Cataluña
Què has de saber?

Confirmats 9 casos de verola del mico a Catalunya

  • 7 dels infectats tenen vinculació amb casos anteriors i els altres 2 continuen en investigació

  • Els símptomes són: febre, maldecap, dolors musculars i erupció a la pell

  • El ministeri de Sanitat rebrà vacunes que s'estan comprant conjuntament a Europa

Nadia Somoza / Elena Santos / Mar Garcia
2 min.

El Departament de Salut confirma la presència de nou casos de verola del mico a Catalunya. 7 dels infectats tenen vinculació amb casos anteriors i els altres 2 continuen en investigació. A Espanya se n’han detectat 98, la majoria a la Comunitat de Madrid. Per qüestions de privacitat, Salut no donarà dades de les persones afectades.

Quins símptomes es tenen?

Els símptomes de la verola del mico són: febre, maldecap, dolors musculars i erupció a la pell. La majoria de les persones afectades es recuperen en un període d’entre 2 i 4 setmanes. És una malaltia molt poc freqüent provinent d’un virus endèmic de zones de l’Àfrica central i occidental.

Confirmats 4 casos de verola del mico a Catalunya | Mar Garcia

Com es contagia?

Per a contagiar-se és necessari un contacte estret amb la persona infectada amb lesions de la pell, saliva o crostes. També objectes contaminats i gotetes respiratòries.

El període d’incubació de la malaltia varia entre 5 i 21 dies.

Ens hem de preocupar?

La directora del Departament de Pandèmies i Malalties Epidèmiques de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Sylvie Briand, ha assegurat aquest divendres que el més probable és que augmentin els casos de verola del mico, però ha subratllat que és un virus que "no ha de preocupar la població general". "No sabem si estem veient la punta de l'iceberg o si queden més casos", ha dit Briand en una sessió informativa sobre les dades que té l'organisme pel que fa als nous brots de verola del mico. Briand ha admès "incertesa" sobre com evolucionarà el virus, però ha remarcat que "no és com la covid-19" perquè no es transmet ràpidament.

Com es cura?

El ministeri de Sanitat rebrà vacunes que s'estan comprant conjuntament a Europa. De moment es descarta la vacunació massiva. Una de les opcions que s'està plantejant és inocular els contactes estrets amb 2 dosis. No caldria en les persones que ja estan vacunades de la verola abans dels anys 80.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz