Cataluña
2030

El COE disposat a tirar endavant la candidatura dels JJOO sense el suport de Lambán

  • Alejandro Blanco afirma que no volen començar un projecte des de zero i que el projecte seguirà endavant de totes formes

  • Planteja la possibilitat de celebrar una part de les proves al territori aragonès encara que sigui sense el suport de Lambán

  • Les declaracions venen després que el mateix Comitè tallés les reunions entre Aragó i Catalunya per la manca de consens

Maria Bosch
4 min.

El president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, ha anunciat que reprendrà les converses amb les parts interessades en la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern 2030 per tractar d'arribar a un acord. Blanco deixa així la porta oberta a una possible candidatura conjunta. En aquest sentit, ha dit que no volen començar un projecte des de zero i que si el president del govern aragonès no dona el seu suport, el projecte seguirà endavant de totes formes. "El COE té clar que presentarà la candidatura si o sí", ha afirmat.

Blanco ha defensat el repartiment de les proves olímpiques i ha plantejat la possibilitat de celebrar una part d'aquestes al territori aragonès encara que sigui sense el suport de Lambán. Així, assegura que "hi ha una part de la població de l'Aragó que vol que se celebrin els Jocs" i no volen donar-los l'esquena. Les seves declaracions venen després que el mateix Comitè tallés les reunions entre Aragó i Catalunya per la manca de consens entre ambdós governs per la candidatura dels Jocs Olímpics.

Candidatura "si o sí"

El COE presentarà una candidatura "sí o sí", i el primer pas és reprendre les negociacions des d'on ho van deixar, ja que no volen "perdre el que ja tenen fet". "Això ens trauria prestigi", ha afirmat. Respecte als aspectes que han canviat ara per reprendre les negociacions, el president del Comitè ha dit que cal el diàleg per tirar endavant la candidatura.

En cas que no s'arribés a un acord, seria el COE qui tiraria endavant una proposta "raonada". En aquest sentit, Blanco ha recalcat que tractaran de dur endavant una candidatura conjunta, però "qui vulgui participar, participarà, i qui no, no". D'altra banda, ha recordat que no hi ha presses per presentar la proposta perquè no hi ha dates límit, però que l'1 de juliol el president del COI té previst visitar Espanya i preguntarà sobre la situació. "Serà necessària la nostra certesa que seguim en la carrera", ha dit.

Stop JJOO lamenta que el COE tiri endavant amb la candidatura

La Plataforma Stop JJOO ha lamentat que des del COE "s'entestin" en mantenir el projecte de Jocs d'hivern malgrat reconèixer que ara per ara no hi ha acord polític per tirar-lo endavant. Un dels seus portaveus, Bernat Lavaquiol, ha assegurat que la candidatura "fa aigües per tot arreu" i ha tornat a demanar al Govern que la retiri. D'altra banda, des de l'entitat han anunciat que estudien portar al Síndic i a l'Oficina Antifrau un espot institucional sobre el projecte.

Lavaquiol considera que la manifestació del 15 de maig passat a Puigcerdà, que situa com "la més gran de la història que s'ha fet mai contra uns Jocs", demostra que els habitants del Pirineu volen un pla de diversificació econòmica i que les seves comarques es dotin de més serveis públics. Així, ha demanat al president del Govern, Pere Aragonès, que deixi d'invertir esforços "en una candidatura que neix fracassada, que el COI no triarà mai i que no respon a les necessitats de la gent del Pirineu".

En canvi, els empresaris pro JJOO han celebrat la decisió del COE i veuen amb "esperança" que aquest vulgui negociar amb les estacions d'Aragó. En aquest sentit, el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, ha destacat la necessitat d'escoltar els territoris aragonesos que volen els Jocs i ha dit que continuaran fent accions pel "sí" a la consulta del juliol.

Lambán es reunirà amb el Pirineu per consensuar una nova proposta

El president d'Aragó, Javier Lambán, ha anunciat que convocarà una nova reunió amb alcaldes i empresaris del Pirineu d'Osca per consensuar una nova proposta de candidatura pels JJOO d'Hivern per presentar al COE. En aquest sentit, Lambán ha admès que hi ha veus al Pirineu aragonès amb la "temptació" d'acceptar les "engrunes" del projecte actual,  però intentarà fer-los entendre que això només suposaria una "pèrdua de posicions i competitivitat".

A banda de presentar-la al COE, la nova proposta de candidatura olímpica amb Catalunya que vol consensuar Lambán amb els alcaldes del Pirineu aragonès també es presentarà directament al govern espanyol. A més a més, ha dit que aquest dijous a la tarda iniciarà una ronda de contactes amb tots els partits aragonesos per tal de compartir de forma unitària la proposta.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz