts a la ciutat, ha permès reduir al voltant de 125 morts anuals respecte al 2017, el 5% dels nous casos d’asma infantil i l’1% dels nous casos de càncer de pulmó.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz