Cataluña
Llengua a l'escola

La llei del català, al límit del termini del TSJC

  • El CGE disposarà de set dies hàbils per a dictaminar si la iniciativa legislativa s'ajusta a l'Estatut i la Constitució

  • Salvador Illa ha assegurat que el curs que ve es complirà la resolució judicial

  • Pilar Alegría, sobre el 25% en castellà: "El que fixa la justícia amb sentències fermes és d'obligat compliment"

Nadia Somoza
3 min.

Vox, Cs i PPC han portat la proposició de llei sobre l'ús de les llengües oficials a les escoles de Catalunya al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) per a frenar la seva aprovació, que estava prevista per a aquest divendres.

El CGE disposa ara de set dies hàbils per a dictaminar si la iniciativa legislativa s'ajusta a l'Estatut i la Constitució.

El dia 31 de maig és la data límit perquè expiri el termini per a l'execució forçosa de la sentència que obliga les escoles a oferir el 25% de classes en castellà.

El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, ha justificat la participació del seu grup en aquesta iniciativa.

Aquests tres grups consideren que el text legislatiu acordat per PSC, ERC, Junts i En Comú Podem, que estableix que el català serà llengua "vehicular" a l'escola i el castellà, llengua d'"ús curricular", relega a aquesta última llengua i, per tant, no garanteix el compliment de la sentència del TSJC.

Illa no veu amb angoixa la situació

El líder del PSC, Salvador Illa, no veu amb "angoixa" que l'aprovació de la llei del català es pugui retardar pel recurs de Vox, Cs i PPC al Consell de Garanties Estatutàries. En una entrevista a 'Ser Catalunya', Illa ha argumentat que el pacte entre els quatre grups no és per "esquivar o incomplir" la sentència del TSJC que fixa el 25% en castellà. Illa ha criticat que els tres partits de la dreta recorrin a l'òrgan consultiu només per "bloquejar" la llei i ho ha qualificat de "reprovable". També ha admès que li hagués agradat més que el pacte inclogués la paraula "vehicular" per fer referència al castellà en comptes de "curricular". "Però quan arribes a un acord has de trobar una paraula que sigui còmode per a tothom", ha afegit.

Illa ha assegurat que el curs que ve es complirà la resolució judicial que diu que com a mínim hi ha d'haver un 25% en castellà. I ha afegit que els centres educatius podran decidir, a través dels projectes lingüístics, el que creguin convenient. "La resolució judicial s'ha de complir", ha conclòs.

Alegría: "El que fixa la justícia amb sentències fermes és d'obligat compliment"

La ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha remarcat que "el que fixa la justícia a través de sentències fermes és d'obligat compliment". En una entrevista aquest divendres al matí a TVE, Alegría ha dit que serà el TSJC qui determini, quan acabi el termini, "si s'ha donat resposta positiva o no" a la seva resolució i ha apuntat que el Ministeri d'Educació ja ha sol·licitat informació a la Generalitat a través de l'alta inspecció educativa. Alegría ha defensat que, tanmateix, l'acord pel català entre PSC, ERC, Junts i comuns és una mostra de "política útil".

"Una demanda que fan els ciutadans és que independentment que pensem diferent, siguem capaços d'acordar", ha dit, i ha remarcat que l'acord cerca que els nens i nenes acabi l'educació obligatòria "sabent desenvolupar-se en ambdues llengües".

Irene Rigau: "Junts es va precipitar"

L'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau, celebra que Junts per Catalunya s'hagi reincorporat a l'acord per aprovar la nova llei de política lingüística, però lamenta que ara vagin tard: "Hi va haver una decisió precipitada i ara anem amb pressa".

Rigau espera que el Consell de Garanties Estatutàries ho pugui enllestir dilluns i que s'aprovi el dimarts, "és una llei d'article únic". En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, Irene Rigau diu que un cop aprovada la llei, el TSJC ja no hi podrà recórrer i si alguns partits ho consideren, hauran de recórrer la nova llei al Tribunal Constitucional.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz