Cataluña
Llengua

El PSC rebutja la nova proposta d'ERC i Junts sobre el català a les aules

  • "Ja vam signar un acord i el respectem" afirma Salvador Illa

  • Pere Aragonès insisteix en la necessitat d'assolir "el màxim consens" al Parlament per blindar el català a l'escola

Nadia Somoza / Anna Forment
3 min.

El PSC tanca la porta a la nova proposta d'ERC i JxCat per fer una nova llei per preservar el català a les aules davant la sentència del 25% de castellà. "No la veiem", ha dit el president del grup socialista, Salvador Illa, poques hores després de l'última proposta de republicans i Junts. Illa ha defensat la reforma de l'actual llei de Política Lingüística signada per la majoria de grups, "que garanteix que el català és el centre de gravetat, reflecteix la realitat que es viu a l'escola i dona compliment a la sentència". "Ja vam signar un acord i el respectem", ha refermat.

lla ha recalcat aquest dijous que els socialistes mantenen l'aposta per l'acord signat fa gairebé dos mesos perquè són "un partit de fiar". "Allò que vam signar, ho mantenim", ha insistit el president del grup parlamentari, que ha defensat que la proposta per reformar la llei actual va rubricar "amb consens".

Illa ha declinat detallar els motius pels quals el PSC discrepa de la proposta d'ERC i Junts per fer una nova llei. A preguntes de la premsa, s'ha limitat a dir que el partit manté la intenció de reformar la llei de Política Lingüística per tal de preservar el català, "que no vol dir anar contra el castellà".

Ha fet aquestes declaracions abans de participar en un esmorzar amb membres del PSC de Vilanova i també de la UGT comarcal.

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha assegurat que el PSC "ha de ser" en l'acord per a garantir el català a l'escola. "Expulsar el PSC de la unitat entorn de la defensa del català seria un error immens, perquè hi ha estat sempre", ha subratllat en una entrevista al 'Diari Ara'.

El president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha demanat que la reforma del model lingüístic es faci "dins de la llei". Fernández ha assegurat que "les sentències s'han de complir" i per això creu que la reforma que proposi el Govern sobre la immersió lingüística ha de garantir el 25% d'escolarització en castellà

Nova proposta

ERC i JxCat han negociat per arribar a un acord per blindar el català a l'escola. Els tres grups havien fet dimarts un ultimàtum de 24 hores a Junts per reincorporar-se a l'entesa. Aragonès insta els partits a "continuar treballant" per tancar un "acord el més ampli possible".

Sobre la possibilitat d'acord després que el PSC se n'hagi desmarcat, el president de la Generalitat s'ha mostrat "convençut" de poder assolir el consens.

Aragonès confia a trobar una resposta conjunta a la sentència del 25% | Laura Herrero

Una de les línies de treball passa pel decret llei i l'altra, en una possible llei. Fonts d'ERC expliquen que intentaran que el nou text legal que treballen substitueixi el que es volia aconseguir amb la reforma de la llei de política lingüística que inicialment havien registrat els quatre grups.

El TSJC admet la personació d'un pare en la causa

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès la personació del pare de dos alumnes d'institut en l'incident per l'execució de la sentència que imposa el 25% d'hores en castellà a les aules catalanes. En canvi, ha rebutjat la personació de l'associació de guàrdies civils Jucil, que també ho havia demanat, en considerar que l'entitat no defensa en particular els drets lingüístics dels alumnes. La interlocutòria té el vot particular de dos dels cinc magistrats, que s'oposen a la personació de pares individualment, ja que això podria suposar la incorporació a la causa de molts altres pares d'alumnes.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz